Phoenix Geboortekaartje naam Phoenix u2

Betekenis Phoenix

Feniks, stad in de Verenigde Staten, Donker rood (van het Griekse phoinix)
Meer informatie

Geslacht

Phoenix wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Phoenix is Engels

Naamsopbouw

Phoenix is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, i) en 4 medeklinkers (p, h, n, x).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Phoenix

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Phoenix is een mooie, klassieke meisjesnaam en jongensnaam. Phoenix is ​​een moderne voornaam die is afgeleid van de naam voor een mythologische vogel uit de Griekse mythe die een symbool is geworden van vernieuwing, regeneratie en onsterfelijkheid. In Nederland geven ouders de naam ongeveer net zo vaak aan een jongen als aan een meisje. In veel andere landen vaak vaker aan een jongen. Zo is in Engelstalige landen het 2 van de 3 keer een naam voor zoontje. In Zweden is het bijna altijd een naam voor een jongen. Bij babynamen.nl vinden we het echter een mooie stoere naam voor een dochter. De naam is zeer populair in Engelstalige landen. De naam behoort sinds 1995 tot de duizend meest populaire jongensnamen in de Verenigde Staten en behoort sinds 2017 tot de top driehonderd jongensnamen. Sinds 2003 behoort hij tot de top duizend namen voor Amerikaanse meisjes en tot de top drie honderd namen voor Amerikaanse meisjes sinds 2020. Het staat sinds 2004 in de top vijfhonderd van meest populaire jongensnamen in Engeland en Wales en sinds 2020 in de top tweehonderd. De naam behoort ook tot de top duizend jongensnamen in Australië en Nieuw-Zeeland in het afgelopen decennium. Het behoort sinds 2018 tot de top vijfhonderd meisjesnamen in Engeland en Wales. Hoe dan ook, er is geen grotere naam geassocieerd met wedergeboorte en transformatie dan de geliefde Phoenix. Genderneutraal en van Griekse afkomst, wordt Phoenix al lang geassocieerd met de machtige mythologische vogel die in pracht en praal uit de as herrijst. De naam komt voort uit het Griekse phoinix en betekent "donkerrood" of "karmozijnrood" als mogelijk eerbetoon aan de afstemming van het schepsel met zuiverende vlammen. Het is een wezen dat lang verbonden is met de zon, een volledige levenscyclus doormaakt voordat het ontbrandt in vuur en weer opduikt in briljante rode tinten. Voor je baby spreekt het over de eindeloze mogelijkheid van groei en vernieuwing, en zet het aan om verandering onbevreesd te omarmen - een perfecte benaming voor een echte pionier. En Phoenix verenigt dus een heleboel coole trends in één: het is een plaatsnaam en een vogelnaam, het eindigt op de o zo hippe letter x, en als de mythische vogel die uit de as herrees, is het een symbool van onsterfelijkheid. Het heeft ook een mooie celebrity crunch, via de acteerfamilie waaronder Joaquin Phoenix en wijlen River Phoenix, en als kind van een ex-Spice Girl. De naam Phoenix komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij actrice Tatin Phoenix. Leuk feitjes over Phoenix: Phoenix is ook Engels voor het fabeldier Feniks en is vernoemd naar de Feniciërs. De Phoenix Brouwerij Amersfoort was een familiebrouwerij die van 1873 tot 1970 in de Nederlandse stad Amersfoort gevestigd was.Phoenix is de hoofdstad van de staat Arizona in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De Phoenix is ook een geslacht van Palmbomen.

Beroemdheden met de naam Phoenix

Bohan Phoenix
Rapper

Leng Bohan (geboren in 1992 of 1993), beter bekend onder zijn artiestennaam Bohan Phoenix, is een Chinees-Amerikaanse rapper.

