Eise Geboortekaartje naam Eise j2

Betekenis Eise

Zwaard van Germaanse namen met agi-, egi- 'zwaard'), ijs, Schrikaanjagend zo sterk (afgeleid van Germaanse 'Egis')
Meer informatie

Geslacht

Eise wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Eise is Fries

Naamsopbouw

Eise is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, e) en 1 medeklinker (s).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Eise

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Eise is een mooie, stoere jongensnaam. In Oostenrijk geven ze de naam soms ook een meisje. De naam Eise is een Friese naam. De betekenis van de naam Eise is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Volgens de Nederlandse Voornamen Bank is het mogelijk een eenstammige verkorting van Germaanse namen met agi-, egi- 'zwaard'. Ook is mogelijk verkorting uit een naam waarvan het eerste lid het equivalent is van Gotisch agis 'schrik'. Verkorting van een Germaanse naam, waarvan het eerste lid begon met 'eis-': afgeleid van 'agis' of 'egis' = 'angst', 'schrik', 'verschrikking' (vgl. onze woorden 'ijzen' en 'ijselijk'); dan was de gevoelswaarde van de naam dat de drager ervan iemand angst kon aanjagen... en dus sterker was! Meest bekende drager van de naam heeft ook meteen de mooiste naam. Eise Jeltes Eisinga was een Nederlands amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium.

Beroemdheden met de naam Eise

Eiso van Klaarkamp
Geestelijke

Hij was van Friese afkomst en vertrok naar het buitenland om zich aan te sluiten bij de nieuwe cisterciënzer orde, die juist door Sint Bernardus († 1153; feest 20 augustus) was gesticht. Zo kwam hij terecht in abdij Rittershausen bij Brunswijk. Vandaar keerde hij terug naar zijn vaderland om er een eigen vestiging te beginnen. Hij leidde het leven van een kluizenaar en kreeg allengs volgelingen. Daaruit groeide klooster Klaarkamp; hij werd door zijn monniken gekozen tot eerste abt. Volgens zijn levensbeschrijver stond deze abdij aan de basis van vele anderen in de noordelijke streken van ons land. Hij staat te boek als een nederig man, vervuld van liefde voor God en voor de mensen. Hij stierf in hoge ouderdom

Eise Eisinga
Astronoom

Eise Jeltes Eisinga (Dronrijp, 21 februari 1744 - Franeker, 27 augustus 1828) was een Nederlands amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Als vertegenwoordiger van de Verlichting in Nederland is Eisinga opgenomen in de canon van Friesland en de canon van Nederland.

Jan Eise Kromkamp
Schaatser

Jan Eise Kromkamp (Fochteloo, 18 januari 1955) is een Nederlandse inline-skater en schaatser. Kromkamp is nog altijd recordhouder in het aantal overwinningen op skeelers in de categorie A-rijders. Hij werd drie keer Nederlands kampioen op skeelers. In 1987 en 1988 won hij de titel op de marathon en in 1997 werd hij open Nederlands kampioen over 100km in het Friese Hallum. Als marathonschaatser won Kromkamp diverse klassiekers op natuurijs en enkele wedstrijden op kunstijs. Zijn grootste overwinning op schaatsen was de 200 kilometer lange Rottemerentocht in Zevenhuizen in 1991.

Organisaties met de naam Eise

Museum: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Planetarium Eise Eisinga is een wetenschapsmuseum in de stad Franeker in de provincie Friesland. Centraal staat een planetarium dat werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781. Aangedreven door een slingeruurwerk geeft het astronomisch uurwerk sinds de voltooiing in 1781 de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat en is hiermee het oudste werkende planetarium ter wereld. De actuele stand van de plafondwijzerplaat is ook terug te vinden op de site van het planetarium.

Namen die lijken op Eise

  -   Ash   -   Isa   -   Ise

Hoe spel ik de naam Eise?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • I Italia
 • S Santiago
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • I Iris
 • S Samira
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • I India
 • S Sierra
 • E Echo

Zo spel je Eise met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Eise in braille

e
i
s
e

Zo sein je Eise in morsecode

·
· ·
· · ·
·

Zo sein je Eise met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Eise bekijken?

Top 10 jongensnamen met een E

Top 10 jongensnamen met 4 letters