Cybille Geboortekaartje naam Cybille m2

Betekenis Cybille

Waarzegger, Profete (van Griekse Sibylle (Σιβύλλα), Latijn Sibylla), Moeder van alle goden (van Griekse: Κυβέλη Kybele)
Meer informatie

Geslacht

Cybille wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Cybille is Frans

Naamsopbouw

Cybille is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 5 medeklinkers (c, y, b, l, l).

Like

Deze naam is 1x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Cybille

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Cybille is een mooie en klassieke meisjesnaam. De betekenis van de naam Cybille is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Cybille is allereerst afgeleid van de naam Cybill. En Cybill is een Griekse meisjesnaam. Het is een variant van Sibyl, een naam die is afgeleid van het oude Griekenland, waar sibillen orakels of profetessen waren waarvan werd aangenomen dat ze boodschappen van de goden overbrachten. Wereldberoemd zijn de vijf sibillen die Michelangelo uitbeeldde op het plafond van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Deze naam is in gebruik sinds de Middeleeuwen, met varianten zoals Sybil, Sibila, Sibilla, Sibilia, Sybill, Sibyla en Sibylle. Als je op zoek bent naar een naam die is geworteld in de Griekse mythologie en die ook een ouderwets Engels gevoel heeft, biedt Cybille het beste van twee werelden. De naam Cybille kan ook zijn afgeleid van de naam Cybele. Dan is Cybille een Franse meisjesnaam. De naam Cybille wordt ook het meest gegeven door ouders in Frankrijk. Cybele betekent "de moeder van alle goden". Cybele is de naam van een Griekse godin van vruchtbaarheid, gezondheid en natuur.In Rome werd Cybele bekend als Magna Mater ("Grote Moeder"). De Romeinse staat adopteerde en ontwikkelde een bepaalde vorm van haar cultus nadat het Sibyllijnse orakel in 205 v.Chr. En daarmee is er weer een relatie met de eerste uitleg van de naam. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse actrie Cybille Moon en Cybill Shepperd.

Beroemdheden met de naam Cybille

Cybille Moon
Actrice

Cybille Moon is een Duitse actrice. Ze speelt in meerdere series en films. Cybille Moon is onder andere bekend van de film Die Fahrschule.

Kunst met de naam Cybille

Griekse mythologie: Cybele

Cybele (Grieks: Κυβέλη Kybele, Κυβήβη Kybebe, Κύβελις Kybelis) is een Anatolische moedergodin; ze heeft mogelijk een mogelijke voorloper in het vroegste neolithicum in Çatalhöyük, waar bij opgravingen beelden zijn gevonden van mollige vrouwen, soms zittend, vergezeld van leeuwinnen. Phrygia's enige bekende godin, ze was waarschijnlijk de nationale godheid. Griekse kolonisten in Klein-Azië adopteerden haar Frygische cultus, pasten deze aan en verspreidden deze rond de 6e eeuw voor Christus naar het vasteland van Griekenland en naar de verder weg gelegen West-Griekse koloniën. In Griekenland werd Cybele gemengd onthaald. Ze raakte gedeeltelijk geassimileerd met aspecten van de aardgodin Gaia, van haar mogelijk Minoïsche equivalent Rhea, en van de oogstmoedergodin Demeter. Sommige stadstaten, met name Athene, riepen haar op als beschermer, maar haar meest gevierde Griekse rituelen en processies tonen haar als een in wezen vreemde, exotische mysteriegodin die arriveert in een door leeuwen getrokken strijdwagen onder begeleiding van wilde muziek, wijn, en een wanordelijke, extatische aanhang. Uniek in de Griekse religie was dat ze een eunuch bedelpriester had. Veel van haar Griekse culten omvatten riten voor een goddelijke Frygische gecastreerde herder-gemalin Attis, die waarschijnlijk een Griekse uitvinding was. In Griekenland werd Cybele geassocieerd met bergen, stads- en stadsmuren, vruchtbare natuur en wilde dieren, vooral leeuwen. In Rome werd Cybele bekend als Magna Mater ("Grote Moeder"). De Romeinse staat adopteerde en ontwikkelde een bepaalde vorm van haar cultus nadat het Sibyllijnse orakel in 205 v.Chr. Haar dienstplicht had aanbevolen als een belangrijke religieuze bondgenoot in de tweede oorlog van Rome tegen Carthago (218 tot 201 v.Chr.). Romeinse mythografen vonden haar opnieuw uit als een Trojaanse godin, en dus een voorouderlijke godin van het Romeinse volk via de Trojaanse prins Aeneas. Toen Rome uiteindelijk de hegemonie vestigde over de mediterrane wereld, verspreidden geromaniseerde vormen van Cybele's cultussen zich door het hele rijk van Rome. Griekse en Romeinse schrijvers debatteerden en betwistten de betekenis en moraliteit van haar culten en priesterschappen, die controversiële onderwerpen blijven in de moderne wetenschap.

