Pieter Geboortekaartje naam Pieter j2

Betekenis Pieter

Rots (van het Griekse woord petros), Betrouwbaar (van het Griekse: Πέτρος, Petros, "(grote) steen", "rots")
Meer informatie

Geslacht

Pieter wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Pieter is Nederlands

Pieter is afgeleid van de naam Petrus

Naamsopbouw

Pieter is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, e, e) en 3 medeklinkers (p, t, r).

Populariteit van de naam Pieter

Pieter is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Pieter tussen 1950 en 2023. De naam Pieter is minder populair geworden.

 • Pieter is 111x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 1x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Pieter

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Pieter is een echte Nederlandse jongensnaam, die ook erg populair in België is. Het is een Nederlandse/Vlaamse variant van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πετρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent, en staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid (vergelijk Frans pierre 'steen'). De naam wordt soms ook afgekort tot Piet. Je kunt Pieter ook zien als Nederlandse variant van het Engels Peter (bijna zelfde uitspraak). Ook de naam Peter is afgeleid van Petrus. De Friese variant van Pieter wordt soms geschreven als "Piter". Vrouwelijke vormen zijn onder meer Pietje, Pieterdina, Pie, Pernette, Petertje, Petra, Petrosina, Petronette en Petronella. Er bestaan in alle talen dus vreselijk veel varianten van de naam Petrus. Naast Pieter, Peter en Pierre zijn dat bijvoorbeeld alleen al in Finland Pietari, Pekka, Petri en Petter. Maar natuurlijk ook Pedro (Spaans), Peder, Per, Peer (Deens), Pete (Engels) en Petar, Pero, Periša, Pera, Pejo (Kroatisch) zijn varianten van de naam Petrus, en dus van Pieter. Bekende dragers van de naam vind je in het verre verleden tot de dag van vandaag. Pieter Bruegel was een bekende schilder, Pieter Omzigt is een bekende politicus. Pieter Aspe is een bekende Belgische schrijver en Pieter Embrechts een bekend acteur. Pieter Post kennen we van de kinderserie, en Pieter het Konijn als 1 van de meest gelezen kinderboeken.

Beroemdheden met de naam Pieter

Pieter van Musschenbroek
Wetenschapper

Petrus (Pieter) van Musschenbroeck (Leiden, 14 maart 1692 – aldaar, 19 september 1761) was een Nederlandse medicus, wis- en natuurkundige, meteoroloog en astronoom. Hij was de zoon van Johannes Joosten van Musschenbroek (1660-1707) die in de Nederlanden allerlei nieuwe technische instrumenten vervaardigde, zoals telescopen en microscopen.

Tijn Docter
Acteur

Pieter Tijn Leenhard Docter (Amsterdam, 25 april 1972) is een Nederlands acteur. Hij werd opgeleid aan de Toneelacademie Maastricht. Niet alleen speelde hij rollen in allerlei films, ook is hij op televisie te zien en speelt hij toneel. Hij heeft twee kinderen.

Pieter van den Hoogenband
Zwemmer

Pieter Cornelis Martijn van den Hoogenband is een voormalige Nederlandse zwemmer, drievoudig olympisch kampioen, zestienmaal Europees kampioen en eenmaal wereldkampioen.

Pieter Huistra
Voetballer

Pieter Egge Huistra is een Nederlandse oud-voetballer en voetbaltrainer. Hij voetbalde onder meer bij FC Groningen, FC Twente en Glasgow Rangers. Als trainer was hij onder meer actief in Japan, en ook bij FC Groningen.

Pieter Embrechts
Acteur

Pieter Embrechts (28 april 1972) is een Belgisch acteur en zanger. Hij is een broer van collega's Bert en Tine Embrechts. Hij studeerde in 1994 af aan de Antwerpse theaterschool Studio Herman Teirlinck, afdeling Kleinkunst.

Pieter Aspe
Schrijver

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver. Pieter Aspe schreef vooral misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift en Casino zich grotendeels in Blankenberge afspelen.

Pieter Bruegel de Oude
Schilder

Pieter Bruegel de Oude (Breugel of Breda, ca. 1525-1530 – Brussel, 9 september 1569) was een kunstschilder die behoorde tot de Noordelijke renaissance. Hij was de vader van Pieter Brueghel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude. Zelf schreef hij zijn naam en tekende hij zijn werken van 1559 tot aan zijn dood als Bruegel (zonder "h" dus), maar zijn zoons tekenden met Brueghel wat voor hem dan soms ook gebruikt wordt.

Niels van der Zwan
Roeier

Cornelis Pieter (Niels) van der Zwan (Scheveningen, 25 juni 1967) is Nederlands roeier, die met de Holland Acht de gouden medaille won bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Ook in 2000, bij de Olympische Spelen van Sydney, zou Van der Zwan in de Holland Acht (II) zitten, maar met minder resultaat.

