Roderick Geboortekaartje naam Roderick j2

Betekenis Roderick

Machtig door Roem, Beroemde heerser
Meer informatie

Geslacht

Roderick wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Roderick is Germaans

Naamsopbouw

Roderick is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, i) en 5 medeklinkers (r, d, r, c, k).

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Roderick

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Roderick, Roderik, Rodrick of Roderic (Proto-Germaans *Hrōþirīks, van *hrōþiz "roem, glorie" + *ríks "koning, heerser") is een Germaanse naam, opgetekend vanaf de 8e eeuw. De Oudhoogduitse vormen zijn Hrodric, Chrodericus, Hroderich, Roderich, Ruodrich (etc.); in de gotische taal Hrōþireiks; in het Oudengels verschijnt het als Hrēðrīc of Hroðrīc, en in het Oudnoors als Hrǿríkʀ (Oudoostnoors Hrø̄rīkʀ, Rø̄rīkʀ, Oudwestnoors als Hrœrekr, Rœrekr). In de 12e-eeuwse jeugdwerkkroniek wordt de naam weergegeven als Рюрикъ, oftewel Rurik. In het Spaans en Portugees werd het weergegeven als Rodrigo, of in zijn korte vorm Ruy, Rui of Ruiz, en in het Galicisch is de naam Roi. In het Arabisch, de vorm Ludhriq (لذريق), gebruikt om te verwijzen naar Roderic (Ulfilan Gothic *Hroþareiks), de laatste koning van de Visigoten. Saint Roderick (d. 857) is een van de martelaren van Córdoba. Het is best opvallend dat deze Germaanse naam zich vanuit Spanje verbreid heeft. De laatste West-Gotische koning die hem droeg, stierf in 711/'12 tijdens de slag tegen de Moren bij Jerez de la Frontera. Dit betekende het begin van de Moorse overheersing. Allerlei sagen ontstonden om deze vorst, onder meer dat hij eens zou terugkeren. De moderne Engelse naam zet de Angelsaksische vorm niet voort, maar werd door de Noormannen opnieuw geïntroduceerd vanuit het continent. De Middelengelse voornaam was in de 19e eeuw ook vrijwel verdwenen, ook al was hij als achternaam bewaard gebleven. De voornaam werd opnieuw gepopulariseerd door het gedicht The Vision of Don Roderick (1811) van Sir Walter Scott, waar Roderick verwijst naar de Visigotische koning. Roderick heeft overigens meer literaraire volgers. Roderick heeft veel literaire geschiedenis, waaronder de romans Roderick Random van Tobias Smollett en Roderick Hudson van Henry James, en Roderick Usher is de hoofdpersoon in het korte verhaal van Edgar Allan Poe 'The Fall of the House of Usher'. De moderne Engelse naam wordt soms afgekort tot Roddy. Roderick is ook een verengelsing van verschillende niet-verwante namen. Als achternaam en voornaam wordt de naam gebruikt als een verengelste vorm van het Welsh Rhydderch. De voornaam Roderick wordt ook gebruikt als een verengelste vorm van de Gaelic persoonlijke naam Ruaidhrí/Ruairí/Ruairidh/Ruaraidh. De naam Roderick is het meest gegeven door ouders in de VS. Ook in Nederland is de spelling variant Roderick de meest gegeven variant. Daarna Roderik en dan Roderic. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Britse zanger Rod Stewart en Roderick MacKinnon is een bekend wetenschapper en Nobelprijs winnaar. Amerikaans tv-persoonlijkheid Rosie Pope noemde haar zoon James Roderick. In Nederland kennen we onder meer journalist en presentator Roderick Veelo.

Beroemdheden met de naam Roderick

Roderick Weusthof
Hockeyer

Roderick Camiel Weusthof (Nijmegen, 18 mei 1982) is een Nederlandse hockeyer en zoon van oud-hockeyinternational Hans Weusthof. Hij speelde 153 officiële interlands (79 doelpunten) voor de Nederlandse hockeyploeg. De aanvaller maakte zijn debuut op 12 juli 2003 in een interland tegen Spanje.[1] Na de Olympische Spelen van 2012 stopte hij als international.

