Maeve Geboortekaartje naam Maeve m2

Betekenis Maeve

Betoverend, vreugde (van de Ierse naam Méabh)
Meer informatie

Geslacht

Maeve wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Maeve is Iers

Naamsopbouw

Maeve is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, e, e) en 2 medeklinkers (m, v).

Populariteit van de naam Maeve

Maeve is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Maeve tussen 2014 en 2023. De naam Maeve is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Maeve is 403x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 16x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Maeve

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Maeve is een betoverende meisjesnaam... Maeve, Maev of Maiv is een vrouwelijke voornaam van Ierse afkomst. De naam is afgeleid van de Ierse naam Méabh, die werd gespeld als Meadhbh in het vroegmoderne Iers, Meḋḃ of Meaḋḃ in het Midden-Iers, en Medb in het Oud-Iers. De betekenis kan afgeleid zijn van een woord dat 'zij die bedwelmt', 'betoverend', 'bedwelmend', 'mead-vrouw', of als alternatief 'zij die regeert' betekent. Medb is een koningin in de Ierse mythologie waarvan wordt gedacht dat ze oorspronkelijk een soevereiniteitsgodin was. In het oude en middeleeuwse Ierland was het drinken van mede een belangrijk onderdeel van de inauguratieceremonie van een koning. De naam verscheen ook in het Shakespeare-toneelstuk Romeo en Julia (1595) als koningin Mab, de koningin van de feeën, mogelijk vernoemd naar de mythische koningin van Connacht zelf. De naam wordt voornamelijk gebruikt in Ierland, maar is ook zeer populair in andere Engelstalige landen zoals de VS en Engeland zelf. Ook in Frankrijk is de naam veelvoorkomend (waarschijnlijk vooral in Bretagne, Picardie en Normandië). In Nederland zijn er overigens steeds meer ouders die deze naam kiezen voor hun dochter. Het afgelopen jaar is op babynamen.nl vaak op Maeve gezocht. Maeve heeft 18 afgeleiden die worden gebruikt in het Engels en vreemde talen. Engelse afgeleiden zijn Mab (ook in het Iers), Madhbh, Maebh, Maevi, Maevy, Maive, Mave (ook in het Iers), Mavi, Mavis (ook in het Frans), Mayve, Meabh, Meadhbh en Medb . Afgeleiden van Maeve die in vreemde talen worden gebruikt, zijn de Ierse Maev, de Ierse Maeva, de Ierse Meave, de Ierse Meaveen en de Ierse Medbh. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Ierse schrijfster Maeve Binchy, de Iers/Amerikaanse actrice Maeve Quinlan en de Australische wielrenner Maeve Moroney-Plouffe. In Nederland kennen we onder meer actrice Maeve van der Steen. En onlangs gaf actrice Anna Speller haar dochter de naam Maeve.

Beroemdheden met de naam Maeve

Maeve van der Steen
Actrice

Deirdre Maeve van der Steen (Hilversum, 17 juli 1949) is een Nederlandse actrice, zangeres en danseres. In 1985 leverde de vertolking van de titelrol in het toneelstuk Piaf bij het American Repertory Theatre haar lovende kritieken op. Daarnaast was zij te zien en te horen in vele musicals en toneelstukken, zoals Volg jij die serie?, De zoon van Louis Davids, De babysitrevue en Heijermans! van het Nederlands Volkstoneel. In de jaren 90 was zij het gezicht van de reclamespotjes van Mona. Van der Steen verscheen in enkele films (onder andere De Boezemvriend en Alaska) en speelde zowel vaste rollen als gastrollen in diverse televisieseries. De voornaamste hiervan was de rol van Karin Chaiavelli in Spijkerhoek. In datzelfde jaar was ze ook te zien als Els van Zijverden in Goede tijden, slechte tijden. Ook speelde zij enige tijd in de serie Toen was geluk heel gewoon de rol van Hennie de Greeff, de onderbuurvrouw van Jaap en Nel. In 2007 was Van der Steen te zien als Giselle Ferrero in de dramaserie Voetbalvrouwen. Ze speelde hierin de moeder van voetballer Italo Ferrero (Bas Muijs). Van 2008 tot 2010 speelde de actrice de rol van Marja Lindeman in de soap Onderweg naar Morgen.