Tanis Phoenix
Model

Tanit Phoenix (Durban, 24 september 1980) is een Zuid-Afrikaans fotomodel en actrice. Zij werkte als model voor onder meer Nivea en Veet. In 2005 debuteerde ze als actrice, toen ze verscheen in zowel de Zuid-Afrikaanse filmkomedie Crazy Monkey Presents Straight Outta Benoni als in de Amerikaanse misdaadfilm Lord of War. Phoenix speelde behalve in films ook eenmalige gastrollen in verschillende televisieseries. In 2011 had ze vanaf de eerste aflevering een wederkerende rol als Lilith in de Amerikaanse mysteryserie Femme Fatales.

Phoinix
Mythologisch figuur

Phoinix (Oudgrieks: Φοῖνιξ; gelatiniseerd: Phoenix) is een persoon uit de Griekse mythologie. Phoinix was een zoon van koning Amyntor en zijn vrouw Kleobule. Amyntor hield echter meer van zijn bijvrouw dan van Kleobule. Daarom zette Kleobule Phoinix ertoe aan zijn vaders geliefde te verleiden. Toen Amyntor daarop als vloek over Phoinix uitsprak dat deze altijd kinderloos zou blijven, vluchtte deze naar Phthia, het koninkrijk van Peleus. Samen met Peleus nam Phoinix deel aan de Calydonische jacht. Samen met de centaur Cheiron werd hij de opvoeder van Peleus' zoon Achilles. Phoinix leerde hem worstelen, lopen, rijden en het citerspel. Ook toen Achilles eenmaal volwassen was, bleef hij Phoinix als raadgever beschouwen. Aan het begin van de Trojaanse Oorlog voer Phoinix samen met Odysseus naar Skyros om Achilles ertoe te bewegen aan de oorlog mee te doen. Achilles stemde toe en voer met Phoinix en Patroclus naar Troje, waar hij naam maakte als de dapperste van de Griekse heroën. Op de terugtocht van Troje overleed Phoinix, samen met Neoptolemos, de zoon van Achilles.

Joaquin Phoenix
Acteur

Joaquin Rafael Phoenix (San Juan, 28 oktober 1974) is een Amerikaans acteur. Hij werd zowel in 2001 (voor zijn bijrol in Gladiator), 2006 (voor zijn hoofdrol in Walk the Line), 2013 (voor zijn hoofdrol in The Master) als 2019 (voor zijn hoofdrol in Joker) genomineerd voor een Oscar. Deze laatste en meer dan vijftien andere prijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe (voor Walk the Line), een Grammy Award (voor de soundtrack van Walk the Line, samen met Reese Witherspoon en producent T-Bone Burnett) en de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Venetië 2012 (voor The Master, samen met Philip Seymour Hoffman). Op het Toronto International Film Festival ontving hij in september 2019 de TIFF Tribute Actor Award voor zijn hoofdrol in Joker.

River Phoenix
Acteur

River Phoenix, geboren als River Jude Bottom[1] (Metolius (Oregon), 23 augustus 1970 – Hollywood (Californië), 31 oktober 1993), was een Amerikaans filmacteur. Hij speelde in 1988 in de film Running on Empty. Hiervoor werd hij genomineerd voor een Oscar op 17-jarige leeftijd. In 1989 was hij in het begin van Indiana Jones and the Last Crusade te zien als Indiana Jones als tiener. Vlak daarna ontmoette hij Keanu Reeves. In 1991 speelde hij met hem in de film My Own Private Idaho, geregisseerd door Gus Van Sant. Hij bleef, ook na de film, bevriend met Van Sant en Reeves. Voor zijn rol als de homoseksuele Mike Waters kreeg River verscheidene prijzen.

Muziek met de naam Phoenix

Phoenix (Earth & Fire)
Artiest: Album

Phoenix is het negende studioalbum van Earth & Fire (E&F).

Natuurfenomenen

Phoenix is een geslacht uit de palmenfamilie (Arecaceae). The Plant List en de Flora of China erkennen veertien soorten. De soorten uit het geslacht komen voor in Afrika, op het eiland Kreta en op de Canarische eilanden, en in Azië, van Turkije in het westen tot in Maleisië en China in het oosten. De bekendste soort is de dadelpalm (Phoenix dactylifera).

