Dit zijn de 50 leukste korte babynamen

Korte babynamen
6 juni 2022

Kort, korter, kortst! Stoer, krachtig en lekker simpel: korte babynamen zijn tegenwoordig hartstikke hip. Geen wonder dus dat kersverse ouders massaal voor korte babynamen kiezen. Van namen met één lettergreep tot namen met 3 of 4 letters, en van Nederlandse namen tot korte unieke namen: over dit onderwerp kunnen we eindeloos doorkletsen. Daarom hebben we speciaal voor jullie kleintje de allerleukste korte babynamen en hun betekenissen verzameld.

Korte jongensnamen

Korte jongensnamen zijn helemaal hip en vaak lekker krachtig. Jongensnamen met 4 letters zijn bijvoorbeeld enorm populair, maar ook ook namen met maar 3 letters zijn helemaal leuk. Wil je liever nog minder letters? Dan zijn Mo en Bo echt iets voor jou. Een naam van 1 letter levert waarschijnlijk wel wat gedoe op; in 1998 wilde iemand in Amsterdam zijn kind F noemen. Dat werd niet zomaar geaccepteerd, maar de rechter besloot uiteindelijk toch dat het mocht. We zullen het in dit artikel niet zó bont maken, maar wees gerust, de keuze is nog steeds reuze!

Korte pittige namen voor jongens

Veel korte jongensnamen zijn sowieso al lekker stoer en pittig. Maar sommige kenmerken maken een babynaam nét iets krachtiger. Zo zijn korte jongensnamen met een X, zoals Jaxx en Xem, vaak superstoer. Maar je kun ook kiezen voor korte jongensnamen met een krachtige betekenis. Lenn en Lyo betekenen bijvoorbeeld allebei ‘leeuw’. We hebben de leukste korte pittige namen voor jongens op een rijtje gezet.

Finn
De naam Finn is al jaren superpopulair. De betekenissen van deze Scandinavische topper zijn ‘man uit Finland’ en ‘eerlijk’. En eerlijk is eerlijk: wij zijn gek op deze korte stoere naam.

👶🏻 Leestip: De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje.

Dex
Yes, Dex mag niet ontbreken in het lijstje korte pittige namen. Deze korte jongensnaam is superstoer vanwege de letter X. Maar de betekenissen zijn ook geweldig, zoals ‘schilder’ en ‘gelukkig’. 

Zayn
Trend alert: de naam Zayn is tegenwoordig he-le-maal hip. In 2021 kregen maar liefst 425 kindjes deze stoere Arabische naam. Zayn betekent onder andere ‘schoonheid’ en ‘genade’. 

Noud
Op zoek naar een korte jongensnaam met een stoere betekenis? Dan is Noud een toffe optie. Noud betekent namelijk ‘als een adelaar heersend’. Mega krachtig!

👶🏽 Lees ook: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Kai
Wat betreft korte pittige namen is Kai echt een pareltje. Kai betekent onder andere ‘vlaamse gaai’ en ‘zich verheugen’. Perfect voor jullie vrolijke hummeltje. 

Mats
Waar de naam Matthijs vroeger veel aan baby boys werd gegeven, kiezen ouders tegenwoordig vaker voor Mats. Deze Scandinavische naam klinkt tof en vrolijk, maar is tegelijkertijd ook stoer en krachtig. Mats betekent ‘geschenk van God’.

Jongensnamen geboortekaartje

Korte Nederlandse namen

Wist je dat je in ons eigen koude kikkerlandje ook leuke korte babynamen-inspiratie kunt opdoen? Veel oud-Hollandse jongensnamen bestaan namelijk maar uit een paar letters. Denk bijvoorbeeld aan Jan, Kees en Piet. Die vintage Ot-en-Sien-namen zijn helemaal terug van weggeweest. We hebben onze 5 favoriete korte jongensnamen van eigen bodem voor je verzameld.

