Olga Geboortekaartje naam Olga m2

Betekenis Olga

Rijk, Gezegend
Meer informatie

Geslacht

Olga wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Olga is Hongaars

Naamsopbouw

Olga is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (l, g).

Populariteit van de naam Olga

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Olga in 1951. De naam Olga is in 1951 in populariteit gestegen.

 • Olga is 162x gegeven als voornaam in 1951

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Olga

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Olga is een mooie meisjesnaam. De naam Olga is de Hongaarse en Russische variant van de naam Helga. Dit is een naam van dezelfde stam als Nederlands heil, 'de heilige' (zie Helga). Het verdwijnen van de h in anlaut is een veel voorkomend verschijnsel, bovendien kennen de Slavische talen onze h-klank niet. De overgang van e tot o vindt voor de ('dikke') l gemakkelijk plaats, en in het Oudrussisch werd è meestal o aan het begin van een woord. Wat betreft de geschiedenis van de naam: Rurik (Hrodrik), de stichter van de Russische monarchie, vestigde zich in 862 in Nowgorod. Zijn opvolger Oleg (Helgi) vestigde zich in Kiev. Daaarna volgde Igor (Ingvar), gehuwd met Olga (Helga), die christen werd. Deze Olga werd tussen 954 en 957, waarschijnlijk in Constantinopel, gedoopt en nam daarbij de naam Elena aan. Zij probeerde, overigens zonder veel resultaat, het christendom in Russische te verbreiden; zij zou de prachtige byzantijnse Sophia-basiliek in Kiev gesticht hebben; gestorven omstreeks 970. In de Russische Kerk wordt zij als heilige vereerd. De naam wordt dus gebruikt in Rusland (Ольга), Oekraïne (Ольга, getranslitereerd Olha), Wit-Rusland (Вольга, getranslitereerd Vol'ha), Bulgarije (Олга getranslitereerd Ólga), Tsjechië, Griekenland en Cyprus (Όλγα, Ólgha), Georgië (ოლგა (Olga), Letland, Litouwen, Albanië, Polen, Hongarije, Roemenië, Servië (Олга of Оља), Noord-Macedonië, Slovenië, Kroatië, Spanje en Latijns-Amerika. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Heilige Olga van Kiev, Olga Zhitova (volleballer) en Olga Kurylenko (model).

Beroemdheden met de naam Olga

Olga Kurylenko
Model

Olga Konstaninovna Kurylenko is een Frans model en actrice van Oekraïense afkomst. Ze is vooral bekend als Bondgirl Camille Montes in de 22e James Bond-film Quantum of Solace (2008) en als superschurk Taskmaster in de Marvel Studios-film Black Widow (2021). Ze speelde ook met name in Terrence Malick's To the Wonder (2012), Martin McDonagh's donkere komedie Seven Psychopaths (2012), de Tom Cruise sciencefictionfilm Oblivion (2013), Armando Iannucci's politieke satirefilm The Death of Stalin (2017), en Terry Gilliam's De man die Don Quichot vermoordde (2018).

Olga van Kiev
Heilige

Olga, ook genoemd: Olga Prekrasa, bijgenaamd de Heilige uit de dynastie der Ruriken, was van 945 tot en met 969 grootvorstin van het Kievse Rijk. Volgens de nestorkroniek is ze in 879 geboren, maar dat zou betekenen dat zij haar zoon Svjatoslav I op 65-jarige leeftijd het leven zou hebben geschonken.

Olga Zjitova
Volleybalster

Olga Zhitova is een gepensioneerde Russische volleybalspeler. Ze was lid van het Russische team dat de gouden medaille won op het FIVB Wereldkampioenschap Dames 2006.

Hoe spel ik de naam Olga?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • G Gallipoli
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • G Guus
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • G Golf
 • A Alfa

Zo spel je Olga met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter g
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Olga in braille

o
l
g
a

Zo sein je Olga in morsecode

— — —
· — · ·
— — ·
· —

Zo sein je Olga met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter g
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Olga bekijken?

Top 6 meisjesnamen met een O

Top 10 meisjesnamen met 4 letters