Omar Geboortekaartje naam Omar j2

Betekenis Omar

Bloei, Lang Leven, Eerste Zoon, Rijk en Roem (uit 'aud' en 'mari')
Meer informatie

Geslacht

Omar wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Omar is Arabisch

Naamsopbouw

Omar is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Omar

Omar is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Omar tussen 1996 en 2023. De naam Omar is minder populair geworden.

 • Omar is 114x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Omar maak je ook deze 2 babynamen:

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Omar

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Omar is een Arabische jongensnaam (Arabisch: عمر). De naam Omar heeft een perfecte mix van ongebruikelijkheid en vertrouwdheid, met het toegevoegde pluspunt van een sterke, open initiaal O. De betekenis is 'leven', 'lang en gelukkig leven' Omar komt ook voor in het hebreeuwse taalgebied. Daar is de betekenis 'ik zeg' of 'welsprekend'. Er was een bijbelse figuur met de naam Omar (uit Genisis). Omar is in het Germaanse taalgebied een variant van Audomarus, Otmar (= ‘beroemd in het erfgebied'). De naam kan ook een variant zijn van Ottomar of Othmar, een Germaanse naam die bestaat uit de elementen *aud, wat rijk betekent, en *mari, wat roem betekent. Omar wordt vaak gebruikt door moslimfamilies en werd lange tijd geassocieerd met de twaalfde-eeuwse Perzische dichter Omar Khayyam, hoewel het nu allesbehalve oud klinkt. Na de opkomst en het militaire succes van de islam, die gedeeltelijk te danken was aan de tweede kalief Umar ibn al-Khattab (ook gespeld als Omar, r. 634-644), werd Umar of Omar een veel voorkomende naam in de Arabische en moslimbevolking in het algemeen. De naam wordt ook gebruikt in Spaanstalige landen. De naam Omar (gespeld als Ómar) is ook populair als mannennaam in IJsland, en in veel mindere mate in de Scandinavische landen. Varianten van de naam zijn onder andere Ómar , Omár , Ömar en Ômar. Umar ibn al-Khattâb (581-644) was schoonvader van de Profeet en tweede kalief van de Islam. Hij veroverde Syrië, Perzië, Egypte, Mesopotamië en Palestina. Beroemd is de Perzische kwatrijnendichter Omar Khayyam († ca 1123). Meer recente bekende dragers zijn generaal Omar Bradley uit de Tweede Wereldoorlog en acteurs Omar Sharif (geboren Michael) en Omar Epps. Omar is ook geliefd bij schrijvers en regisseurs. Omar Shanaa is een personage in de Netflixserie 'Elite" en Omar Little in de TV serie 'The Wire".

Beroemdheden met de naam Omar

Omar Borkan al Gala
Model

Omar Borkan Gala is een Iraaks model, acteur en fotograaf. Al Gala werd geboren in Bagdad, Irak, maar groeide op in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Omar Epps
Acteur

Omar Hashim Epps is een Amerikaans acteur en rapper. Epps heeft in verschillende films gespeeld als Juice, Higher Learning, Love & Basketball, In Too Deep, en The Wood. Ook had hij een kleine rol in Scream 2 en was hij een regelmatig terugkerend karakter in de Amerikaanse dramaserie ER.

Omar Sharif
Acteur

Omar Sharif, ook wel bekend als Omar El-Cherif, geboren als Michel Demitri Shalhoub, was een Egyptisch filmacteur en goede bridgespeler. Hij sprak vloeiend Arabisch, Engels, Frans en Grieks.

Omar Sy
Acteur

Omar Sy is een Franse filmacteur. Omar Sy is vooral bekend van zijn rol als Driss in de film Intouchables. Op 24 februari 2012 ontving hij de César voor beste acteur voor zijn rol in die film. Succesvol was Sy ook in de Netflix-serie Lupin waarin hij de hoofdrol van Assane Diop speelde.

Boeken met de naam Omar

Planeet Omar
Auteur: Zanib Mian

Omar en zijn vrienden hebben hun zakgeld al eeuwen opgespaard zodat ze het ultieme Nerf Blaster-gevecht kunnen houden. Maar wanneer Omar ontdekt dat zijn moskee in de problemen zit, besluiten ze hun centen te doneren. Als dat nog niet genoeg blijkt te zijn, besluiten ze geld in te zamelen door klusjes te doen, zelfgebakken koekjes te verkopen en een talentenjacht te houden. Alles gaat perfect, tot het geld opeens mysterieus verdwijnt. Kunnen ze ontdekken wie het geld heeft gestolen voor de moskee dicht moet? En wat houdt Omars zus Maryam toch verborgen op haar kamer?

Films met de naam Omar

Omar (2013)

Omar is een spannende film uit 2013 van regisseur Hany Abu-Assad. Omar is gewend om de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zijn geheime liefde Nadia te bezoeken. Maar Palestina kent geen simpele liefde, noch een duidelijke oorlog. Aan de andere kant van de muur wordt de jonge bakker Omar een vrijheidsstrijder die de pijnlijke keuzes van het leven en zijn mannelijkheid onder ogen moet komen. Wanneer Omar gevangen genomen wordt na een dodelijk daad van verzet komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie.

Namen die lijken op Omar

Amar   -   Amarr   -   Amaru   -   Amir   -   Amor   -   Emir   -   Ömer

Hoe spel ik de naam Omar?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo

Zo spel je Omar met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Omar in braille

o
m
a
r

Zo sein je Omar in morsecode

— — —
— —
· —
· — ·

Zo sein je Omar met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Omar bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters