Cornelia Geboortekaartje naam Cornelia m2

Betekenis Cornelia

De gehoornde (van Cornu)
Meer informatie

Geslacht

Cornelia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Cornelia is Latijn

Naamsopbouw

Cornelia is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 4 klinkers (o, e, i, a) en 4 medeklinkers (c, r, n, l).

Populariteit van de naam Cornelia

Cornelia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Cornelia tussen 1950 en 2023. De naam Cornelia is minder populair geworden.

 • Cornelia is 43x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Cornelia maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Cornelia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Cornelia is een meisjesnaam. Cornelia is afgeleid van de naam Cornelis of Cornelius. De oorsprong van de naam is onzeker, maar mogelijk komt deze naam van het Latijnse woord cornu, wat hoorn betekent. De naam "Cornelius" staat dan voor de gehoornde. Deze verklaring is al te vinden bij de Griekse historiograaf Plutarchus, in zijn Moralia (Caput IV - Quaestiones Romanae), maar het is niet wetenschappelijk aantoonbaar dat deze correct is. Cornelius was reeds de naam van een Romeinse gens (geslacht, familie), waartoe onder meer Cornelius Scipio, Africanus maior behoorde (de overwinnaar van Hannibal in 201 voor Christus). Een dochter van hem heette Cornelia. De naam kwam in de christelijke sfeer door Cornelius, genoemd in Handelingen 10. In het oude Rome werd Cornelia beschouwd als het toonbeeld van vrouwelijke deugd, waardoor het een knappe naam was met een uitstekende stamboom. Cornelia werd naar Engeland gebracht in de zeventiende eeuw, waarschijnlijk binnengebracht door Nederlandse immigranten. De schilder Jan Vermeer had een dochter genaamd Cornelia. Er zijn vele vrouwelijke varianten op Cornelis en Cornelia, waaronder Cokkie, Cokky, Connie, Conny, Cor, Cora, Coreline, Corlijn, Cornelieke, Cornelien, Cornelisje, Cornelijne, Corrie, Corry, Kee, Keesje, Keet, Keetje, Kornelia, Neel, Neeltje, Neely, Nel, Nele, Nelia, Nelie, Nelina, Neline, Nelke, Nella, Nellie en Nelly. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Cornelia Jacobs (Zweedse zangeres) en Cornelia Funke (Duitse schrijfster. De naam Cornelia, die enigszins doet denken aan Amelia en de Shakespeare-Cordelia, is in Nederland populair bij ouders. De naam Cornelia is nog steeds razend populair in Zwitserland, Oostenrijk en de VS. Bekende drager van de naam in Nederland was Cornelia Johanna van den Berg-van der Vlis ('s-Gravenhage, 28 oktober 1892 - Vries, 8 september 1944). Zij was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Cornelia "Corrie" ten Boom was verzetsstrijder in de oorlog.

Beroemdheden met de naam Cornelia

Corrie Schimmel
Zwemster

Cornelia Hendrika (Corrie) Schimmel (Bussum, 29 april 1939) is een Nederlands voormalig zwemster. Schimmel won in 1958 een gouden (4x100 meter vrije slag) en een zilveren medaille (400 meter vrije slag) op de EK zwemmen. Twee jaar later nam ze deel aan de Olympische Zomerspelen in Rome. Hier eindigde ze als zevende op de 400 meter vrije slag. Ze veroverde tussen 1957 en 1960 vijf nationale titels op de 400 meter en 1500 meter vrije slag. Daarnaast zette Schimmel tussen 1959 en 1960 tien Europese records op diverse zwemafstanden vrije slag, tussen de 200 en de 1500 meter, op haar naam.

Corrie van Gorp
Actrice

Cornelia Elizabeth (Corrie) van Gorp (Rotterdam, 30 juni 1942 – aldaar, 22 november 2020) was een Nederlands actrice en zangeres.in een revue van André van Duin. Samen met Frans van Dusschoten en Andre van Duin vormden de drie jarenlang een populair revuegezelschap. Twee bekende typetjes die Van Duin en Van Gorp samen vertolkten, waren Meneer en mevrouw de Bok. Van Duin bezorgde Van Gorp ook een aantal carnavalhits en filmrollen. Haar grootste succesnummers waren onder meer Zo slank zijn als je dochter (1977), Alie van de wegenwacht (1980), Ik ben tamboer (1981) en Hallo Hallo (1985). Tol Hansse en Clous van Mechelen maakten met haar de elpee Corrie van Gorp (1978), met daarop onder andere de single Een Hollandse boerenmeid.

