Rose

Betekenis Rose

De Bloemsoort Roos of Roem.
Meer informatie

Geslacht

Rose wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Rose is Engels

Rose is afgeleid van de naam Rosa

Naamsopbouw

Rose is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 2 medeklinkers (r, s).

Populariteit van de naam Rose

Rose is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Rose tussen 2014 en 2021. De naam Rose is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Rose is 43x gegeven als voornaam in 2021

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Rose maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Rose

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Rose is een klassieke en populaire meisjesnaam. De naam Rose is een meisjesnaam van oorsprong uit het Latijn en betekent "roos, een bloem". Rose is afgeleid van het Latijnse rosa, dat verwijst naar de bloem. Er zijn ook aanwijzingen dat het een Normandische variant was van de Germaanse naam Hrodohaidis, wat "beroemd type" betekent, en ook Hros, "paard". In het Oudengels werd het vertaald als Roese en Rohese. Rose, een van de ouderwetse zoetgeurende bloemnamen, heeft een opmerkelijke opleving gehad - in de eerste plaats als een middelste naam - met ouders (bijvoorbeeld in de VS bij Jennifer Garner & Ben Affleck, Jon Stewart, Eric Clapton, Ewan McGregor) die Rose vonden om de perfecte connectie te zijn, met meer kleur en charme dan oude standbys zoals Sue en Ann. Rosy/Rosie is een onweerstaanbaar vrolijke bijnaam. Er zijn een aantal Rose-uitlopers, waaronder Rosa, Rosetta, Roseanne, Rosanna, Rosemary, Rosamund, Rosalind, Rosalie en Rosina. In Nederland is de naam Roos het meest populair bij ouders. Rose Beuret was de levenspartner van en veelvuldig model voor de beeldhouwer Auguste Rodin. Rose Bertram is een bekend Belgisch model. Rose en Rosie worden al lang gevierd in zang, en opmerkelijke Roses variëren van Rose Kennedy tot Rose Byrne, en Roses op het scherm is te zien geweest in een reeks films en tv-shows, van Titanic tot Harry Potter tot Golden Girls.

Beroemdheden met de naam Rose

Rosemonde Gérard
Schrijfster

Louise-Rose-Étiennette Gérard, bekend als Rosemonde Gérard, was een Franse dichter en toneelschrijver. Ze was de vrouw van Edmond Rostand, en was een kleindochter van Étienne Maurice Gérard, die een maarschalk en premier van Frankrijk was. Gérard is vandaag misschien het best bekend als de auteur van de regel

Rose Bertram
Model

Stephanie Rose Bertram is een Belgisch model. Ze was het onderwerp van fotoartikelen in Oyster, geschoten door Tyler, de Schepper, en in Galore, en modelleerde voor verschillende modehuizen. In 2015 was ze het eerste Belgische model dat te zien was in de promotie voor de Sports Illustrated Swimsuit Issue. Bertram woont samen met de Nederlandse voetballer Gregory van der Wiel.

Rose Leslie
Actrice

Rose Leslie, geboren als Rose Eleanor Arbuthnot-Leslie, (Aberdeen, 9 februari 1987) is een Schots actrice. Ze speelde Gwen Dawson, een huismeid in de televisieserie Downton Abbey in 2010. Vanaf 2012 speelt ze Ygritte in de fantasy-televisieserie Game of Thrones van HBO. Sinds 2012 heeft Leslie een relatie met acteur en Game of Thrones tegenspeler Kit Harington.

Namen die lijken op Rose

  -   Resa   -   Roos   -   Rosa   -   Rosemaria   -   Rosemarie   -   Rosemonde   -   Rosemunda   -   Rosie

Hoe spel ik de naam Rose?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • S Santiago
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • S Samira
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • S Sierra
 • E Echo

Zo spel je Rose met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Rose in braille

r
o
s
e

Zo sein je Rose in morsecode

· — ·
— — —
· · ·
·

Zo sein je Rose met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Rose bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 4 letters