Geografie met de naam Phoenix

Atollen: Phoenix eilanden

De Phoenixeilanden zijn een groep van acht atollen en twee onder de zeespiegel gelegen koraalriffen in de centrale Grote Oceaan, ten oosten van de Gilberteilanden en ten westen van de Line-eilanden. Zij zijn onderdeel van Kiribati. De archipel is grotendeels onbewoond; slechts op Kanton wonen enkele families (41 mensen in 2005). Aan het einde van de jaren 30 van de twintigste eeuw probeerde Groot-Brittannië de Phoenixeilanden te koloniseren.

Stad: Phoenix (Arizona)

Phoenix is de hoofdstad van de staat Arizona in het zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika. De stad is met 1.615.017 inwoners de grootste in de staat en de op vier na grootste in het land. Phoenix is de enige hoofdstad van een Amerikaanse staat die meer dan een miljoen inwoners telt. De agglomeratie telt naar schatting 4,2 miljoen inwoners. Phoenix is een van de snelst groeiende steden in de VS. De stad heeft een woestijnklimaat en ligt aan de noordoostelijke rand van de Sonorawoestijn.

Organisaties met de naam Phoenix

Fietsen fabriek: Phoenix

Phoenix is een historisch merk van fietsen en bromfietsen. Het was een Nederlands rijwielmerk uit Leeuwarden dat begin jaren zestig in samenwerking met Fongers en Germaan ook korte tijd bromfietsen leverde. De drie bedrijven verkochten dezelfde bromfietsen onder hun eigen naam. Ze werden echter geproduceerd bij Germaan. In 1966 ging de Phoenix-Fongers-Germaan-combinatie over in handen van Batavus. Phoenix was het enige Nederlandse fietsmerk dat de beroemde Zwitserse Mutaped trapasversnelling voerde. Het versnellingssysteem was er in 2- en 3-versnellingsuitvoering. Door een kwart slag achteruit te trappen werd overgeschakeld naar een andere versnelling. Typisch kenmerk van Phoenix rijwielen was een klein detail: Het balhoofdplaatje werd met twee messing schroefjes op de balhoofdbuis geschroefd. Elke andere fabrikant gebruikte klinknagels of transfers.

Kistenfabriek: De Phoenix

N.V. Kistenfabriek De Phoenix was een bedrijf in het Noord-Hollandse dorp Halfweg. Het bedrijf was gelegen op een terrein aan de Haarlemmerstraatweg ter hoogte van de huidige spoorwegovergang nabij Vinkebrug waar vroeger ook een brug met die naam over de Haarlemmertrekvaart lag. De achterzijde was gelegen aan de Ringvaart en verder lag het bedrijf ten westen van de voormalige suikerfabriek, thans SugarCity en ten oosten van het huidige Rottepolderplein.

Bierbrouwer: Phoenix Brouwerij

De Phoenix Brouwerij Amersfoort was een familiebrouwerij die van 1873 tot 1970 in de Nederlandse stad Amersfoort gevestigd was.

Namen die lijken op Phoenix

Phoenyx

Hoe spel ik de naam Phoenix?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • H Havanna
 • O Oslo
 • E Edison
 • N New York
 • I Italia
 • X Xantippe

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • H Hidde
 • O Omar
 • E Eva
 • N Naomi
 • I Iris
 • X Xavi

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • H Hotel
 • O Oscar
 • E Echo
 • N November
 • I India
 • X X-ray

Zo spel je Phoenix met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter h
gebarentaal letter o
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter x

Zo schrijf je Phoenix in braille

p
h
o
e
n
i
x

Zo sein je Phoenix in morsecode

· — — ·
· · · ·
— — —
·
— ·
· ·
— · · —

Zo sein je Phoenix met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter h
nautische vlag letter o
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter x

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Phoenix bekijken?