Dexter Geboortekaartje naam Dexter j2

Betekenis Dexter

Schilder, rechterhand, voorspoed, gelukkig
Meer informatie

Geslacht

Dexter wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dexter is Engels

Naamsopbouw

Dexter is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 4 medeklinkers (d, x, t, r).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dexter

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dexter is een hippe en mooie jongensnaam. Dexter is van oudsher een Engelse achternaam, en zoals zoveel namen op een gegeven moment als voornaam in gebruik genomen. Er zijn meerdere verklaringen voor de betekenis van de naam. Dexter is oorspronkelijk een naam van Engelse origine, afgeleid van het oud-Engelse 'deag' = 'dye': 'verver', vooral in gebruik als vrouwennaam: 'verfster'. Sinds de middeleeuwen wordt de naam ook toegepast op mannen (wellicht gaan de oude Bretonse namen Dec, Decannus, Deg en de verkleinvorm ervan Degan terug op de stam 'Deag'), temeer, omdat de klank samenviel met het Latijnse 'dexter', dat al sinds het begin van onze jaartelling bij de Romeinen als voornaam gebruikt werd. En daarmee komen we op de tweede verklaring. Dexter is ook een Latijnse naam en betekent 'rechts', 'rechtshandig', 'handig'. En die naam is weer afkomstig uit het Episch Grieks δεξιτερός (dexiterós, "rechterhand"). In de Latijnse taal kreeg 'dexter' steeds meer de betekenis van 'gelukbrengend', 'gunstig', 'met gunstige vooruitzichten'. Wanneer ouders hun kind dus 'Dexter' noemden, verhoopten ze voor hem én voor zichzelf een voorspoedige toekomst: het kind was hun rechterhand, letterlijk en figuurlijk. "verver; rechtshandig". De naam Dexter is vooral populair in de Verenigde Staten, maar de naam doet het ook goed in Scandinavische landen zoals Zweden en Denemarken. En vooral Dex en Dexx, zijn wereldwijd het meest populair in .... Nederland en België! De jazzy, ultra-coole Dexter heeft, net zoals de meeste namen met een "x", veel energie en dynamiek. In de loop der jaren is de naam gekoppeld aan een aantal verschillende echte en fictieve persoonlijkheden - C. K. Dexter Haven, het geestige Cary Grant-personage in The Philadelphia Story; Dexter Green, de hoofdpersoon van het F. Scott Fitzgerald-verhaal "Winter Dreams"; geweldige jazztenorsaxofonist Dexter Gordon; de geniale hoofdpersoon van de tekenfilm Dexter's Laboratory; en de meest recente tv-serie Dexter, gebaseerd op de boeken van Jeff Lindsay, wiens hoofdrol toevallig een geniale maar sociopathische seriemoordenaar is. Dexter werd gekozen door het hippe muziekkoppel Diana Krall en Elvis Costello voor een van hun tweelingjongens, en door zangeres Charlotte Church. Dex is een even aantrekkelijke bijnaam, die nu soms op zichzelf wordt gebruikt. Bekende dragers van de naam zijn verder onder meer acteur Dex Manley (eigenlijke naam Dexter) en zanger van The Offspring, Dexter Holland. De naam is ook populair onder American Football spelers, want NFL spelers Dexter Lamar Jackson, Dexter Alexander Davis, Dexter Marquise McCluster en Dexter Anthony Carter dragen ook de naam. Dexter is overigens veel meer dan een jongensnaam. Dexter is allereerst ook een achternaam (daar is de voornaam van afgeleid). Voorbeeld is schrijver Colin Dexter en acteur Brad Dexter. Dexter is ook een oud Frans automerk, Dexter is een runderras en Dexter is de naam van steden en dorpen in heel de VS.

Beroemdheden met de naam Dexter

Dexter Fletcher
Acteur

Dexter Fletcher (geboren 31 januari 1966) is een Engels filmregisseur en acteur. Hij verscheen in Guy Ritchie's Lock, Stock and Two Smoking Barrels, evenals in televisieshows zoals het komische drama Hotel Babylon en de HBO-serie Band of Brothers en speelde eerder in zijn carrière als Spike Thomson in het komische drama Press Bende. Zijn vroegste acteerrol speelde Baby Face in de film Bugsy Malone uit 1976. Fletcher maakte zijn regiedebuut met Wild Bill (2011), en regisseerde ook Sunshine on Leith (2013) en Eddie the Eagle (2015). Hij verving Bryan Singer als regisseur van Bohemian Rhapsody, een biopic over de band Queen, uitgebracht in oktober 2018; als gevolg van DGA regels, ontving hij executive producer krediet. In 2019 regisseerde hij Rocketman, een film gebaseerd op het leven van Elton John.