Ids
Slechts één lettergreep en 3 letters: de stoere Friese naam Ids is een prachtige optie als je van korte Nederlandse namen houdt. De betekenissen van Ids zijn ‘ijverig’ en ‘harde werker’. Wist je dat Ids de mannelijke versie van Ida is? Ook al zo’n toffe korte babynaam!  

👶🏾 Nog meer inspiratie? Lees dan: Kort en bondig: babynamen met één lettergreep

Daan
Deze korte jongensnaam komt je vast bekend voor. De naam Daan staat namelijk al jaren in het lijstje populairste babynamen. Daan is afgeleid van Daniel, wat ‘mijn rechter is God’ betekent.

Mees 
Bij de korte naam Mees denken we meteen aan een schattig vogeltje. Maar Mees heeft ook een hele bijzondere betekenis, namelijk ‘zoon van de aarde’. Deze mooie korte jongensnaam is al jaren hartstikke populair.

👶🏼 Leestip: Tsjilp! Tsjilp! 35 vogelnamen voor baby’s.

Roef
Wat ons betreft is de stoere naam Roef een echte Hollandse topper met 4 letters. De naam komt namelijk vrijwel alleen in Nederland voor. Roef betekent ‘dappere wolf’. Kort én krachtig!

Luuk
De mooie naam Luuk heeft prachtige betekenissen, waaronder ‘licht’ en ‘maan’. Deze korte Nederlandse jongensnaam is afgeleid van Lucas. Een andere korte populaire naam is Luca

Teun
Tot slot geven we je nog een heerlijk simpele Nederlandse naam mee. Teun is lekker kort en stoer, maar heeft ook iets vrolijks. De betekenis van Teun is ‘geschenk’. Mooi!

Korte unieke babynamen voor boys

Ben je meer op zoek naar aparte en unieke korte babynamen? Dan zijn er ook superveel toffe opties om uit te kiezen. De korte jongensnamen hieronder zijn zeldzaam of hebben een aparte klank. En dat past natuurlijk perfect bij jullie unieke hummeltje. 

Foss
Namen met dubbele eindletters zijn hipper dan hip. Van Sepp tot Scott en dus ook de mooie naam Foss. Bij Foss denken we meteen aan het schattige roodbruine diertje, maar deze Friese naam heeft ook krachtige betekenissen als ‘volk’ en ‘strijder’. 

👶🏻 Gek op dieren? Lees ook eens: 50 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Kyo
Nog een stoere en originele naam, dit keer met een Japans tintje. Kyo klinkt vrolijk en stoer tegelijk. De naam betekent onder andere ‘abrikoos’, ‘samenwerking’ en ‘stad’. Hou je zelf ook van reizen en denk je dat je een reislustige zoon zult hebben, noem hem dan Kyo!

Zef
De unieke korte naam Zef is klinkt superstoer en edgy. Zef is afgeleid van Jozef en betekent ‘God voege toe’. De originele variant Sepp is trouwens ook afgeleid van Jozef. Beide heerlijke namen voor jullie one-of-a-kind-baby. 

Nox 
De Schotse naam Lennox zien we vandaag de dag steeds meer schitteren op geboortekaartjes. Maar de verkorte variant Nox is nog niet zo bekend. De betekenis van Nox is ‘nacht’. Mysterieus!

Flip
Korte jongensnamen hoeven heus niet altijd stoer te zijn. Dat bewijst de naam Flip wel! Van deze schattige naam worden we meteen vrolijk. Flip is afgeleid van Philip en betekent ‘liefhebber van paarden’. 

Ole
Olé, olé! De naam Ole is een echte korte topnaam. Ole is van oorsprong Scandinavisch en betekent ‘rijkdom’ en ‘erfgenaam’. Met die betekenissen wordt jullie kindje later vast een succesvolle zakenman!