Medb
Mythologisch figuur

Medb (uitspraak: /mæðv/) of Maeve (uitspraak /meɪv/) is de koningin van Cruachan, Connacht in de Ulstercyclus. Ze is de echtgenote van Ailill mac Máta en de moeder van Findabair. Waarschijnlijk was ze van oorsprong een soevereiniteitsgodin waarmee de koning trouwde als onderdeel van zijn inwijding. Haar vader was Eóchaid Feidlech, die haar als koningin van Connacht installeerde nadat hij koning Tinni mac Conri had verdreven. Ze verlangde van een echtgenoot dat hij zonder jaloezie was. Dit was met name van belang vanwege haar vele minnaars. Daarnaast verlangde ze de gelijke te zijn van haar echtgenoot wat betreft bezit, wat uiteindelijk de reden was om de runderroof van Cooley te organiseren, daar Ailil een stier meer bleek te bezitten dan Medb. Tijdens deze veldtocht begon ze een relatie met de voormalige koning van Ulster, en pleegvader van haar tegenstander Cú Chulainn, Fergus mac Róich. Volgens de sage ligt Medb begraven in een grafheuvel op de berg Knocknarea Het verhaal van een deel van haar regeerperiode is vastgelegd in de Ulstercyclus waarvan de oudste geschreven versie te vinden is in Lebor na hUidre, een manuscript uit de elfde eeuw. De Táin-sage zelf is waarschijnlijk veel ouder. Vanwege de beschrijvingen in het verhaal beschouwen sommigen Medb als een persoon uit de ijzertijd, maar of ze echt bestaan heeft is niet bekend.

Maeve Quinlan
Actrice

Maeve Anne Quinlan is een actrice en voormalig professioneel tennisspeelster uit de Verenigde Staten. Zij bezit zowel de Amerikaanse als de Ierse nationaliteit. Zij speelt sinds 1995 de rol van Megan Conley in de soap The Bold and the Beautiful.

Maeve Binchy
Schrijfster

Maeve Binchy Snell (Dalkey, 28 mei 1939 – Dublin, 30 juli 2012), beter bekend als Maeve Binchy, was een Ierse schrijfster die niet alleen romans schreef maar ook toneelstukken, korte verhalen en columns. Ze was het bekendst van haar humoristische observaties van het leven in de dorpjes en stadjes op het Ierse platteland. Haar werk is in meer dan 37 talen vertaald (waaronder het Nederlands), en in totaal zijn meer dan 40 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Boeken met de naam Maeve

Maeve, a novel of the diadem
Auteur: Jo Clayton

Maeve is een science fiction boek van Jo Clayton. Aleytys, zwerver in de ruimte, zoeker naar de thuisplaneet van haar moeders superras, is drager van de geestverruimende diadeem. Ze is neer gestreken op Maeve, bosplaneet van boombewoners en halfmensen. Haar doel om haar zoektocht voort te zetten, haar achtervolgers door elkaar te schudden. Het is een avontuur boordevol actie vol conflicten, guerrillastrijd tussen het boomvolk en de technologie van de compagnie, en een persoonlijke confrontatie met de onverzoenlijke spinwezens van wie de diadeem is gestolen...

Films met de naam Maeve

Maeve (1981)

Maeve is een film uit 1981 van regisseur Pat Murphy. Maeve (Mary Jackson) keert terug naar Belfast na een aantal jaren weggeweest te zijn, en ze verblijft in het ouderlijk huis met haar zus en vader.

Namen die lijken op Maeve

Maevie   -   Merve

Hoe spel ik de naam Maeve?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • E Edison
 • V Valencia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • E Eva
 • V Valentijn
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • E Echo
 • V Victor
 • E Echo

Zo spel je Maeve met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter e
gebarentaal letter v
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Maeve in braille

m
a
e
v
e

Zo sein je Maeve in morsecode

— —
· —
·
· · · —
·

Zo sein je Maeve met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter e
nautische vlag letter v
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Maeve bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters