Jeremiah Geboortekaartje naam Jeremiah j2

Betekenis Jeremiah

Jahweh zal verhogen, Jahweh sticht, God is hoog (Van de Hebreeuwse naam יִרְמְיָהוּ (Yirmiyahu))
Meer informatie

Geslacht

Jeremiah wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jeremiah is Hebreeuws

Naamsopbouw

Jeremiah is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 4 klinkers (e, e, i, a) en 4 medeklinkers (j, r, m, h).

Populariteit van de naam Jeremiah

Jeremiah is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jeremiah tussen 2013 en 2023. De naam Jeremiah is minder populair geworden.

 • Jeremiah is 23x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jeremiah

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jeremiah (/ˌdʒɛrɪmaɪ.ə) is een mannelijke voornaam die "JHWH zal verheffen", of "God is hoog", en die zijn oorsprong vindt in het oud-Hebreeuws. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam יִרְמְיָהוּ (Yirmiyahu) van de wortels רוּם (rum) wat "verhogen" betekent en יָה (yah) verwijzend naar de Hebreeuwse God. Dit is de naam van een van de belangrijkste profeten van het Oude Testament, de auteur van het boek Jeremia en het boek Klaagliederen (naar verluidt). Hij maakte de Babylonische verwoesting van Jeruzalem in de 6e eeuw voor Christus mee. Jeremias is een vorm die in sommige Romaanse talen voorkomt. Jeremiah is soms een verengelste vorm van de Ierse Diarmaid, terwijl "Jeremy" de verengelste vorm is van "Jeremiah" in de Engelse taal. De naam ontleent zijn populariteit vooral aan de Hebreeuwse profeet Jeremia. Een verwante, meer ongebruikelijke bijbelse optie: Jeria. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Britse componist Jeremiah Clarke en de Amerikaanse acteur Jerry O'Connell. In Nederland kennen we onder andere de dichter Jeremias de Decker. De naam Jeremiah is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Charles Dickens gebruikte de naam in twee van zijn romans - Little Dorrit en A Tale of Two Cities. Jeremiah "Miah" Roselindpersonage in de roman "If You Come Softly" van Jacqueline Woodson - en andere fictieve Jeremiahs zijn gespot in films en tv-shows als Oz, Zoey101 en The Princess Diaries. Leonard Bernstein componeerde een werk genaamd Jeremiah Symphony.

Beroemdheden met de naam Jeremiah

Jerry O'Connell
Acteur

Michael Jeremiah O'Connell is een Amerikaans acteur. Hij is de oudere broer van acteur Charlie O'Connell. O'Connell begon zijn carrière door in verschillende commercials te spelen. Toen hij twaalf jaar oud was, was hij te zien als Vern Tessio, een van de vier hoofdrollen van de film Stand by Me.

Jeremias de Decker
Dichter

Jeremias de Decker (Dordrecht, augustus 1609 – Amsterdam, december 1666) was een Nederlandse dichter. Hij wordt beschouwd als een van de eerste beoefenaren van de zogenoemde huiselijke poëzie. De Decker kan als een volgeling beschouwd worden van Constantijn Huygens en Jacob Cats, en als geestverwant van Jacob Westerbaen vanwege de felle afkeer van Rome van hen beiden.

Jeremiah (profeet)
Bijbels persoon

Jeremia (יִרְמְיָהוּ, jirməjāhû, "JHWH moge verhogen") (*Anatot, ca. 645 - †Egypte(?) ca. 570 v.Chr.) wordt gerekend tot de "grote profeten" van de Hebreeuwse Bijbel. Volgens de traditie schreef hij het naar hem vernoemde boek Jeremia en Klaagliederen. De Talmoed noemt ook 1 en 2 Koningen. Van Jeremia zijn de termen jeremiëren en jeremiade afgeleid. Jeremiëren betekent "jammeren", "klagen" en duidt op de voortdurende veroordelingen en jammerklachten van Jeremia. Jeremiade betekent "klaaglied" en duidt op de klaagliederen waar het gelijknamige boek en het boek Jeremia vol van staan.

Jeremiah Clarke
Componist

Jeremiah Clarke was een Engels componist en organist. De exacte geboortedatum van Clarke is niet bekend. Het zal omstreeks 1673 of 1674 zijn geweest alhoewel er ook bronnen zijn die 1669 of zelfs vroeger aanhouden. De meeste bronnen houden het echter op 1674.

Boeken met de naam Jeremiah

Jeremia
Auteur: Stripreeks van Hermann

Jeremiah is een stripreeks die geschreven en getekend wordt door de Belg Hermann. Het is een langlopende reeks waarin nog steeds nieuwe delen verschijnen. De eerste twee delen werden voorgepubliceerd in het tijdschrift Wham, en tot en met deel 12 werden de albums uitgegeven door Novedi. Daarna is de reeks overgenomen door uitgeverij Dupuis. Van alle delen zijn zowel exemplaren met zachte kaften (softcovers), als harde kaften (hardcovers) op de markt verschenen.

Jeremiah (boek bijbel)
Auteur: Bijbel

Het boek Jeremia (יִרְמְיָהוּ Yirməyāhū) is een van de boeken behorende tot het Oude Testament in de Bijbel. Jeremia wordt gerekend tot de Grote profeten. In de Tenach wordt hij gerekend tot de latere profeten. De Hebreeuwse naam Jiremi-jahoe" betekent "God verhoogt hem".

Muziek met de naam Jeremiah

Symphony No: 1 - Jeremiah
Artiest: Leonard Bernstein

Leonard Bernsteins Symfonie nr. 1 Jeremia werd gecomponeerd in 1942. Jeremia is een programmatisch werk dat het bijbelse verhaal van de profeet Jeremia volgt. Het derde deel maakt gebruik van teksten uit het Boek der Klaagliederen in de Hebreeuwse Bijbel, gezongen door een mezzosopraan.

Films met de naam Jeremiah

Jeremiah (televisieserie)

Jeremiah is een Amerikaanse sciencefictiontelevisieserie, bedacht en ontwikkeld door J. Michael Straczynski, voorheen bedenker van Babylon 5. De serie is losjes gebaseerd op de stripreeks met dezelfde naam van Belgisch striptekenaar Hermann Huppen.

Kunst met de naam Jeremiah

Schilderij: Portret van Jeremias de Decker (1666)

Portret van Jeremias de Decker is een schilderij van Rembrandt in de Hermitage in Sint-Petersburg. Het stelt de Noord-Nederlandse dichter Jeremias de Decker (1609-1666) voor. De Decker was bevriend met Rembrandt. Het werk werd in 1781 verworven door Catharina II van Rusland met de collectie van de Comte de Baudouin uit Parijs. Sindsdien bevindt het zich in de Hermitage.

Artikelen over de naam Jeremiah

Hoe spel ik de naam Jeremiah?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • E Edison
 • R Roma
 • E Edison
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • H Havanna

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • E Eva
 • R Ruben
 • E Eva
 • M Mila
 • I Iris
 • A Ali
 • H Hidde

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • E Echo
 • R Romeo
 • E Echo
 • M Mike
 • I India
 • A Alfa
 • H Hotel

Zo spel je Jeremiah met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter h

Zo schrijf je Jeremiah in braille

j
e
r
e
m
i
a
h

Zo sein je Jeremiah in morsecode

· — — —
·
· — ·
·
— —
· ·
· —
· · · ·

Zo sein je Jeremiah met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter h

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jeremiah bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J