Olivia Geboortekaartje naam Olivia m2

Betekenis Olivia

Olijfboom, Olijfboomplanter, Elf, Natuurgeest, Leger, Heer
Meer informatie

Geslacht

Olivia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Olivia is Latijn

Olivia is afgeleid van de naam Olivier

Naamsopbouw

Olivia is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 4 klinkers (o, i, i, a) en 2 medeklinkers (l, v).

Populariteit van de naam Olivia

Olivia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Olivia tussen 2004 en 2023. De naam Olivia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Olivia is 605x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 19x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Olivia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Olivia is een klassieke en tegelijkertijd populaire meisjesnaam. Dus op zoek naar een meisjesnaam met een vleugje moderne elegantie? Je hebt het misschien gevonden bij Olivia. De naam is al jaren zeer populair bij ouders in België (nummer 1 in 2021) en ook in Nederland. De meisjesnaam Olivia komt meest waarschijnlijk van het Latijnse oliva 'olijf(boom), olijftak', als symbool van de vrede. De olijfboom was in de Oudheid van groot economisch belang vanwege de olie. De boom groeit langzaam. Het was dus een grote slag wanneer tegenstanders de olijfbomen vernietigden, terwijl het een teken van vrede was als ze zich rustig konden ontwikkelen. De naam Olivia kan ook ontstaan zijn onder invloed van Olivier. Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen. De betekenis daarvan is ‘natuurgeest of elf’. Ook komt de naam Olivia voor in de Ursula-legende. In Engeland kreeg Olivia enige populariteit onder invloed van de literatuur: men denke aan Olivia uit Shakespeare's 'Twelfth Night' en Olive in Goldsmith's 'The Vicar of Wakefield'. Olivia is in de VS al jaren de meest populaire meisjesnaam beginnend met een O. Na de première van Scandal in 2012 schoot Olivia's populariteit daar omhoog dankzij het krachtige hoofdpersonage van de tv-show, Olivia Pope. Olyve is in de 18e eeuw in Zeeuws-Vlaanderen aangetroffen. Er zijn best nog verrassende en niet zo bekende varianten van de naam te vinden. Zo kennen ze in Engeland ook de namen Olyvia en Alyvia. En Olive in Ierland. Natuurlijk kennen we ook de verkorte versies zoals Liv, Livie en Livia. Meest beroemd met deze mooie naam is waarschijnlijk Oliva Newton-John, een actrice uit Amerika die de hoofdrol in de film Grease speelde. Maar tegenwoordig kennen we ook Olivia Munn en Olivia Wilde (oa The Girl Next Door).

Beroemdheden met de naam Olivia

Nicky Hilton
Actrice

Nicholai Olivia Hilton is een Amerikaans model en erfgename van de Hilton-hotelketen. Hilton is de tweede van vier kinderen. Zij en haar zus Paris staan bekend om hun luxueuze levensstijl, alhoewel Nicky Hilton over het algemeen minder in de schijnwerpers staat

Olivia Rodrigo
Zangeres

Olivia Isabel Rodrigo is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze speelde rollen in onder meer Bizaardvark en High School Musical: The Musical: The Series. Rodrigo brak in januari 2021 door als zangeres met haar debuutsingle "drivers license" die een wereldwijde hit werd en verschillende records brak.

Olivia Newton-John
Actrice

Dame Olivia Newton-John AC-DBE (Cambridge, 26 september 1948) is een van oorsprong Britse, Australische zangeres en actrice. Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. Ze was ook zangeres. Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival en eindigde met 14 punten op de 4e plaats. De single haalde de 11e plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk.

Olivia Munn
Actrice

Lisa Olivia Munn (Oklahoma City, 3 juli 1980) is een Amerikaanse actrice en model. Aan het begin van haar carrière gebruikte ze de naam Lisa Munn, maar vanaf de start van de opnames van de televisieserie Beyond the Break in 2006 gebruikte ze haar tweede naam, Olivia Munn.

Olivia Wilde
Actrice

Olivia Jane Wilde is een Amerikaans actrice. Ze maakte in 2003 haar acteerdebuut als Jewel Goldman in de dramaserie Skin. Haar filmdebuut volgde een jaar later, als Kellie in The Girl Next Door.

Boeken met de naam Olivia

Olivia
Auteur: Ian Falconer

Olivia is een serie bestseller boeken van Ian Falconer. Hartveroverend is Olivia, het grappige en bijzonder eigenwijze biggetje. Druk met nadoen, verkleden, make-up van mama proberen, de schilderijen uit het museum ’s middags thuis op de muur tekenen, dromen over zelf optreden en gala’s… Kortom: altijd bezig. Haar moeder duizelt het soms hoe druk en eigenwijs haar dochter is, maar ook hoe lief!

Films met de naam Olivia

Law & Order

Olivia Margaret Benson is een fictief personage in het NBC-politiedrama Law & Order: Special Victims Unit, gespeeld door Mariska Hargitay. Benson heeft de rang van kapitein en is de bevelvoerend officier van de Manhattan Special Victims Unit van de New York City Police Department, die opereert vanuit het 16e district.

Scandal

Scandal is een Amerikaanse dramaserie (en ook een politieke thriller) uit 2012 van ABC. Het verhaal draait om Olivia Pope (Kerry Washington) en haar team. Zij proberen het publieke imago van de (politieke) elite in Washington en daarbuiten te beschermen en samen zorgen ze ervoor dat al die geheimen en schandalen het daglicht niet zien.

Geografie met de naam Olivia

Stad in Minnesota: Olivia, Minnesota

Olivia is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Minnesota, en valt bestuurlijk gezien onder Renville County.

Namen die lijken op Olivia

Olive   -   Olyvia

Hoe spel ik de naam Olivia?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • I Italia
 • V Valencia
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • V Valentijn
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • I India
 • V Victor
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Olivia met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Olivia in braille

o
l
i
v
i
a

Zo sein je Olivia in morsecode

— — —
· — · ·
· ·
· · · —
· ·
· —

Zo sein je Olivia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Olivia bekijken?

Top 6 meisjesnamen met een O

Top 10 meisjesnamen met 6 letters