korte-babynamen

Korte babynamen met betekenis

29 oktober 2018

Als je een blik werpt op het prikbord in de wachtkamer van je verloskundige, valt je waarschijnlijk iets op: heel veel geboortekaartjes met korte namen. Veel ouders geven hun kindje tegenwoordig een naam met slechts 2, 3 of 4 letters. Maar wat maakt een korte naam nou zo gewild? Na het lezen van dit artikel kun jij zeer waarschijnlijk zelf antwoord geven op die vraag. Wij hebben namelijk de allerleukste korte babynamen en hun betekenissen voor je verzameld. Veel leesplezier!

Hollandse namen uit de oude doos

Wist je dat je in ons eigen koude kikkerlandje leuke korte babynamen inspiratie kunt opdoen? Veel oud-Hollandse namen bestaan namelijk maar uit een paar letters. Denk bijvoorbeeld aan Jan, Kees en Piet voor jongens, en voor meisjes Mies, Alie en Loes. Die Ot-en-Sien-achtige vintage babynamen zijn helemaal terug van weggeweest. Vaak zijn deze namen oorspronkelijk afgeleid van langere (Bijbelse) namen. Zo is Loes bijvoorbeeld een afgeleide van Louise. Het is leuk om eens te kijken van welke langere namen jouw favoriete korte Hollandse babynamen komen. Vaak kom je op die manier ook achter de betekenis van een naam.

5 Hollandse korte babynamen met betekenis

Moos 
We beginnen dit lijstje met de schattige naam Moos. Dit is een afkorting van zowel Mozes als Moniek, wat het pittige Moos een leuke unisex babynaam maakt. De betekenis van Moos is iets minder genderneutraal. De naam staat namelijk voor ‘zoon’. 

Ids
Het stoere Ids is een mooi voorbeeld van een oud-Hollandse naam. Vroeger werden namelijk van veel babynamen zowel een jongens- als meisjesvariant bedacht. Ids is de mannelijke versie van Ida. Beide betekenen ‘harde werker’.  

Daan
Deze jongensnaam moet je kennen. De naam Daan staat namelijk al jaren in het lijstje populairste babynamen, zo ook in 2021. Het is een afgeleide van Daniel, wat ‘mijn rechter is God’ betekent.

Mieke
In Nederland vind je ook genoeg leuke korte meiden namen. Daar is Mieke een mooi voorbeeld van. Extra mooi voor kindjes die langs de kust opgroeien, want Mieke staat voor ‘zee’.

Jo
Als we alle namen waar Jo van is afgeleid zouden opsommen, was je morgen nog aan het lezen. We geven je natuurlijk graag een greep uit de selectie. Jo is onder andere een afkorting van Joanna, Joppe, Jonas en Jolijn.

Korte babynamen met 1 of 2 lettergrepen

Ben je niet zo van de oud-Hollandse namen? Geen zorgen, we hebben nog genoeg inspiratie voor jou in petto! Lux en Pip zijn bijvoorbeeld niet typisch Hollands, maar met maar drie letters wel lekker kort. Wil je liever nog minder letters? Dan zijn Mo, Bo en Fé echt iets voor jou! Een naam van 1 letter levert waarschijnlijk wel wat gedoe op; in 1998 wilde iemand in Amsterdam zijn kind F noemen. Dat werd niet zomaar geaccepteerd, maar de rechter besloot uiteindelijk toch dat het mocht.

Omdat de meeste korte babynamen maar uit één lettergreep bestaan zijn ze makkelijk uit te spreken. Ook worden ze door de enkele lettergreep vaak als krachtig ervaren. Toch kun je ook krachtige, korte babynamen met 2 lettergrepen vinden. Soms zelfs met maar 3 of 4 letters. Wat dacht je bijvoorbeeld van het prachtige, meisjesachtige Eva? Of het stoere Hugo?

Kort, korter, kortst: namen met 3 letters

Mik 
Wat betreft korte babynamen kun je in Scandinavië naar hartenlust inspiratie opdoen. Scandinavische babynamen zijn kort van stuk en superstoer! Mik is een variatie op Mick en beide versies betekenen ‘wie is als God?’. 