Griekse mythologie: Sibillen

Sibille (vaak gespeld als sibylle) (Grieks Σιβύλλα, Latijn Sibylla) was in de klassieke oudheid de benaming voor een aantal maagdelijke prinsessen die, geïnspireerd door een godheid (in de regel Apollo) en daardoor in extase, spontaan en ongevraagd de toekomst voorspelden in Griekse hexameters. Homerus schijnt geen sibillen gekend te hebben. De naam komt voor het eerst voor bij de filosoof Heraclitus en wijst, net als de wijze van profeteren, op een oosterse origine. Van de 6e tot de 4e eeuw v.Chr. kenden de Grieken slechts één sibille, die wel op verschillende plaatsen haar activiteiten ontplooide. Dit leidde gauw tot een vermenigvuldiging van het aantal sibillen, die ook individuele namen kregen, en de eigennaam werd een soortnaam. Varro somt er (in zijn Antiquitates) tien op: 1) de Perzische, 2) de Libysche, 3) die van Delphi, 4) de Cimmerische, 5) die van Erythrae (Klein-Azië), 6) die van Samos, 7) die van Cumae (hiervan zijn de namen bekend van Amalthea, Herophile, Demophile en, bij Vergilius, Deïphobe), 8) die van de Hellespont, 9) de Phrygische en als laatste die van Tibur (hiervan is de naam Albunea bekend). De Sibille van Erythrae zou aan Alexander de Grote zijn goddelijke afkomst geopenbaard hebben, die van Tibur aan keizer Augustus de komst van Jezus Christus. Door de literatuur werd de Sibille van Cumae het beroemdst: zij zou aan de Romeinse koning Tarquinius Superbus de zogenaamde Sibillijnse boeken hebben verkocht, en in Vergilius' Aeneis begeleidde zij de held Aeneas op zijn tocht naar en door de onderwereld heen. Bij Cumae werd in 1925 een 130 m lange gang ontdekt, die leidt naar een grot die door sommige onderzoekers wordt geïdentificeerd als de grot van de Sibille. Afbeeldingen van sibillen zijn in de oudheid eerder schaars (vb. op munten), maar in de religieuze kunst van de middeleeuwen en de renaissance worden zij vaak voorgesteld als vóór-christelijke tegenhangsters van de oudtestamentische profeten. Wereldberoemd zijn de vijf sibillen die Michelangelo uitbeeldde op het plafond van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan.

Hoe spel ik de naam Cybille?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • Y Yokohama
 • B Baltimore
 • I Italia
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • Y Yfke
 • B Bo
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • Y Yankee
 • B Bravo
 • I India
 • L Lima
 • L Lima
 • E Echo

Zo spel je Cybille met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter y
gebarentaal letter b
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Cybille in braille

c
y
b
i
l
l
e

Zo sein je Cybille in morsecode

— · — ·
— · — —
— · · ·
· ·
· — · ·
· — · ·
·

Zo sein je Cybille met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter y
nautische vlag letter b
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Cybille bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een C

Top 10 meisjesnamen met 7 letters