Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen

Scandinavische namen
30 januari 2023

Fjorden, knäckebröd, IKEA, sneeuw en ongerepte naaldbossen. Je leest het goed, voor dit artikel gingen we op namenjacht in Scandinavië! Noorse, Deense, IJslandse, Finse en Zweedse namen zijn namelijk ontzettend hip, origineel én mooi. Daarom hebben we speciaal voor jullie kleine vikingbaby de tofste Scandinavische namen verzameld. Bereid je dus voor op de 50 allerleukste Scandinavische namen mét betekenis!

Hippe Scandinavische namen

Babynamen uit Scandinavië klinken misschien een beetje als een ver-van-je-bed-show. Maar niets is minder waar. Wij Nederlanders geven onze kids al jaren Scandinavische namen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Finn, Liv of Lars? Om je een nog beter beeld te geven hebben we onze eigen top 10 Scandinavische namen opgesteld. De namen uit het lijstje hieronder zijn in Scandinavië en Nederland bekend. Dit zijn de populairste Scandinavische babynamen van dit moment. 

  1. Finn
  2. Liv
  3. Mats
  4. Lars
  5. Bo
  6. Jens
  7. Freya
  8. Viggo
  9. Bente
  10. Marit

Finn
Op nummer één staat de fijne naam Finn! De korte Scandinavische naam komt oorspronkelijk uit Finland en betekent ‘eerlijk’ en ‘uit Finland’. Vorig jaar kwamen er in Nederland bijna 600 kleine Finntjes bij. Kiva!

Liv
Kort, stoer en schattig: Liv is misschien wel onze favoriet uit het lijstje Scandinavische namen. En de betekenis is ook nog eens prachtig, namelijk ‘beschermer’ en ‘leven’. 

Mats
De naam Mats is helemaal hip in Nederland. Al vanaf 2012 worden hier jaarlijks meer dan 300 kleine Matsjes geboren. Deze populaire naam uit ons lijstje Scandinavische namen betekent ‘geschenk van God’.

Lars
De Scandinavische jongensnaam Lars betekent ‘gekroond met laurierblad’. Eigenlijk is Lars de Scandinavische variant van Laurens. Wij zijn fan van deze heerlijke korte babynaam!

Bo
In Scandinavië zijn ze hartstikke goed met genderneutrale namen. En dat geldt ook voor Bo! Deze toffe naam is afgeleid van Bodil, wat ‘dappere strijder’ en ‘genezer in de strijd’ betekent. De naam komt uit het Oud-Noors en gaat dus al heel wat jaren mee.

Jens
Een mooie naam voor je allerliefste minimens: dat is Jens! Deze Deense naam betekent ‘God is genadig’. Oud-Zweedse varianten van de naam zijn Jöns en Jøns. De keuze is dus reuze! 

Freya
Ben je op zoek naar een Scandinavische naam met een bijzondere, symbolische betekenis? Dan is Freya een mooie optie. Freya is in de Noordse mythologie de godin van de vruchtbaarheid. Daarmee is Freya een echte klassieke Scandinavische meisjesnaam.

Viggo
Lekker krachtig en eigenzinnig: zo klinkt de naam Viggo! Deze Scandinavische jongensnaam betekent ‘strijd’ en ‘bliksem’. Perfect voor onvervalste rauwdouwers!

Bente
Wist je dat er vrij veel Scandinavische Friese namen zijn? Dit zijn namen die zowel in Friesland als in Scandinavië voorkomen. Een voorbeeld daarvan is Bente. Deze hippe meisjesnaam is Fries én Scandinavisch. Zo kun je de naam tegenkomen Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden en zelfs Groenland, maar ook in Friesland! Bente betekent ‘geluk’ en ‘gezegend’.

Marit
Marit is de hekkensluiter van deze rij, maar zeker niet de minst leuke! Deze Scandinavische meisjesnaam betekent ‘parel’, ‘kind van het licht’ en ‘dochter van de zee’. Leuk voor liefhebbers van de zee!
🏔Nog meer Scandinavische inspiratie? Lees dan: 20x aan de slag met IKEA babynamen.