Lex 
Veel korte pittige namen zijn geschikt voor zowel jongens als meisjes. Daar is Lex ook een tof voorbeeld van. Deze van oorsprong Engelse naam betekent ‘de beschermer’.

Raf
Het stoere Raf is afgeleid van Rafael, een Hebreeuwse naam die ‘God geneest’ betekent. In 2021 kregen 133 jongetjes de korte naam Raf. Hij valt dus in de smaak bij kersverse ouders.

De leukste babynamen met 2 lettergrepen

Dio
Sommige korte babynamen hebben een hele bijzondere afkomst. Dio is bijvoorbeeld afgeleid van Dionysius, zoon van Griekse oppergod Zeus. Een mooie vergelijkbare naam voor meisjes is Dua, wat ‘gebed’ betekent.

Ivy
Korte meiden namen worden extra stoer door de letter Y. Zo ook Ivy, dat tevens de Engelse benaming van de taxusboom is. Een mooie meisjesnaam geïnspireerd op de natuur.

Eray
Als je houdt van bijzondere korte babynamen is Eray zeker het overwegen waard. Deze Turkse jongensnaam heeft twee betekenissen, namelijk ‘helder’ en ‘eerste maan’. 

Korte zeldzame namen

Waarschijnlijk heb je een groot deel van de namen die we tot nu toe hebben genoemd al eens gehoord. Maar er zijn ook een heleboel korte unieke babynamen die te leuk zijn om niet mee te nemen in dit lijstje.

Nox 
De naam Lennox zien we vandaag de dag steeds meer schitteren op geboortekaartjes. Maar de verkorte variant Nox is nog niet zo bekend. De betekenis van Nox is ‘nacht’, mysterieus!

Fajr
In Nederland nog vrij zeldzaam, maar in Islamitische landen een zeer bekende naam: Fajr. Deze prachtige Islamitische babynaam betekent ‘ochtendgloren’ en is tevens de naam van het ochtendgebed.

Yke
De naam Yke is multi-inzetbaar. Voor meisjes wordt de naam gebruikt met de uitspraak ‘Ieke’. Maar voor jongens is het ‘Aik’. Deze toffe naam wordt in Nederland zeer weinig gegeven aan jongetjes, behoorlijk uniek dus! 

Dove
Zangeres Katy Perry en acteur Orlando Bloom noemden hun dochter Daisy Dove. Dove is een korte unieke babynaam die ‘duif’ betekent. Het zal je vast niet verbazen dat er regelmatig meerdere bijzondere korte babynamen in het lijstje bekende baby’s staan.

Lark 
En we blijven nog even bij de vogels, want de stoere naam Lark betekent ‘zangvogel’. Dit is pas echt een zeldzame naam in Nederland, want de afgelopen 10 jaar kreeg slechts één kindje deze naam.

👶🏻 Tip: lees ook ons artikel over zeldzame namen voor meer inspiratie!

De voordelen van een korte naam

Het voordeel van korte stoere namen is dat er weinig verwarring kan ontstaan over de schrijfwijze en de uitspraak. Geen moeilijke tongbrekers of verkeerd gespelde namen! Hierdoor kan je kindje ook al op jonge leeftijd proberen zijn of haar eigen naam te schrijven. Als je Juul heet, is dat een stuk makkelijker dan wanneer je Juliette heet. Ook kunnen korte babynamen vaak minder makkelijk afgekort worden, ze zijn immers al heel kort. Wat je wel vaak ziet, is dat korte namen verlengd worden, zeker als de baby nog klein is. Mees wordt dan Meesje en Stef wordt vaak Steffie genoemd.

Korte babynamen toch niets voor jou?

Dat kan natuurlijk. Maar niet getreurd! Ons blog staat vol toffe artikelen met leuke babynamen, handige tips en inspiratie. Daar kun je heerlijk doorheen scrollen, maar we raden je deze artikelen zeker aan:

Als je het leuk vindt om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs en babynamen feitjes kun je ons ook volgen op Facebook en Instagram. Vinden we hartstikke gezellig!