Luuk Geboortekaartje naam Luuk j2

Betekenis Luuk

Licht, Maan, Afkomstig Uit Lucanië
Meer informatie

Geslacht

Luuk wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Luuk is Nederlands

Luuk is afgeleid van de naam Lucas

Naamsopbouw

Luuk is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, u) en 2 medeklinkers (l, k).

Populariteit van de naam Luuk

Luuk is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Luuk tussen 1990 en 2023. De naam Luuk is minder populair geworden.

 • Luuk is 489x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 14x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Luuk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Luuk is een stoere en populaire jongensnaam. Ben je op zoek naar een klassieke, traditioneel mannelijke naam die erg populair is bij ouders? Denk aan de naam Luuk. De naam Luuk is waarschijnlijk afgeleid van de naam Lucas. Voor de betekenis worden verschillende versies aangehaald. De voornaam Lucas gaat terug op het Griekse Λουκάς (Loukas), dat op zijn beurt waarschijnlijk is afgeleid van de Romeinse eigennaam "Lucius" die weer verwant is met de Latijnse woorden "lux" ("licht") en "luna" ("maan") Volgens een andere opvatting is "Lucas" afkomstig van "Lucanus" (Grieks: Λουκανός, Loukanos) dat "afkomstig uit Lucanië" betekent. Anderen houden het op "afkomstig uit Lycië" dat in het Grieks ook als Lukas (zie Lukka) bekend stond. De bekendste Lucas uit de oudheid is de evangelist Lucas. De naam komt in Nederland en België ook voor als Luc, , Luca, Luuc, Luck en Luuck. Ook ziet men Luka, Loeka en Louka (tevens als meisjesnaam). Luuk de Jong, Luuk Brouwers en Luuk Koopmans zijn bekende voetballers met de naam. Luuk van Middelaar en Luuk Tinbergen bekende wetenschappers.

Beroemdheden met de naam Luuk

Luuk Gruwez
Dichter

Luuk Gruwez (Kortrijk, 9 augustus 1953) is een Vlaams dichter, prozaïst en essayist. Hij is nu als fulltime-schrijver werkzaam met dichtbundels en proza en daarnaast columns, eerst wekelijks in De Standaard, vanaf 2001 tot 2003 maandelijks in De Morgen.

Luuk van Leeuwen
Acteur

Luuk van Leeuwen (Utrecht, 28 april 1999) is een Nederlands acteur en schrijver. Hij werd bekend door zijn rol als 'Mees Maes' in Goede tijden, slechte tijden. In 2018 won hij met zijn film "Ikigai" de landelijke finale op het Kunstbende Festival.

Luuk Tinbergen
Wetenschapper

Lukas Tinbergen was een Nederlands hoogleraar dierkunde, die vooral als ornitholoog bekend is geworden.

Luuk van Middelaar
Wetenschapper

Luuk Johannes van Middelaar is een Nederlands historicus en politiek filosoof. Hij is vanaf 2015 columnist voor NRC Handelsblad, was lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en was in het verleden werkzaam als adviseur en tekstschrijver voor respectievelijk Frits Bolkestein en Jozias van Aartsen.

Luuk Koopmans
Voetballer

Luuk Koopmans is een Nederlands profvoetballer die functioneert als doelman. Hij verruilde PSV medio 2020 voor ADO Den Haag.

Luuk de Jong
Voetballer

Luuk de Jong is een Nederlands profvoetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij komt uit voor FC Barcelona, dat hem in 2021 op huurbasis overnam van Sevilla. De Jong debuteerde in 2011 in het Nederlands voetbalelftal.

Boeken met de naam Luuk

De wereld van Luuk
Auteur: M. Delfos

Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden.

Luuk en de lege dierentuin
Auteur: Geert van Diepen

Een fantasierijk en sfeervol verhaal over straf, dromen en belonen. Met opnieuw de schitterende illustraties van Géwout Esselink. Om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar en zelf te lezen vanaf 7 jaar. Luuk is dol op dieren. Als Luuk op een dag het hek van een hongerig paard openzet, worden zijn ouders boos. 'Dat mag toch niet, Luuk,' zeggen ze. Luuk moet voor straf naar zijn kamer.

Geografie met de naam Luuk

Gemeente Filipijnen: Luuk (Sulu)

Luuk, officieel de gemeente Luuk, is een 3e klas gemeente in de Filipijnse provincie Sulu. Op 14 juli 2007 werden 8 van de barangays gevormd in de afzonderlijke gemeente Omar, Sulu. Volgens de volkstelling van 2021 heeft het een bevolking van 33.597 mensen.

Namen die lijken op Luuk

Duuk   -   Lark   -   Link   -   Loek   -   Loki   -   Luka   -   Luke

Hoe spel ik de naam Luuk?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • U Uppsala
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • U Ursula
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • U Uniform
 • K Kilo

Zo spel je Luuk met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter u
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Luuk in braille

l
u
u
k

Zo sein je Luuk in morsecode

· — · ·
· · —
· · —
— · —

Zo sein je Luuk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter u
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Luuk bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 4 letters