Zeldzame Scandinavische namen

De Scandinavische namen hierboven heb je misschien al eens eerder gehoord, maar er zijn natuurlijk ook veel onontdekte pareltjes uit het Hoge Noorden. Wij hebben ze met gevaar voor eigen leven opgediept uit de krochten van Scandinavië. Hou je vast voor 15 zeldzame Scandinavische namen!

Scandinavische meisjesnamen

Lykke
Lief, vrolijk en hartstikke uniek: van deze Scandinavische meisjesnaam worden we wild enthousiast. En de betekenissen zijn al net zo zonnig, namelijk ‘geluk’ en ‘vreugde’. We zien Lykke stiekem ook als een originele variant op Lieke.

Silje
De van oorsprong Noorse naam Silje betekent onder andere ‘overwinning’ en ‘hemels’. Silje lijkt veel op de Friese naam Silke, die dezelfde betekenis heeft. Silje en Silke zijn dus ook weer voorbeelden van Scandinavische Friese namen. In Denemarken zijn ze trouwens ook gek op Silje, terwijl de naam in Nederland amper voorkomt!

Ylva
Ook Ylva hoort helemaal thuis in het rijtje zeldzame Scandinavische namen. Deze mysterieuze meiden naam betekent ‘wolf’. Vooral in Noorwegen is Ylva razend populair. In IJsland, Denemarken en Zweden komt de variant Ylfa voor. 

Jutta
De Denen, Noren en Zweden zijn gek op de naam Jutta. En bij ons roept de naam ook leuke noordelijke associaties op vanwege schaatster Jutta Leerdam. De betekenis van Jutta is ‘van Jutland’ – Jutland is een gebied in Denemarken. Daarnaast betekent Jutta ook ‘strijd’. 

Malin
Malin! Deze toffe Scandinavische meisjesnaam komt in Nederland heel weinig voor, terwijl Malin in Scandinavië een echte klassieker is. De betekenissen van Malin zijn ‘vrouw uit Magdala’ en ‘kleine sterke krijger’. 

Rikke
Hier worden we helemaal blij van. De stoere naam Rikke is een echte zeldzame parel onder de Scandinavische meisjesnamen. Rikke komt voor in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Groenland. En de betekenissen? Die zijn ‘machtig’, ‘rijk’ en ‘heerser’.

Britta
Ook Britta klinkt lekker krachtig en no-nonsens. Misschien denk je bij deze naam aan Groot-Brittanië, maar eigenlijk is Britta op en top Scandinavisch. Britta is trouwens afgeleid van Berit. Beide Scandinavische meisjesnamen hebben dezelfde betekenis: ‘kracht’, ‘verheven’ en ‘machtig’.

Aurora
De naam Aurora verdient een speciaal plekje in deze lijst. Aurora is namelijk de Latijnse benaming van het noorderlicht, een natuurfenomeen dat alleen boven de poolcirkel te zien is. Arctischer wordt het niet! Kies je liever voor een kortere naam? Ga dan voor Rora of Rory.

Geboortekaartje neutraal

Scandinavische jongensnamen 

Per
Scandinavische namen met één lettergreep zijn hipper dan ooit. De korte naam Per past hier dan ook Per-fect bij 😉 De betekenis van Per is trouwens ‘rots’. Een stoere betekenis dus. 

Thor
Volgens de Noordse mythologie is Thor de god van de donder. Bij veel mensen is Thor vooral bekend door de Marvel-filmreeks. Wist je dat Odin, Balder, Loki en Sif ook Scandinavische namen zijn die allemaal iets met Thor de maken hebben? De oppergod Odin was bijvoorbeeld zijn vader. 

🌲Tip: Mocht je namen uit mythologieën leuk vinden, lees dan ook ons artikel over babynamen uit de Griekse mythologie.