Korte meisjesnamen

Ook wat betreft korte meisjesnamen zijn de mogelijkheden eindeloos. Van Amy tot Zoë en van Bibi tot Yke, het zijn er bijna te veel om uit te kiezen! Vaak zijn deze korte meisjesnamen oorspronkelijk afgeleid van langere (Bijbelse) namen. Zo is Loes bijvoorbeeld een afgeleide van Louise. En Flo is dan weer een afkorting van Florence. Het is leuk om eens te kijken op welke langere namen jouw favoriete korte meisjesnamen gebaseerd zijn. Vaak kom je op die manier ook achter de betekenis van een naam. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal mooie selecties voor je gemaakt. Kort, korter, kortst: dit zijn de tofste korte meisjesnamen!

Korte pittige namen voor meiden

Voor meisjes zijn er genoeg korte pittige namen te vinden. Stoere toppers met één lettergreep zijn bijvoorbeeld Keet en Puck. En dan hebben we ook nog krachtige korte babynamen met 3 letters, zoals Liz, Kes en Jet. De volgende korte pittige namen zijn perfect voor echte powergirls. 

Ivy
Korte meiden namen worden extra stoer door de letter Y. En dat geldt ook voor Ivy. Deze coole korte meisjesnaam betekent ‘taxusboom’ en is de Engelse benaming van klimop. Een mooie meisjesnaam geïnspireerd op de natuur.

Tess
Kort, krachtig en stoer. Tess klinkt vrolijk maar ook edgy. En daar sluit de betekenis perfect op aan, want die is onder andere ‘zomer’ en ‘jageres’. Je hebt direct ook een leuke hashtag voor op haar geboortekaartje: #blesstess 🙂

Lot
Ben je gek op korte pittige namen? Dan is Lot een lot uit de loterij! De betekenis van Lot is ‘vrije vrouw’. Lekker krachtig en onafhankelijk dus. Ideaal voor jullie stoere meid. 

Kae
De naam Kae is helemaal oké! In het buitenland wordt Kae vaak aan jongens gegeven, waardoor de naam juist extra stoer is voor meisjes. Van de betekenissen word je helemaal gelukkig: ‘blij’, ‘geluk’ en ‘puur’. 

Maud
Ook Maud klinkt superstoer. En daar sluit de betekenis mooi op aan, want die is ‘machtige strijdster’. De van oorsprong Germaanse naam is heerlijk kort en krachtig. Wij zijn fan van deze meisjesnaam met 4 letters.

Cleo
Bij Cleo denken we meteen aan powervrouw Cleopatra, koningin van het oude Egypte. Ook de betekenissen van Cleo zijn trouwens lekker krachtig, zoals ‘roem’ en ‘glorie’. Een heerlijke korte en pittige naam voor jullie kindje.

Korte Nederlandse meisjesnamen

Het lijkt wel alsof heel Holland van korte meisjesnamen houdt. Wat ons betreft is dat helemaal terecht, want de Nederlandse taal kent enorm veel toffe korte meisjesnamen. Van Maan tot Pien en van Otje tot Brecht, we krijgen geen genoeg van deze leuke Ot-en-Sien-namen. De volgende korte babynamen komen vers van eigen bodem. 

Fem
Na Femke, Famke en Femme houden we het anno 2022 lekker op Fem. De Friese naam Fem klinkt als een toekomstige powervrouw die tegelijkertijd ook heel lief is. Fem betekent ‘bescherming’ en ‘vrede’. Prachtige betekenissen.

Rixt
We blijven even in Friesland, want ook Rixt is een Fries pareltje. Rixt klinkt superstoer, en dat geldt ook voor de betekenis, want die is ‘machtig’. Wat ons betreft een van de krachtigste korte meisjesnamen.

👶🏼 Leestip: De mooiste namen met een X.

Wies
De stoere naam Wies is een mooi voorbeeld van een oud-Hollandse naam. Wies heeft de geweldige betekenis: ‘in alle opzichten wijs’. Jullie kleine Wiesje komt er wel!

