Daan Geboortekaartje naam Daan j2

Betekenis Daan

Mijn Rechter Is God (afgeleid van het Hebreeuwse Daniyyel)
Meer informatie

Geslacht

Daan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Daan is Hebreeuws en Nederlands.

Daan is afgeleid van de naam Daniël

Naamsopbouw

Daan is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Daan

Daan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Daan tussen 1982 en 2023. De naam Daan is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Daan is 573x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Daan maak je ook deze 3 babynamen:
Adan - Nada - Dana

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Daan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Daan is een populaire en mooie jongensnaam. De naam Daan is afgeleid van de naam Daniël, wat 'God is mijn rechter' betekent. Daniël is afgeleid van de Hebreeuwse naam Daniyyel, van de elementen din, wat 'rechter' betekent, en 'el, 'God'. De naam Daniel, en dus Daan betekent dus"God is mijn rechter". De bekendste drager van deze naam is de profeet Daniël, die centraal staat in het gelijknamige Bijbelboek Daniël. Het boek Daniël in het Oude Testament beschrijft het leven van de joodse profeet in gevangenschap in Babylon en visioenen van de laatste dagen van de aarde. Dan en Danny zijn veel voorkomende korte vormen van Daniel. Er bestaan alleen al in Nederland veel spellingsvarianten (die allemaal apart meetellen in de aantallen). In de middeleeuwen kende men de vorm Daneelken. De vrouwelijke vorm is de naam Daantje. Heel soms krijgen meisjes in Nederland ook de naam Daan. Daan is sowieso een naam die erg populair is bij ouders in België en Nederland. Daan was zowel in 2005 als in 2008 en 2009 en 2011 de meest gekozen voornaam voor jongens in Nederland. In 2006 stond de naam op de tweede plaats en in 2007 op de derde. De naam Daan staat bij ons al langer dan 15 jaar in de Top 10 jongensnamen die beginnen met een D. Bekende dragers van de naam vind je vooral in België en Nederland. Daan Stuyvens is een bekende Vlaamse artiest, Daan Hugaert een acteur en regisseur. Daan Schuurmans een bekende acteur. Verder kennen we ook de componist Daan Admiraal en is DAAN is een bekende popgroep uit België (onder leiding van Daan Stuyvens). De naam Daan komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij architect Gunnar Daan en wetenschapper Jo Daan.

Beroemdheden met de naam Daan

Daan Myngheer
Wielrenner

Daan Myngheer (Roeselare, 13 april 1993 – Ajaccio, 28 maart 2016) was een Belgische wielrenner. Myngheer won in 2011 het Belgische kampioenschap op de weg voor junioren. De drie jaren daarna reed hij voor het opleidingsteam van Omega Pharma-Quick Step. In 2015 werd hij belofte bij Veranda's Willems, waarna hij een jaar later vertrok naar Roubaix Métropole européenne de Lille. In de eerste etappe van het Internationaal Wegcriterium 2016 stapte hij op 25 kilometer van de finish van de fiets omdat hij zich niet goed voelde. In de ambulance kreeg hij een hartaanval. Hij werd naar het ziekenhuis van Ajaccio gebracht, waar hij twee dagen later overleed. Hij stierf een dag na Antoine Demoitié, een andere Belgische wielerbelofte.

Daan Nieber
Presentator

Daan Nieber is een Nederlands televisiepresentator en programmamaker. In 2016 maakte hij de overstap van RTL naar KRO-NCRV, waar hij toegevoegd werd aan het team van Keuringsdienst van Waarde en een reisprogramma zou maken samen met Katja Schuurman. Nieber presenteert ook De Rekenkamer. In 2021 deed hij mee aan de Verraders op RTL4. Hij werd als eerste getrouwe weggestemd. Vanaf 21 augustus 2021 presenteert Nieber RTL Boulevard.

Daan Admiraal
Componist

Daan Admiraal (Eindhoven, 11 april 1949 - Müstair, 22 juli 2018) was een Nederlandse dirigent. Naast zijn vaste orkesten heeft Daan Admiraal ook veel andere orkesten gedirigeerd: het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko; van 1985 tot 1996), het Limburgs Symfonie Orkest, Het Gelders Orkest, I Fiamminghi, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Virtuosi Pragenses, het Concertgebouw Kamerorkest en de barokorkesten Concerto d’Amsterdam en In Styl Moderno.

Daan Stuyven
Muzikant

Daniël (Daan) Stuyven (Leuven, 24 september 1969) is een Belgische zanger, gitarist en componist. Hij is het meest bekend met zijn nummers en optredens als DAAN. Zo nu en dan speelt hij ook een rol in een film.

Daan Brandenburg
Schaker

Daan Brandenburg is een Nederlands schaker. Sinds 2011 is hij een grootmeester. In maart 2004 werd hij kampioen bij de jeugd in Friesland. Brandenburg eindigde op een gedeelde derde plaats in het Open NK te Dieren in juli 2004.

Daan Schuurmans
Acteur

Daniël Adrianus Augustinus (Daan) Schuurmans (Rotterdam, 24 januari 1972) is een Nederlands acteur. Naast zijn filmwerkzaamheden speelt Daan Schuurmans ook regelmatig toneel. Hij was onder andere te zien in Closer van Het Nationale Toneel. Later speelde hij voor Het Toneel Speelt, in 2012 was hij bij dit gezelschap te zien als Edmund in King Lear en als Arend in Gijsbrecht van Amstel.

Boeken met de naam Daan

Daan en Demi in Dronten
Auteur: Dronten

Bij een aangifte van een geboorte geeft het Huis van de Gemeente Dronten een cadeautje. Sinds kort is dat het op maat gemaakte voorleesboekje ‘Daan en Demi in Dronten’. Het verhaal gaat langs allerlei leuke plekken in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant.

Muziek met de naam Daan

DAAN
Artiest: Band

DAAN is de artiestennaam van de Belgische singer-songwriter en muzikant Daniël (Daan) Stuyven. Wanneer hij live speelt, bestaat zijn band tegenwoordig uit: Daan Stuyven (gitaar, zang). Geoffrey Burton (gitaar), Jean-François Assy (cello, basgitaar), Isolde Lasoen (drums), Jeroen Swinnen (synthesizer) en Jo Hermans (trompet).

Films met de naam Daan

Jackie (2012)

Jackie is een Nederlandse film van regisseur Antoinette Beumer. De tweeling Sofie en Daan (33) is opgevoed door twee vaders. Wanneer er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika komt, storten ze zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

Daan (1998)

Daan is de Nederlandse titel van een Iraanse film over Don. Don is het verhaal van een jonge jongen die wanhopig op zoek is naar werk om zijn familie en verslaafde ouders te helpen onderhouden. De overgang van werkgever naar werkgever, Don, slechts 9 jaar en analfabeet, staat voor een bijna onmogelijke taak zonder identiteitskaart. Als onderdeel van de Iraanse New Wave, geeft Abolfazl Jalili's gebruik van niet-acteurs de film het gevoel van een documentaire, aangezien artiesten levens zo dicht bij hun eigen leven nabootsen. Vanuit het oogpunt van Don is de wereld een moeilijke plek, maar zijn vastberadenheid om het beste uit zijn situatie te halen is hartverwarmend.

Namen die lijken op Daan

Daaf   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dean   -   Deen   -   Dian   -   Dion   -   Don   -   Dyon   -   Kaan   -   Maan

Hoe spel ik de naam Daan?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Daan met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Daan in braille

d
a
a
n

Zo sein je Daan in morsecode

— · ·
· —
· —
— ·

Zo sein je Daan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Daan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 4 letters