Dexter Holland
Muzikant

Bryan Keith Holland (Garden Grove, 29 december 1965) beter bekend onder zijn artiestennaam Dexter Holland, is een Amerikaans muzikant die bekendstaat als de leadzanger, slaggitarist, songwriter, componist en (mede)oprichter van de Amerikaanse punkrockband The Offspring. Naast zijn muzikale carrière is Holland moleculair bioloog, gediplomeerd piloot en bedenker van zijn eigen saus Gringo Bandito.

Dex Manley
Acteur

Dexter Manley is een Amerikaanse stemacteur voor commerciële en videogames. Hij heeft aan 300 commercials en 25 videogames gewerkt. Hij werkte veel voor Nintendo en gaf de stem aan veel Mario- en Donkey Kong-spellen; en voor Microsoft, Boeing Company, Alaska Airlines en anderen.

Boeken met de naam Dexter

Billy Plankgas!
Auteur: Yorick Goldewijk

Grappig avonturenboek over een jongen die wil voorkomen dat de Aarde wordt verloot in de Mega Melkweg Loterij. Dexter gelooft zijn ogen niet als er ineens een blauw, harig wezen voor zijn raam staat te zwaaien. Het is Wimm, en hij komt uit het ruimteschip dat zojuist is neergestort op Dexters dakterras. Wimm vertelt dat de Aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. De winnaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren! Met spullen uit de schuur lappen ze het ruimteschip op, en gaan dan op jacht naar de eigendomspapieren van de Aarde. Zo begint een avontuurlijke reis langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

Natuurfenomenen

De Dexter is het kleinste van de Europese runderrassen. Het ras is qua hoogte ongeveer twee derde van een zwartbonte melkkoe. De dieren zijn doorgaans zwart, maar rode en dunkleur Dexters komen ook voor. Het ras is zowel geschikt als melkkoe en als vleeskoe. Het ras is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Ierland. In 1882 werden een aantal exemplaren uitgevoerd naar Engeland. Het werd uiteindelijk een bedreigd ras. In Ierland is het geheel verdwenen terwijl het in Engeland een zeldzaam ras was. Er waren echter nog enkele kuddes over met volbloed Dexters.

Geografie met de naam Dexter

Plaats (City): Dexter (Missouri)

Dexter is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Missouri, en valt bestuurlijk gezien onder Stoddard County. Bij de laatste telling had de stad ongeveer 7600 inwoners.

Plaats (Village): Dexter (Michigan)

Dexter is een plaats (village) in de Amerikaanse staat Michigan, en valt bestuurlijk gezien onder Washtenaw County. De village heeft ongeveer 3000 inwoners.

Plaats (City): Dexter (Iowa)

Dexter is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Iowa, en valt bestuurlijk gezien onder Dallas County. Het heeft ongeveer 800 inwoners.

Plaats (Town): Dexter (Georgia)

Dexter is een plaats (town) in de Amerikaanse staat Georgia, en valt bestuurlijk gezien onder Laurens County. Dexter Georgia heeft ongeveer 500 inwoners.

Organisaties met de naam Dexter

Autofabrikant: Dexter (automerk)

Dexter is een oud Frans automerk. Construction d'Automobiles Dexter was een Franse fabrikant van auto's. Het bedrijf uit Lyon was van de wielrenner Alexandre Fauré. In 1906 begon de productie van auto's. Onder meer de modellen 50/60 CV, 72 CV en 100 CV werden aangeboden. Het motorvermogen werd via kettingen op de achteras overgebracht. Veel van deze voertuigen werden gebruikt in autoraces.De productie eindigde in 1909.

Hoe spel ik de naam Dexter?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • X Xantippe
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • X Xavi
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • X X-ray
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Dexter met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Dexter in braille

d
e
x
t
e
r

Zo sein je Dexter in morsecode

— · ·
·
— · · —
·
· — ·

Zo sein je Dexter met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dexter bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 6 letters