Fee
Oh, wat klinkt Fee toch lief en schattig. Deze bijzondere Nederlandse naam betekent niet alleen ‘fee’ maar ook ‘gelukkig’, ‘vruchtbaar’, ‘vertrouwen’ en ‘eerlijk’. De ultieme korte naam voor jullie prachtige meisje.

Suus
Gek op taal? Kies dan voor een palindroom naam! De korte babynaam Suus is achterstevoren namelijk hetzelfde. Suus betekent ‘lelie’ en ‘lotus’. Een mooie naam geïnspireerd op bloemen.

Fien
Wij vinden de naam Fien hartstikke fijn! Fien is afgeleid van de lange naam Josefien en betekent ‘God voege toe’ en ‘overwinnaar’. Fien is een typisch Nederlandse naam die vrijwel alleen in ons land voorkomt.

Korte unieke babynamen voor meisjes

Tui, Rho, Joy, Elif, Lola en Mint: als je van bijzondere, unieke en eigenzinnige namen houdt zijn er volop korte meisjesnamen te vinden. Speciaal voor jullie meisje hebben we de mooiste, korte en unieke babynamen op een rijtje gezet.

Ize
Deze zeldzame, korte naam komt eigenlijk alleen voor in Nederland, België en Brazilië. Ize heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘God is mijn eed’, ‘ijzer’ en ‘zon’. 

Pip
De korte babynaam Pip is afgeleid van Pepijn, wat onder andere ‘dapper’, ‘wilskracht’ en ‘stralend’ betekent. Een andere betekenis van Pip is ‘liefhebber van paarden’. Leuke varianten zijn Pippa en Pippi. Hoe vrolijk!

Coco
Geen Coco Chanel, maar lekker kort: Coco. Coco klinkt vrolijk en internationaal. Het is een stoere meisjesnaam voor een stoere baby. Deze Franse naam betekent ‘hulp’ en ‘kokosnoot’. 

Nea
Nea is stiekem een van onze favorieten wat betreft korte unieke babynamen. De Scandinavische naam betekent ‘bloeiend’. Perfect voor kindjes die in de lente geboren worden. Nena is trouwens ook een geweldige naam die erop lijkt. Die naam betekent ‘dapper’.

Noï
Deze zeldzame naam is eigenlijk genderneutraal, maar wordt het meest aan meisjes gegeven. Noï heeft veel mooie betekenissen, waaronder ‘groot wonder’, ‘beeldschoon’, ‘gewaardeerd’ en ‘zacht’. Wauw!

👶🏽 Ook leuk om te lezen: Wondermooie namen met betekenis wonder.

Febe
We sluiten dit rijtje af met de bijzondere naam Febe. Deze Griekse naam is in Nederland nog hartstikke zeldzaam, maar in België juist behoorlijk populair. Febe heeft de mooie betekenissen ‘rein’ en ‘helder’.

Geboortekaartje neutraal

Genderneutrale korte babynamen

Tot slot delen we een rijtje unisex korte babynamen. Er bestaan namelijk ontzettend veel geweldige korte namen die voor zowel jongens als meisjes geschikt zijn. Hou je vast voor de 14 leukste genderneutrale korte babynamen!

Moos 
We beginnen dit lijstje met de schattige naam Moos. Dit is een afkorting van zowel Mozes als Monique, wat het een leuke unisex babynaam maakt. De betekenis van Moos is iets minder genderneutraal. De naam staat namelijk voor ‘zoon’. 

Sam
Een naam die het al jaren goed doet is Sam. Deze toffe korte babynaam klinkt lief en stoer tegelijkertijd. Sam is afgeleid van Samuel en betekent ‘de naam is God’. 

Luca
Ook Luca is de laatste jaren mega populair. Deze mooie Latijnse naam met 4 letters betekent onder andere ‘licht’ en ‘maan’. Een schitterende naam voor jullie stralende baby.

