Suus Geboortekaartje naam Suus m2

Betekenis Suus

Lelie of Lotus. Suus betekent "lelie" (van het Hebreeuws "shoshaná /שׁוֹשַׁנָּה ") en is afgeleid van het Egyptische "sšn" wat "lotus" betekent.
Meer informatie

Geslacht

Suus wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Suus is Nederlands

Suus is afgeleid van de naam Susanna

Naamsopbouw

Suus is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, u) en 2 medeklinkers (s, s).

Populariteit van de naam Suus

Suus is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Suus tussen 2003 en 2023. De naam Suus is minder populair geworden.

 • Suus is 116x gegeven als voornaam in 2023

Palindroom

De naam Suus is een palindroom (spiegelwoord). Dat wil zeggen dat als je 'Suus' achterstevoren leest, de uitkomst hetzelfde is.

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Suus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Suus is een hippe en klassieke meisjesnaam. Hip, want Suus is een korte naam die al een paar jaar zeer populair is bij ouders in Nederland en België. Suus is ook een klassieke naam. Suus is afgeleide van de naam Susanna, een klassieke meisjesnaam met veel varianten. De naam Susanna is afgeleid van Σουσάννα (Sousanna), de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam שׁוֹשַׁנָּה (Shosannah). Dit is afgeleid van het Hebreeuwse woord שׁוֹשָׁן (shoshan) dat "lelie" betekent (in het moderne Hebreeuws betekent dit ook "roos") Uiteindelijk is Susanna zelfs een vrouwelijke voornaam, van Egyptische en Perzische afkomst, misschien uiteindelijk van het Egyptische sšn "lotus". Susanna is de naam van vrouwen in de bijbelboeken Daniël en Lucas. Het wordt vaak gespeld als Susannah, hoewel Susanna de originele spelling is. De naam is dus afgeleid van het Egyptische shoshen dat "lotusbloem" betekent, Perzisch سوسن wat "lelie" betekent. سوسن (Susan) is de Perzische spelling van deze naam en het Armeens: Susan, Shushan-Սուսան (Սուսաննա)= Շուշան (Շուշաննա, Շուշանիկ) betekent een bloem Lilium (Լիլիա). De spelling Susanna wordt vooral gebruikt in Zweden, Italië, Nederland en Finland, maar ook in de Engelstalige wereld. In Nederland en Duitsland kennen we natuurlijk ook de variant Susanne. De spelling Zuzana wordt gebruikt in Tsjechië en Slowakije en de spelling Zsuzsanna in Hongarije. In Polen is dat Zuzanna. Hoewel het zeer ongebruikelijk is, wordt het ook als Susana gespeld in Spanje en Portugal, waar deze variant vaker voorkomt. De Hebreeuwse vorm Shoshana wordt nog steeds veel gebruikt door Joodse mensen in de diaspora en in het hedendaagse Israël, vaak afgekort tot "Shosh" of "Shoshi". Van alle varianten met een S bestaan eigenlijk ook wel varianten met een z. Dus Suzanne, Suzanna en Suzan komen ook voor. In de oudtestamentische apocriefen is Susanna de naam van een vrouw die vals wordt beschuldigd van overspel. De profeet Daniël zuivert haar naam door haar aanklagers te misleiden, die uiteindelijk zelf worden veroordeeld. De naam komt ook voor in het Nieuwe Testament van een vrouw die Jezus dient. Als Engelse naam werd het in de middeleeuwen af ​​en toe gebruikt ter ere van de oudtestamentische heldin. Het werd pas gebruikelijk na de protestantse Reformatie, in die tijd werd het vaak als Susan gespeld. Ondertussen komen in Nederland en België heel veel varianten voor, en de kortere versies zoals Suze worden steeds meer gewild bij ouders. Suze, Sanne, Susan en Suzan scoren ook hoog. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Suus Ruis, journaliste en dochter van WIllem Ruis en Suus de Groot, Frontvrouw van de huisband van De Wereld Draait Door.

Beroemdheden met de naam Suus

Suus Ruis
Journalist

Suus Ruis is freelance journaliste. Ze schrijft regelmatig voor o.a. LINDA. en Telegraaf (Vrouw). Ze is de dochter van Willem Ruis.

Suus de Groot
Muzikante

Suus de Groot is de frontvrouw van de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door: Sue the Night. Al jarenlang is ze bezig in de muziek, zo speelde ze in verschillende bandjes. De roots van deze dame liggen overigens in IJmuiden.

Boeken met de naam Suus

Suus & Sas
Auteur: Gerard Leever

Suus & Sas is een Nederlandse stripreeks die wordt geschreven en getekend door Gerard Leever.

Muziek met de naam Suus

Suus
Artiest: Rona Nishliu

Suus was de Albanese inzending voor het Eurovisiesongfestival van 2012 in Bakoe, Azerbeidzjan. Het lied werd vertolkt door de Kosovaarse zangeres Rona Nishliu. Rona Nishliu liet het nummer horen in de halve finale van het Songfestival. Het nummer behaalde de tweede plaats in de halve finale, en werd vijfde in de finale, het hoogste Albanese resultaat tot dan toe.

Namen die lijken op Suus

  -   Luus

Hoe spel ik de naam Suus?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • U Uppsala
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • U Ursula
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • U Uniform
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Suus met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter u
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Suus in braille

s
u
u
s

Zo sein je Suus in morsecode

· · ·
· · —
· · —
· · ·

Zo sein je Suus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter u
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Suus bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 4 letters