Frank Geboortekaartje naam Frank j2

Betekenis Frank

Fransman (afgeleid van Franciscus), Speer (van Germaanse frakka "werpspeer"), Moedig (van Germaanse frakkr), Vrijheid (van Germaanse Frank)
Meer informatie

Geslacht

Frank wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Frank is Frans

Frank is afgeleid van de naam Franciscus

Naamsopbouw

Frank is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 4 medeklinkers (f, r, n, k).

Populariteit van de naam Frank

Frank is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Frank tussen 1950 en 2023. De naam Frank is minder populair geworden.

 • Frank is 17x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Frank

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Frank is een zeer bekende en internationale jongensnaam. De betekenis van de naam “Frank” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Één uitleg is dat Frank een Germaanse naam is, die is afgeleid van de volksnaam van de Franken. De Franken vestigden zich in de 3e en 4e eeuw in de streken die nu Frankrijk, België en Nederland heten. Mogelijk ontleenden ze hun stamnaam aan een soort speer die ze gebruikten, van het Proto-Germaans *frankô of frakka. De betekenis daarvan is "werpspeer" of frakkr "moedig" (er werd ook verband gelegd met frank "vrij"). Frank kan ook een verkorting zijn van Franciscus. Deze naam is afkomstig van de heilige Franciscus van Assisi (geboren 1181 à 1182). Zijn doopnaam was eigenlijk Giovanni (Johannes), maar vanwege zijn Franse moeder noemde zijn vader hem Francesco, "Fransman". Dit komt dus eigenlijk op hetzelfde neer, aangezien Frankrijk naar de franken vernoemd is. De naam werd door de Noormannen naar Engeland gebracht. Opmerkelijke dragers zijn onder meer auteur L. Frank Baum (1856-1919), architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) en zanger Frank Sinatra (1915-1998). Er bestaan zeer veel varianten van de naam Frank. Momenteel is de naam Frenkie in Nederland zeer populair bij ouders, mede dankzij de voetballer Frenkie de Jong. Maar wat dacht je van de volgende varianten? Frantzisko en Patxi (Baskisch), Frañsez (Bretons) Francesc en Cesc (Catalaans), Francescu (Corsicaans) Frane, Franjo, Frano, Fran en Franko (Kroatisch) František (Tsjechisch) Ransu (Fins) Ferenc, Feri en Ferkó (Hongaars) Proinsias (Iers) Francesco, Franco (Italiaans) Frens, Frenske (Limburgs) Pranciškus (Litouws) Franciszek (Pools) Francisco, Chico (Portugees) Frantziscu (Sardijns) Frang (Schots-Gaelisch) Franjo( Servisch) František (Slowaakse) Frank, Frankrijk, Frančišek, Fran, Franci (Sloveens) Francisco, Curro, Fran, Kiko, Paco, Pancho, Paquito (Spaans) en als laatste Ffransis (Welsh).

Beroemdheden met de naam Frank

Frank Sinatra
Zanger

Francis Albert Sinatra was een Amerikaans zanger, acteur, filmproducent en filmregisseur. Zijn stem is onmiddellijk herkenbaar en wordt niet alleen krachtig en charismatisch genoemd, maar ook nostalgisch en teder. Vandaar zijn bijnaam The Voice. Onder zijn grootste hits vallen onder meer Fly me to the moon en New York, New York.

Frank Lammers
Acteur

Frank Albertus Petrus Maria Lammers (Mierlo, 10 april 1972) is een Nederlands acteur en regisseur. In 2015 speelde hij de hoofdrol in de film Michiel de Ruyter. Netflix heeft bekendgemaakt dat Undercover een spin-off krijgt in de vorm van een film over Ferry Bouman. Frank Lammers speelt de hoofdrol in Ferry. Verder is Frank Lammers bekend van de reclames van Jumbo, en als stemacteur bij meerdere films en reclames.

Frank de Boer
Voetballer

Franciscus de Boer is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Hij kwam als speler onder meer ruim tien seizoenen uit voor Ajax en ruim vier voor FC Barcelona. Daarnaast speelde hij 112 interlands voor het Nederlands elftal, waarvan hij ook een tijd aanvoerder was.

Frank Dane
Radio - DJ

Frank Kjærby Jensen, beter bekend onder het pseudoniem Frank Dane, is een Nederlandse radio-dj en televisiepresentator die voor Radio 538 en RTL4 werkt

Films met de naam Frank

Frank en Frey

Frank en Frey (originele titel: The Fox and the Hound) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1981, geproduceerd door Walt Disney Productions. Het is de 24e lange animatiefilm van Disney. De film vertelt het verhaal van de vriendschap tussen de vos Frey en de jachthond Frank.

Namen die lijken op Frank

  -   Frankie   -   Franklin   -   Frans   -   Franz   -   Franzi

Hoe spel ik de naam Frank?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • R Roma
 • A Amsterdam
 • N New York
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • R Ruben
 • A Ali
 • N Naomi
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • R Romeo
 • A Alfa
 • N November
 • K Kilo

Zo spel je Frank met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Frank in braille

f
r
a
n
k

Zo sein je Frank in morsecode

· · — ·
· — ·
· —
— ·
— · —

Zo sein je Frank met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Frank bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 5 letters