Jip
Jippiee, wat is Jip een leuke naam! Vrolijk, kort en helemaal genderneutraal. Jip betekent ‘stralend kind van edele afkomst’. Daar kun je mee thuiskomen.

Lux
We blijven even bij de stralende namen, want ook Lux betekent ‘licht’. Door de letter X is Lux voor zowel jongens als meisjes superstoer en lekker krachtig. 

Sil
De Friese naam Sil betekent onder andere  ‘overwinning’ en ‘bos’. Vooral jongens dragen deze naam, voor meisjes wordt vaak voor de variant Silke gekozen. Wij vinden beide opties tof voor jongens en meisjes.

Bo
Bo mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Het is een echte klassieker onder de genderneutrale namen. Bo heeft verschillende betekenissen, zoals ‘leven’, ‘mooi’, ‘speerpunt’ en ‘beer’. Liever een Franse touch? Ga dan lekker voor Beau!

Lou
Joehoe, we zijn gek op Lou. Deze hippe korte babynaam is van oorsprong Engels en betekent ‘beroemde strijder’. Kort, krachtig en supermooi, wat wil je nog meer?

Rio
Ook Rio is een geweldige korte naam met 3 letters. Rio is een Portugese naam met de mooie betekenis ‘rivier’. De naam komt in Nederland nog maar weinig voor. Ideaal als je van zeldzame babynamen houdt.

Izzy
Yes, het is tijd voor een lekkere funky naam! We weten niet waar het aan ligt, maar Izzy klinkt gewoon mega swingend en hip. Deze Engelse naam betekent ‘verlossing door God’. 

Skye
Ben je dol op dromerige namen? Dan is Skye misschien een mooie optie. De naam betekent namelijk ‘hemel’. Wist je dat Skye ook een Schots eiland is?

Imre
De bijzondere korte babynaam Imre betekent ‘macht’, ‘kracht’ en ‘onvermoeibaar’. Imre is afgeleid van de Germaanse naam Emmerik. Voor zowel jongens als meisjes is Imre een pittige korte naam.

Jazz
Ook Jazz is een prachtige korte babynaam. Bij Jazz denken we meteen aan de mooie muziekstroming. Maar Jazz heeft ook andere betekenissen, zoals ‘jasmijn’ en ‘bloem’. In Nederland hebben ongeveer evenveel jongens als meisjes deze naam.

Novi
We sluiten af met het mooie Novi. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘novus’, wat ‘nieuw’ betekent. Novi is ook superleuk in combinatie met een andere naam. Zo heet het kindje van Nienke Plas Novi-Jaxx.

Korte babynamen kiezen

Als je een blik werpt op het prikbord in de wachtkamer van je verloskundige, valt je waarschijnlijk iets op: heel veel geboortekaartjes met korte namen. Veel ouders geven hun kindje tegenwoordig een naam met slechts 2, 3 of 4 letters. En na het lezen van dit artikel snappen wij wel waarom! Korte namen zijn vaak stoer, krachtig, pittig en lekker eigenzinnig. Maar korte babynamen hebben ook andere voordelen. Zo kan er weinig verwarring ontstaan over de schrijfwijze en de uitspraak. Geen moeilijke tongbrekers of verkeerd gespelde namen! Hierdoor kan je kindje al op jonge leeftijd proberen zijn of haar eigen naam te schrijven. Als je Juul heet, is dat een stuk makkelijker dan wanneer je Juliette heet. Wat je wel vaak ziet, is dat korte babynamen verlengd worden, zeker als jullie baby nog klein is. Mees wordt dan Meesje en Stef wordt vaak Steffie genoemd.

Banner babynamen Instagram

Gerelateerde blogs

Jongensnamen 2 lettergrepen
30 meisjes- en jongensnamen met 2 lettergrepen
Krachtige namen
Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen
Lange namen
Hoe langer hoe leuker! 45 toffe lange namen