Corrie ten Boom
Verzetsstrijder

Cornelia Arnolda Johanna (Corrie) ten Boom (Amsterdam, 15 april 1892 - Placentia, 15 april 1983) was een Nederlandse evangeliste en (tijdens de Tweede Wereldoorlog) verzetsstrijdster, die met haar familie onderdak bood aan Joodse vluchtelingen. Ze werd gearresteerd maar overleefde concentratiekamp Ravensbrück.

Lia Roefs
Politica

Cornelia Wilhelmina Josepha Maria (Lia) Roefs (Oss, 27 april 1955) is een Nederlands politica namens de PvdA. Sinds 2 juli 2021 is zij lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg. Van 27 oktober 2004 tot 17 juni 2010 was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Hendrika Cornelia de Balbian Verster-Bolderhey
Schilder

Hendrika Cornelia (Rie) de Balbian Verster-Bolderhey (Amsterdam, 25 februari 1890 – Weesp, 12 maart 1990) was een Nederlands schilderes. Ze legde zich voornamelijk toe op het schilderen van portretten en stillevens, zo is onder andere de actrice Sara Heyblom door haar geportretteerd. Ook de reizen die De Balbian-Verster-Bolderhey later in haar carrière maakte naar Japan, Hongkong, Marokko, Rusland en Jordanië vormden een belangrijke inspiratiebron.

Cornelia Funke
Schrijfster

Cornelia Funke (Dorsten, 10 december 1958) is een Duits kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator. Ze studeerde onderwijskunde aan de Universiteit van Hamburg en daarna gaf ze een tijdlang les. Dankzij het diploma dat Funke voor illustreren had, werd ze ook gevraagd om boeken te illustreren. Zo kreeg ze het idee om zelf boeken te schrijven. Funke kreeg zowel voor De dievenbende van Scipio als voor Hart van Inkt een Zilveren Griffel. Beide boeken werden verfilmd (als The Thief Lord en Inkheart). Web van Inkt en Nacht van Inkt zijn deel twee en drie van de Inkheart-trilogie.

Cornelia van der Veer
Dichteres

Cornelia van der Veer (Amsterdam, 30 augustus 1639 – overl. ca. 1704) was een dichteres in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Nog tijdens haar leven verschenen haar gedichten in druk, ongebruikelijk voor een vrouw in die tijd, en zij was een van de eerste vrouwen van wie politieke pamfletten verschenen. Zij wordt met Catharina Questiers (1631-1669) en Katharyne Lescailje (1649-1711) tot de bekendste en meest succesvolle dichteressen van haar tijd gerekend.

Cornelia Jacobs
Zangeres

Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson (Nacka församling, 9 maart 1992), beter bekend onder de naam Cornelia Jakobs, is een Zweedse zangeres en songwriter.

Boeken met de naam Cornelia

Cornelia en haar vriendjes
Auteur: Catharina Samenbier

Cornelia en haar vriendjes is een prachtig voorleesboek met mooie illustraties. Het bevat zes verhalen over dieren in de vrije natuur die voor elkaar zorgen en samen spelen.

Films met de naam Cornelia

Cornelia (2022)

Cornelia is een film uit 2022 van regisseur Sander Blom. Cornelia toont de laatste minuten van het leven van een Nederlandse verzetsstrijdster terwijl ze naar de plaats van haar executie wordt geleid. Ze vraagt ​​zich af: hoe is het zo ver gekomen? Heb ik de juiste keuzes gemaakt? Er zijn veel verhalen bekend over beroemde verzetsstrijders, maar het gaat bijna altijd om mannen. Dit verhaal over een vrouwelijke verzetsstrijder verdient bekendheid.

Rosa e Cornelia

Rosa and Cornelia is een Italiaanse dramafilm uit 2000, geregisseerd door Giorgio Treves. Stefania Rocca won voor haar optreden een Globo d'oro. De film gaat over een Venetiaanse gravin, zwanger van een onwettig kind, die bevriend raakt met haar eveneens zwangere dienstmeisje. En ze worden bijna meer dan vrienden, maar haar familie heeft een plan voor haar en de baby.

Namen die lijken op Cornelia

  -   Kornelia

Artikelen over de naam Cornelia

Hoe spel ik de naam Cornelia?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • O Oslo
 • R Roma
 • N New York
 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • O Omar
 • R Ruben
 • N Naomi
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • O Oscar
 • R Romeo
 • N November
 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Cornelia met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Cornelia in braille

c
o
r
n
e
l
i
a

Zo sein je Cornelia in morsecode

— · — ·
— — —
· — ·
— ·
·
· — · ·
· ·
· —

Zo sein je Cornelia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Cornelia bekijken?