Alvar
Alvar is een van de meest zeldzame Scandinavische namen in Nederland. En dat terwijl hij supermooi is! Alvar heeft verschillende bijzondere betekenissen, zoals ‘elf’, ‘strijder’, ‘steen’ en ‘beschermer’. 

Frode
Misschien denk je bij deze naam aan Frodo, het karakter uit Lord of the Rings. Maar Frode is bekender in Scandinavië, en wat ons betreft hartstikke stoer. Frode betekent ‘slim’ en ‘wijs’. Dat kan jullie kleintje in z’n zak steken!

Jeppe
Jep, we gaan voor Jeppe! De Oud-Noorse betekenis van Jeppe is ‘voorspoed’, ‘geluk’ en ‘beschermer’. De naam komt trouwens het meest voor in Denemarken. Van alle Scandinavische jongensnamen is dit een van onze favorieten.

Ulf
Ahoee, we hebben een wolf in ons midden! Dat is namelijk de letterlijke betekenis van Ulf. Om precies te zijn is het Deense en Noorse woord voor wolf ‘ulv’, waar Ulf natuurlijk van is afgeleid. We bespraken eerder al de meisjesnaam Ylva, die ook ‘wolf’ betekent. Zie je de gelijkenissen tussen deze Scandinavische namen?

Hjalmar 
Deze naam klinkt lekker apart en eigenzinnig. Betekenissen van Hjalmar zijn ‘helm’, ‘speer’ en ‘bescherming’. In het Zweeds is ‘hjälm’ namelijk letterlijk ‘helm’. Hjalmar komt overal in Scandinavië voor. Zelfs in Groenland!

Zweedse namen

We hebben populaire en zeldzame Scandinavische namen besproken, maar het is ook leuk om per land een aantal toffe babynamen toe te lichten. Deze vijf Zweedse namen zijn namelijk hartstikke leuk!

Björn
Zeg je ‘Scandinavische jongensnamen’, dan zeg je ‘Björn’. Dit is namelijk een echte klassieker onder de Scandinavische namen. De van oorsprong Zweedse naam betekent ‘beer’. Stoer hoor!

Signe
Signe! Deze Zweedse meisjesnaam is de laatste jaren enorm populair geworden in Zweden, maar ook in Denemarken en Noorwegen doet Signe het goed. Betekenissen van de naam zijn ‘overwinning’, ‘nieuw’ en ‘fris’.  

Pelle 
Scandinavische jongensnamen kunnen ook iets zachts en liefs hebben. En dat geldt zeker voor de vrolijke naam Pelle! De Zweedse naam betekent net als Per ‘rots’ en ‘steen’. De naam heeft trouwens ook Friese roots.

Nils
Misschien ken je deze naam wel van het sprookjesachtige verhaal ‘Nils Holgersson’. In dit Zweedse kinderboek vliegt Nils op de rug van een gans over heel Zweden: Zweedser kan je het dus niet krijgen! De betekenis van Nils is ‘overwinnaar van het volk’. 

Svea
De Scandinavische meisjesnaam Svea klinkt lieflijk en mysterieus. En de link met Zweden is wel heel direct, Svea betekent namelijk letterlijk ‘Zweden’. In Zweden is de naam dan ook veruit het populairst. Een andere betekenis van Svea is ‘vrij’.

Scandinavische namen uit Noorwegen

Ook Noorwegen kent een hoop prachtige Scandinavische namen. We hebben zelfs een heel artikel geschreven over Noorse namen! We delen hieronder alvast vijf bijzondere opties uit dit veelzijdige land.

Frida
Misschien denk je bij deze naam eerder aan de Mexicaanse kunstenares en feminist Frida Kahlo. Maar Frida is toch echt een Scandinavische meisjesnaam. In het Oud-Noors betekent Frida ‘mooi’, ‘geliefd’, ‘vrede’ en ‘bescherming’. In Noorwegen is de naam het meest populair.

