Daphne Geboortekaartje naam Daphne m2

Betekenis Daphne

Nimf, Laurier
Meer informatie

Geslacht

Daphne wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Daphne is Grieks

Naamsopbouw

Daphne is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 4 medeklinkers (d, p, h, n).

Populariteit van de naam Daphne

Daphne is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Daphne tussen 1976 en 2023. De naam Daphne is minder populair geworden.

 • Daphne is 45x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Daphne

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Daphne is een prachtige, klassieke en zwoele meisjesnaam. Daphne is een Griekse meisjesnaam en betekent "laurierboom, laurierboom". De naam verwijst naar de nimf Daphne uit de Griekse mythologie. Daphne is ook het woord voor laurier in het Grieks. In de Griekse mythologie was Daphne de nimfdochter van Peneus, een riviergod. Peneus redde Daphne van Apollo's romantische obsessies door haar in een laurierboom te veranderen. Aan deze mythe ontleent het plantengeslacht daphne, dat de lauriersoort bevat, zijn naam. De struik inspireerde de populariteit van de naam in Engeland, waar het aan het einde van de negentiende eeuw onderdeel werd van de Britse mode voor plantennamen. Ook in 'Metamorfosen' van Ovidius komt geschiedenis van Daphne voor. De naam Daphne wordt ook genoemd in het apocriefe boek der Makkabeeën (2 Makk. 4, 33). Er was ook een heilige met deze naam, een relikwie van haar wordt bewaard in Rolduc. Door literaire invloed is de naam vrij gebruikelijk in Engelstalige landen. Een Nederlandse variant van de naam is Dafne. De bekendste drager is Daphne du Maurier, auteur van spannende romans als Rebecca. Daphne is ook een personage in diverse films, boeken en series. Daphne Moon is een hoofdrol personage in de comedy serie Frasier. En Daphne is de heldin van het nieuwe romantische drama Bridgerton. Er zijn ook Daphnes verschenen in Some Like It Hot (Jack Lemmon als vrouw), The Jewel in the Crown, Scooby-Doo, Harry Potter en Heroes. Verder is Dafní (Δάφνη) is een voorstad van Athene in Griekenland.

Beroemdheden met de naam Daphne

Daphne (Mythologie 1)
Mythologisch figuur

Daphne is een nimf uit de Griekse mythologie. In deze mythe achtervolgt Apollo deze nimf, wier naam "laurier" betekent. Ze was de dochter van Ladon (volgens andere bronnen van de riviergod Peneus) en ze had de god Apollo geminacht. Apollo's onvermoeibaarheid werd veroorzaakt door een pijl van Eros, die jaloers was omdat Apollo neerbuigend over diens boogschietvaardigheden had gedaan. Eros beweerde ook te worden geïrriteerd door Apollo's gezang. Daphne smeekte de riviergod Peneus om haar te helpen en hij veranderde haar in een laurierboom, die voor Apollo heilig werd (Ovidius, Metamorphosen).

Daphne (Mythologie 2)
Mythologisch figuur

In een ander verhaal wordt verteld hoe de jonge nimf Daphne als elfjarig meisje, op een dag door een belager verrast wordt. Het meisje verzet zich heftig, maar wordt door de man met een dolk in haar navel gestoken. Zij slaagt erin, met het mes nog in haar buik, weg te vluchten. De auteur beschrijft uitvoerig de brandende pijn die het meisje ervaart door de steek in haar navelbuik en de wijze waarop ze met haar laatste krachten het mes langzaam uit haar bloedende navel trekt. Hierdoor wordt de pijn nog erger en stekender. Wanneer ze voelt dat ze langzaam wegglijdt verschijnt er een eenhoorn die de wonden in haar buik likt, waardoor deze zich sluit en heelt. Uit dankbaarheid schenken de goden op voorspraak van Daphne de eenhoorn magische krachten.

Daphne Bunskoek
Presentatrice

Daphne Wilhelmina Bunskoek (Almelo, 22 november 1973) is een Nederlandse presentatrice en actrice.

Daphne Deckers
Model

Daphne Muriël Deckers (Nijmegen, 10 november 1968) is een Nederlands voormalig fotomodel. Deckers is schrijfster, columniste, presentatrice, actrice en scenarioschrijfster. In 1989 werkte ze bij de televisiezender RTL-Véronique, het latere RTL 4. Deckers presenteerde bij RTL Holland's Next Top Model, dat zij vanaf seizoen 2 heeft overgenomen van Yfke Sturm.

Films met de naam Daphne

Daphne (2017)

Daphne is een film uit 2017 van regisseur Peter Mackie Burns. Daphne, een flamboyante dertiger, leidt een stuurloos leven. Net als veel van haar generatiegenoten kampt ze met de vraag wat ze nou precies wil. Als Daphne op een dag getuige is van een overval zet dit haar leven nog verder op zijn kop, maar het opent ook deuren naar meer verbinding met haarzelf en haar omgeving.

Geografie met de naam Daphne

Stad: Dafni

Dafní (Δάφνη) is een voorstad van Athene in Griekenland. Dafni heeft ongeveer 23.000 inwoners. Dafni ligt 2 kilometer ten zuiden van het centrum van Athene.

Hoe spel ik de naam Daphne?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • P Paris
 • H Havanna
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • P Patrick
 • H Hidde
 • N Naomi
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • P Papa
 • H Hotel
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Daphne met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter p
gebarentaal letter h
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Daphne in braille

d
a
p
h
n
e

Zo sein je Daphne in morsecode

— · ·
· —
· — — ·
· · · ·
— ·
·

Zo sein je Daphne met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter p
nautische vlag letter h
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Daphne bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 6 letters