Nikolaus Geboortekaartje naam Nikolaus j2

Betekenis Nikolaus

Overwinning van het volk
Meer informatie

Geslacht

Nikolaus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Nikolaus is Duits

Naamsopbouw

Nikolaus is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 4 klinkers (i, o, a, u) en 4 medeklinkers (n, k, l, s).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nikolaus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nikolaus is een bekend naam. De Duitse naam Nikolaus is afgeleid van de naam Latijnse naam Nicolaus. En natuurlijk de naam van een zeer beroemd iemand die jaarlijks in Nederland komt. Nicolaus komt van het Griekse. nikè 'overwinning' en laos 'volk'. De naam betekent dus: 'overwinnaar met (of van) het volk'. De Latijnse vorm is Nicolaus. In de Bijbel, in Handelingen 6, 5, komt de naam Nicolaus al voor als die van een van de zeven armenverzorgers. Zijn grote populariteit kreeg de naam in het Oosten en het Westen door St.-Nicolaas, bisschop van Myra in het zuidwesten van Klein-Azië. Het meeste wat omtrent hem verteld wordt, is legendarisch. De figuur die in de legenden naar voren treedt, is eigenlijk een combinatie van de historische bisschop Nicolaas van Myra (uit de 4e eeuw) en de historische bisschop Nicolaas van Pinara in Lycië (gestorven 564). De verering begint al in de 6e eeuw in het Oosten. In de 9e eeuw is St.-Nicolaas een van de belangrijkste heiligen, met Myra en vooral Constantinopel als centra van verering. Via Zuid-Italië (toen nog Griekenland) verbreidde de verering zich ook naar Rome en vandaaruit verder over West-Europa. Daar werd deze heilige al spoedig populair. Vooral in de 10e en 11e eeuw werd hij beschermheilige van kerken, bijvoorbeeld in het bisdom Utrecht en in Holland. De naam Nicolaas werd (in verschillende vormen) tegen het eind van de Middeleeuwen een van de meest voorkomende namen. Doordat St.-Nicolaas onder meer patroon was van de schoolkinderen, werd hij de grote kindervriend. Verschillende gebruiken in verband met zijn feestdag op 6 december gaan terug op heidense gebruiken. De schimmel vinden we bijvoorbeeld al bij Wodan, onder de naam Sleipnir; het was een teken van hoge rang. De schoorsteen is de verbindingsweg van de gewone stervelingen, in het middelpunt van hun huiselijk leven, met de hogere wezens. Zwarte Piet is een schrikaanjagende geest of duivel, die echter steeds door St.-Nicolaas in bedwang wordt gehouden. Altijd komt de 'goede heilige' van ver, in ons gebied uit Spanje. En Nicolaas is niet alleen de goed heilig man van kinderen, maar ook van de zeelieden en de vissers is St.-Nicolaas patroon. Omdat de naam zo populair was in de afgelopen eeuwen, zijn er veel varianten ontstaan. Van de voornaam Nicolaus zijn in ieder geval de volgende varianten afgeleid: Nicolaus, Nickolaus, Niklas en Niklaus. Maar ook Claas, Claes, Clasina, Cola, Colijn, Klaas, Klaus (Du.), Koletta (Du.), Nicholas (Eng.), Nick, Nico, Nicole (Fr., En.), Nicolette (Fr., En.), Nicoline (Fr.), Niels (Scand.), Nikita (Slav.), Niklaus (Du.), Niko, Nikos, Nikolaas, Nikola (Slav.), Niek, Niels, Lykle (Fries), Klaus (Du.), Klaasien, Klaasje, Klasina, Klaske, Nicole, Nicolien, Nicolas (ook vrouwelijk), Nicholai, Николай (Rus.) en Nicky. Bekende dragers van de naam zijn onder andere de dirigent Nikolaus Harnoncourt en de uitvinder Nikolaus Otto.

Beroemdheden met de naam Nikolaus

Nikolaus Joseph von Jacquin
Wetenschapper

Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin, ook wel Baron Nikolaus von Jacquin (Leiden, 16 februari 1727 - Wenen, 26 oktober 1817) was een Nederlands/Oostenrijkse geneeskundige, scheikundige en plantkundige.

Nikolaus Otto
Wetenschapper

Nikolaus August Otto (Holzhausen, 14 juni 1832 - Keulen, 26 januari 1891) was de mede-uitvinder van de verbrandingsmotor in 1867 en de stichter van de gasmotorenfabriek Deutz AG. (Vader van Gustav Otto, co-oprichter van Bayerische Motoren Werke AG (BMW) met Karl Rapp in 1917.)

Nikolaus Gerhaerdt
Kunstenaar

Nikolaus Gerhaert, ook genoemd Niclas Gerhaert van Leyden (ca..1420/'30 - 1473; actief van ca. 1450 tot 1473) was een begaafd houtsnijder en beeldhouwer met een internationale carrière. Zijn naam suggereert dat hij afkomstig was uit de Noordelijke Nederlanden, maar zijn opleiding kreeg hij vermoedelijk in Bourgondische streken, in een werkplaats waar de monumentale grandeur van Claus Sluter de maatgevende stijl was; verbanden met Nederlandse kunstenaars rond Jan van Eyck en Rogier van der Weyden zijn omstreden. Zijn werk onderscheidt zich door de grote originaliteit, de uitbundige behandeling van kledingpartijen en het verfijnde uitdrukkingsvermogen van het innerlijke leven van de geportretteerde figuren. Bovendien is Nicolaus Gerhaert een van de eerste beeldhouwers die verminkten of melaatsen uitbeeldde. Van zijn eigen persoonlijk leven zijn weinig gegevens overgeleverd, maar hij wordt gezien als de meest invloedrijke beeldend kunstenaar uit de tweede helft van de 15e eeuw in de Europese Noordelijke renaissance. Zijn eigenzinnige beelden inspireerden een nieuwe generatie kunstenaars, onder wie Niklaus von Hagenau, Erasmus Grasser, Michel Erhart, Tilman Riemenschneider en Veit Stoss.

Nikolaus Harnoncourt
Dirigent

Johann Nikolaus Graf de la Fontaine und d'Harnoncourt-Unverzagt (Berlijn, 6 december 1929 – Sankt Georgen im Attergau, 5 maart 2016), algemeen bekend als Nikolaus Harnoncourt, was een Oostenrijkse dirigent, gambist en cellist.[1] Hij stond bekend als pionier van de "authentieke uitvoeringspraktijk" van oude muziek.

Boeken met de naam Nikolaus

Sagt das Rentier zum Nikolaus - Die besten Weihnachtswitze
Auteur: Carlsen Verlag

Een knorrige Kerstman, niet zo ijverige elven en de onhandige boerenknecht Ruprecht - plus veel faillissementen, pech en ongelukken onder de dennenbomen. Deze grappen, cartoons en quizzen maken elk feest tot een lachertje.

Namen die lijken op Nikolaus

Nikolas

Hoe spel ik de naam Nikolaus?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • I Italia
 • K Kilogramme
 • O Oslo
 • L Liverpool
 • A Amsterdam
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • I Iris
 • K Kevin
 • O Omar
 • L Lorenzo
 • A Ali
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • N November
 • I India
 • K Kilo
 • O Oscar
 • L Lima
 • A Alfa
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Nikolaus met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter k
gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Nikolaus in braille

n
i
k
o
l
a
u
s

Zo sein je Nikolaus in morsecode

— ·
· ·
— · —
— — —
· — · ·
· —
· · —
· · ·

Zo sein je Nikolaus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter k
nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nikolaus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een N