Iben
Ook Iben is een opvallende Noorse naam die ‘taxusboom’ en ‘ebbehout’ betekent. Iben wordt vooral voor meisjes gekozen, maar de naam is ook superleuk voor jongens. In 2021 stond Iben zelfs in de Noorse meisjesnamen top 20!

Ole
De Friese en Scandinavische naam Ole is de laatste jaren hartstikke hip in Nederland. Ook in Noorwegen is de naam behoorlijk populair. De betekenissen van Ole zijn ‘rijkdom’ en ‘erfgenaam’. Olé, olé, olé! 

Kjeld
Het is weer tijd voor een schaatser! Want als jullie je kleintje Kjeld noemen, wordt het een naamgenoot van sprinter Kjeld Nuis. Kjeld betekent ‘helm’ en ‘ketel’.

Sverre
Liefhebbers van Scandinavische namen kennen misschien al Sven. Maar Sverre is net zo leuk en net ietsjes origineler! Als je het ons vraagt heeft deze naam een van de allerleukste betekenissen. Sverre betekent namelijk – hou je vast – ‘druktemaker’, ‘onruststoker’, ‘wild’ en ‘rondslingeren’. Dat wordt vast een levendig kindje!

Finse namen 

Eigenlijk is dit vloeken in de kerk: Finland hoort namelijk officieel niet bij Scandinavië. Maar omdat het land zo dicht bij Denemarken, Zweden en Noorwegen ligt, mag Finland van ons gezellig aanschuiven. Toch zijn er veel verschillen tussen Finse namen en Scandinavische namen. Zo hebben Finse namen vaak dubbele klinkers. Dit zijn onze vijf favoriete Finse namen.

Aino
Aino klinkt stoer en heeft zelfs iets Japans over zich. Toch is deze eigenzinnige naam helemaal Fins. In Finland is Aino een echte meisjesnaam, die regelmatig in de top 3 staat. De betekenis van Aino is ‘de enige’. 

Tuula
De prachtige Scandinavische meisjesnaam Tuula betekent ‘wind’. In het Fins is ‘tuuli’ namelijk het woord voor ‘wind’. En we noemden het net al even: heel veel Finse namen hebben dubbele klinkers. Zo zijn namen als Eevi, Viivi en Miia heel normaal in Finland! 

Taavi
Wanneer je de dubbele klinkers in de voorgaande naam leuk vond, hebben we nog zo’n pareltje voor je. Taavi is een Finse naam voor jongens die ‘geliefd’ betekent. Wat vind jij van babynamen met liefde in de betekenis?

Suvi
Als je durft te kiezen voor een ietwat aparte babynaam is Suvi echt geweldig! Deze ultraschattige naam betekent letterlijk ‘zomer’. Superleuk als je bent uitgerekend in juni, juli of augustus. Ben je juist op zoek naar winterse Finse namen? Ga dan voor Lumi! Die naam betekent namelijk ‘sneeuw’.

❄️ Ook leuk om te lezen: Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!

Nooa
Van deze Finse jongensnaam gaat ons hart sneller kloppen. Dit is namelijk een hartstikke originele variant op de bekende naam Noah! De Finse variant Nooa heeft dezelfde betekenis: ‘rust’, ‘troost’ en ‘vrede’. Hoe cool!

IJslandse namen

Ja hoor, ook IJslandse namen komen aan de beurt! De volgende vijf Scandinavische namen doen denken aan ruige bergen, ijzige gletsjers, bulderende watervallen en machtige vulkanen. En pony’s, want daar staat het eiland ook bekend om 😉

Foss
We steken meteen van wal met een naam die in Nederland ontzettend hip is, Foss! In Nederland wordt deze naam vaak uitgelegd als verwijzing naar een vos, maar wist je dat het IJslandse woord voor waterval letterlijk ‘foss’ is? De IJslandse betekenis van Foss is dus ‘waterval’. 

Gunnar
De populaire IJslandse naam Gunnar klinkt heerlijk Scandinavisch. De betekenis van Gunnar is ‘strijder’. Behalve in IJsland komt de naam ook veel voor in Zweden, Finland en Noorwegen. Andere allround Scandinavische namen zijn Elsa en Lasse.

Jaki
Scandinavischer wordt het bijna niet. De IJslandse naam Jaki betekent namelijk ‘drijvende ijsberg’ en ‘ijsschots’. Deze genderneutrale naam is dus extra leuk voor liefhebbers van winterpret.

Katla
Katla staat regelmatig in de IJslandse namen top 10 voor meisjes. Dat is niet zo gek, want deze stoere naam verwijst naar de vulkaan Katla. Dit is een van de grootste en meest actieve vulkanen van IJsland. De vulkaan heeft meestal een uitbarsting in de herfst – perfect voor pittige herfstkindjes dus!

Hekla
Ook Hekla is een vulkaan in IJsland. Van alle vulkanen op IJsland is de Hekla het meest actief. Het is wel duidelijk dat IJslandse ouders fan zijn van vulkanen, want ook Hekla stond in de IJslandse meisjesnamen top 10. Veel Scandinavische meisjesnamen zijn sowieso al stoer, maar niks overtreft een actieve vulkaan. Powerrrr!

Deense namen

We sluiten af met een knap stelletje Deense namen. We kwamen bij de Finse en IJslandse namen hierboven vooral veel aparte Scandinavische namen tegen. Voor Deense namen geldt dat ze meestal al redelijk bekend zijn. Dit zijn onze favoriete Scandinavische babynamen uit Denemarken! 

Mette
Ja, Mette! Wat betreft Deense namen is Mette toch wel een grote favoriet. Deze vrolijke, lieve én stoere meisjesnaam betekent onder andere ‘parel’ en ‘dochter van de zee’. Dat wordt een echt waterratje!

Stine
Na het mooie Songfestival-optreden van zangeres S10 staat de naam Stien weer helemaal in the picture. En dat geldt ook voor de Deense naam Stine, waar Stien een afgeleide van is. Beide Scandinavische namen betekenen ‘de uitverkorene’ en ‘volger van Christus’.

Esper
De aparte naam Esper klinkt ontzettend hip en krachtig. En deze van oorsprong Deense naam betekent ook nog eens ‘beer’. Om precies te zijn ‘goddelijke beer’. Rawrr! 

Asta
Asta klinkt mooi en lieflijk, maar ook een tikkeltje geheimzinnig. Betekenissen van de naam zijn onder andere ‘liefde’ en ‘genegenheid’. In Denemarken is Asta enorm populair. De Deense meisjesnaam stond zelfs in de top 20!

Ebbe
We sluiten af met de toffe naam Ebbe. Deze populaire Deense jongensnaam betekent ‘beer’, ‘wild zwijn’ en ‘sterk’. Lekker stoer en natuurgerelateerd dus. Perfect voor echte wildebrassen! Ben je juist op zoek naar Scandinavische meisjesnamen? Dan is Ebba een mooie variant.

Scandinavische namen: fris en hip!

Ben je net als ons helemaal wild geworden van Scandinavische namen? Wat leuk! Of het nou om Scandinavische meiden namen of jongensnamen gaat: babynamen uit Noord-Europa hebben vaak iets simpels en stoers. Maar ze zijn ook net een tikkeltje anders dan anders, en dat maakt Scandinavische namen juist zo hip! Hier vind je overigens nog een overzicht van de meest populaire Scandinavische jongensnamen en meisjesnamen.

Zoek je meer internationale babynamen inspiratie? Vul je favoriete oorsprong in bij de babynamentool en kies je ultieme babynaam. Of duik eens in een van de volgende artikelen. Zo wordt het kiezen van een babynaam een feestje!

Pinterest social media banner

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Franse namen
De 70 mooiste Franse namen: très jolie!
Surinaamse namen
Dit zijn de 35 leukste Surinaamse namen