Boeken met de naam Pieter

Buitenspel in Rio
Auteur: Joep van Deudekom

Pieter, Guus en hun vrienden worden geselecteerd voor Oranje onder de veertien jaar. Een droom lijkt uit te komen, maar Pieter krijgt grote concurrentie van een andere keeper. Is zijn plek in het team nog wel zeker? Ze doen mee aan het WK voor de jeugd in Rio de Janeiro. Het toernooi begint veelbelovend, maar dan gaat het helemaal mis. Met een coach die niet te vertrouwen is, onderlinge ruzies en tegenwerking van gewelddadige fans van Brazilië lijkt alles verloren. Pieter ziet nog maar één oplossing: hij neemt de leiding, en wel op een heel ongebruikelijke manier…

Alle verhalen van Pieter Konijn
Auteur: Beatrix Potters

Pieter Konijn is Beatrix Potters meest geliefde personage. Volg zijn belevenissen als één groot avontuur in dit boek, dat al zijn verhalen bevat. Na zijn lotgevallen in de tuin van meneer Verhoef, toen hij nog een klein konijntje was, groeide Pieter op. Hij werd groentekweker en hielp zijn zus Flopsie en haar man Benjamin Wollepluis soms aan wat spruitjes, als ze niet genoeg eten meer hadden voor de hele familie. De familie Wollepluis had veel pech. Hun eerste nest kleintjes werd gevangen door meneer Verhoef, nadat ze in slaap waren gevallen van alle sla die ze hadden gegeten. En hun tweede nest viel in handen van de verschrikkelijke Dirk Das. Gelukkig konden ze Pieter om hulp vragen!

Pieter heeft verdriet
Auteur: Willemieke Kloosterman-Coster

Mama huilt, want de opa van Pieter is gestorven. Pieter is ook heel verdrietig. Hij gaat samen met papa en mama en Derk naar oma. Daar mag hij opa nog één keer zien, in een kist. Ook mag hij erbij zijn als opa wordt begraven. Wat is het moeilijk om te begrijpen dat opa nu nooit meer bij hen is. Kinderen maken soms al op jonge leeftijd mee dat iemand uit hun omgeving sterft. In dit boek wordt op een begrijpelijk niveau uitgelegd wat het betekent als iemand overlijdt en wat er dan allemaal gebeurt. Door de sprekende kleurenillustraties van Anita Engelen wordt het een herkenbaar boekje voor peuters en kleuters.

Films met de naam Pieter

Pieter Konijn op de vlucht (2021)

In Pieter Konijn op de vlucht is de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn terug. Bea, Thomas en de konijnen zijn samen uitgegroeid tot één grote familie, maar ook al doet hij nog zo zijn best, toch kan Pieter zijn ondeugende reputatie maar niet van zich afschudden. Als hij buiten de tuin op avontuur gaat komt Pieter in de problemen en doet zijn familie er alles aan om hem te vinden. Tommie Christiaan spreekt de stem in van Pieter. Zussen Shelley Vol, Amy Vol en Lisa Vol (OG3NE) nemen de stemmen van de drieling Flopsie, Mopsie en Wipstaart voor hun rekening. Verder met de stemmen van o.a. Do (Bea), Joey Schalker (Thomas Verhoef), Jan Versteegh (Benjamin Wollepluis), Levi van Kempen (Diederik Stadsmuis) en Roué Verveer (Jan Willem de Haan). Pieter Konijn is gebaseerd op de personages van Beatrix Potter.

Pieter Post

Pieter Post is een Britse stop-motionanimatie kinderserie over de postbode Pieter Post. De originele naam van de hoofdpersoon en de serie is Postman Pat. Het verhaal speelt zich af in een fictief dorp in Yorkshire, Groenbeek, dat is gebaseerd op het bestaande dorp Longsleddale in Cumbria.

Geografie met de naam Pieter

Straat: Pieterskerkhof

Het Pieterskerkhof is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. Ze eindigt in een doodlopend pleintje dat ook deze naam draagt. De straat kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd (circa 50-270 n.Chr) bevond zich hier de oostelijke vicus naast het fort Traiectum aan de rivier de Rijn. Uit de 5e eeuw dateren een drietal vroeg-Frankische graven, waaronder twee kindergraven met rijke grafgiften. Rond 1040 is de Pieterskerk gebouwd en dit nog bestaande kerkgebouw vormt vandaag de dag een prominente plek in de straat. Het gebied rond de Pieterskerk viel vanuit de middeleeuwen onder de immuniteit van Sint-Pieter. In de noord- en oostzijde van het Pieterskerkhof zijn nog altijd contouren zichtbaar van middeleeuwse claustrale kavels met destijds huizen van de kanunniken. Omstreeks 1300 bestond het meest westelijke deel van het Pieterskerkhof tot aan de huidige Pieterstraat reeds als weg. In het gebied bevond zich tevens een kerkhof.

Organisaties met de naam Pieter

Voedingsmiddelen bedrijf: Pieter Pot

Pieter Pot is een bedrijf dat voeding zoveel mogelijk afval vrij wil maken. Iedereen houdt van boodschappen. Niemand houdt van afval. Toch zitten de meeste producten in onze voorraadkast in plastic wegwerpverpakkingen. In totaal kopen we in Nederland 26 miljard plastic voedselverpakkingen per jaar, bijna 3.300 per huishouden. Dat is nergens voor nodig. Pieter Pot is op een missie om boodschappen verpakkingsvrij te maken.

Namen die lijken op Pieter

Dieter   -   Peter

Hoe spel ik de naam Pieter?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • I Italia
 • E Edison
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • I Iris
 • E Eva
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • I India
 • E Echo
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Pieter met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Pieter in braille

p
i
e
t
e
r

Zo sein je Pieter in morsecode

· — — ·
· ·
·
·
· — ·

Zo sein je Pieter met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Pieter bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 6 letters