George Kaart van Naam George

Betekenis George

Boer, Landbouwer
Meer informatie

Geslacht

George wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van George is Grieks

Naamsopbouw

George is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, o, e) en 3 medeklinkers (g, r, g).

Populariteit van de naam George

George is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam George tussen 1950 en 2022. De naam George is minder populair geworden.

 • George is 62x gegeven als voornaam in 2022

Geboortekaartjes met de naam George

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam George komt van het oude Griekse woord "Georgos", wat "cultivator van de aarde", "landbouwer' of "boer" betekent. In een aantal andere landen klinkt de naam als Georges, George, Georg, Jorge, Gyorgy, Jurger, Jiri, Jerzy. In het oude Rusland werd George ook Gyurgi of Dyurgi genoemd, in Armenië was de naam Gevorg (Gevork, Georg) wijdverbreid, en in Georgië - Givi. Naast tal van verkleinende vormen heeft de naam George, of Georgy in de Russische taal twee afgeleide namen, die nu als onafhankelijke namen worden beschouwd: Yuri en Yegor. Van elke analoog van de naam George in verschillende landen en talen werden ook weer vrouwelijke namen gevormd - Dahlia, George, Irzhina, Zhorzhina, Georgia, Georgiana, Georgina, Georgette, Horchelin, Gyorgyi, Yorga, Yorgina en anderen. In Nederland bestaan ook de volgende spellingsvarianten: george , Géorge , Georgé en Géorgé. Veel bekende sterren zijn naamgenoot van George, waaronder George Handel (componist), George Shaw (kunstenaar), George Bush (president US), George Gershwin (basketballer), George Burns (cabaretier), George Clooney (acteur), George Shearing (pianist), George Steinbrenner (ondernemer), George Stephanopoulos (pers adviseur), George Harrison (acteur), George Orwell (schrijver) en George Lucas (regisseur). In Nederland kennen we onder meer George de Jong (volleyballer) en George van Houts (acteur). Beroemdheden die George hebben gekozen voor hun zonen zijn onder meer Kristin Scott Thomas, Jane Kaczmarek en Eva Herzigova. Leuk weetje: George Forman (bokser) noemde alle vijf zijn zonen George :-) Het is niet verrassend dat er veel Georges zijn verspreid door de Engelse en Amerikaanse literatuur, waaronder in twee romans van Jane Austen, en in Vanity Fair, Uncle Tom's Cabin en An American Tragedy, om nog maar te zwijgen van Curious George, "George of the Jungle", George Jetson, George Jefferson, George Bailey en George Costanza.

Beroemdheden met de naam George

Kiefer Sutherland
Acteur

Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland is een Canadees acteur en producent, zoon van de succesvolle Canadese acteurs Donald Sutherland en Shirley Douglas en tweelingbroer van Rachel Sutherland. Hij speelde in vele films, en is de hoofdrolspeler in de series 24 en Designated Survivor.

George van Houts
Cabaretier

George van Houts is een Nederlands acteur en cabaretier. Van Houts presenteerde onder meer R.A.M. voor de VPRO-televisie en later het VPRO-radioprogramma Radio Bergeijk. Met Tom de Ket vormt hij het duo Van Houts en De Ket, samen maakten ze enkele televisiereclamespots voor de Nederlandse koffiefabrikant Kanis & Gunnink.

George Shaw
Kunstenaar

George Shaw is een Engelse hedendaagse kunstenaar die bekend staat om zijn voorstedelijke onderwerpen. Hij werd in 2011 genomineerd voor de Turner Prize.

George Gerwin
Basketbalspeler

George Gervin, bekend onder de bijnaam "The Iceman", is een voormalig Amerikaanse basketballer. Hij speelde als shooting-guard in zowel de ABA als de NBA gedurende 14 seizoenen in totaal.

George Baker
Zanger

George Clooney
Acteur

George Michael
Zanger

Boeken met de naam George

George
Auteur: Alex Gino

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen... omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn - maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Films met de naam George

George of the Jungle

George of the Jungle is een Amerikaanse komische film gebaseerd op de gelijknamige animatieserie uit 1967. De film werd geproduceerd door Walt Disney Pictures en uitgebracht in 1997. De rijke Ursula Stanhope gaat met haar verloofde, Lyle van de Groot, op expeditie naar Afrika. Ze worden vergezeld door twee mannen genaamd Max en Thor. Al snel wordt duidelijk dat Lyle meer geïnteresseerd is in Ursula’s geld dan in haar. Wanneer Ursula wordt aangevallen door een leeuw, wordt ze gered door een jongeman genaamd George. George heeft als kind als enige een vliegtuigongeluk overleefd, en is nadien opgevoed door een intelligente pratende gorilla genaamd Ape, bij wie hij nu in een boomhut woont. George is behoorlijk onhandig, en botst geregeld tegen een boom. Desondanks is Ursula erg onder de indruk van George, en de twee worden vrienden. George wordt langzaam verliefd op Ursula.

The Story of George Maciunas and Fluxus

"The Story of George Maciunas and Fluxus" is een documentaire over de voorman van de Fluxus-beweging, George Maciunas. De in Litouwen geboren vormgever en kunstenaar zag de officiële museum- en galeriekunst als doods artefact en pleitte voor vrolijke events, acties en ingrepen die het dagelijks leven tot kunst maakten en andersom. In alles wat hij deed, bleek Maciunas een compromisloze visionair die, met veel gevoel voor humor, creativiteit tot kompas van het menselijk bestaan wilde maken. De propagandist van de DIY-gedachte stond aan de wieg van kunstenaarscollectieven in het New Yorkse SoHo. Ook deed hij een poging een utopische samenleving op een verlaten eiland in het Caribisch gebied te stichten.

Namen die lijken op George

Georg

Hoe spel ik de naam George?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • E Edison
 • O Oslo
 • R Roma
 • G Gallipoli
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • G Guus
 • E Eva
 • O Omar
 • R Ruben
 • G Guus
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • E Echo
 • O Oscar
 • R Romeo
 • G Golf
 • E Echo

Zo spel je George met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter e
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter g
gebarentaal letter e

Zo schrijf je George in braille

g
e
o
r
g
e

Zo sein je George in morsecode

— — ·
·
— — —
· — ·
— — ·
·

Zo sein je George met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter e
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter g
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam George bekijken?

Top 9 jongensnamen met een G

Top 10 jongensnamen met 6 letters