Rory Stewart
Politicus

Roderick James Nugent Stewart OBE is een Brits auteur, wetenschapper, diplomaat en politicus. Hij was van 2010 tot 2019 lid van het Lagerhuis voor het kiesdistrict Penrith and The Border, in eerste instantie voor de Conservative Party. Hij bekleedde een aantal functies in de regeringen van Theresa May.

Roddy McDowall
Acteur

Roderick Andrew Anthony Jude McDowall was een Engels acteur die veelal in Amerikaans producties optrad. McDowall verscheen gedurende zijn lange carrière in zo'n 250 producties. Hij debuteerde in 1938, in de film Murder in the Family.

Rod Stewart
Zanger

Sir Roderick David Stewart is een Britse rockzanger bekend om zijn rauwe bluesy stem. Hij wordt de witte met de zwarte stem genoemd of ook weleens de laatste "song and dance man" vanwege zijn podiumpersoonlijkheid. Er zijn ruim 100 miljoen platen van hem verkocht.

Boeken met de naam Roderick

Roderick Ashley Cooper, Ongewoon
Auteur: Karin Merkus

Roderick Ashley Coopers juf wil dat hij ‘gewoon’ doet. Hij wil slechts naar zijn vriend in Londen. Dat mislukt steeds! Ondertussen raakt hij in rare situaties verzeild. Komt hij achter wat er speelt? Roderick Ashley Cooper is dingenzoeker, verzamelaar en sinds een paar maanden verhuisd van Londen naar Amsterdam. Hij mist zijn vriend Lewis en heeft zich nog nooit zo eenzaam gevoeld. Zelfs zijn juffrouw zegt tegen hem dat hij nou maar eens gewoon moet doen, net als de rest. Maar wat is dan gewoon? En wie is de rest? Het enige dat hij wil, is gewoon een weekendje terug naar Londen. Maar dat mislukt steeds! Zijn vader valt van het dak, zijn zus heeft een stom vriendje, zijn moeder doet onderzoek naar criminele witwaspraktijken en hijzelf raakt in de raarste situaties verzeild. Komt hij er op tijd achter wat er speelt? En lukt het hem om naar Londen te gaan? Karin Merkus is econoom en bestuurder binnen de institutionele beleggingswereld. In haar vrije tijd schrijft zij kinderboeken. Haar verhalen zijn grappig, spannend en vol van gekke personages met hun geheel eigen denkwereld waarin niets vanzelfsprekend is. Zowel in haar kinderboeken als in haar werk pleit Karin voor een onbevooroordeelde blik en diversiteit. 'Roderick Ashley Cooper, Ongewoon' is het tweede boek van Karin Merkus. Eerder verscheen 'Niels & het geldmysterie'.

Films met de naam Roderick

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules 2022

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules is een computergeanimeerde komediefilm geregisseerd door Luke Cormican naar een scenario van Jeff Kinney, gebaseerd op zijn gelijknamige boek uit 2008. Het is een vervolg op Diary of a Wimpy Kid (2021) en is de tweede bewerking van Rodrick Rules na de live-actiefilm uit 2011, terwijl het ook de tweede volledig geanimeerde film is in de Diary of a Wimpy Kid-filmreeks en de zesde afbetaling in het algemeen. Brady Noon, Ethan William Childress, Chris Diamantopoulos, Erica Cerra en Hunter Dillon hernemen hun rollen als personages uit de eerste film.

Roderick (2019)

Roderick is een film uit 2019 van regisseur Ania Leszczynska. Roderick kijkt naar de uitgestrektheid van het universum, maar ziet alleen de nutteloosheid van zijn inspanningen. Een film over de leegte waarin we leven en hoe je ondanks die leegte gezond kunt blijven.

Namen die lijken op Roderick

Roddrick

Hoe spel ik de naam Roderick?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma
 • I Italia
 • C Casablanca
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben
 • I Iris
 • C Celine
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo
 • I India
 • C Charlie
 • K Kilo

Zo spel je Roderick met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter c
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Roderick in braille

r
o
d
e
r
i
c
k

Zo sein je Roderick in morsecode

· — ·
— — —
— · ·
·
· — ·
· ·
— · — ·
— · —

Zo sein je Roderick met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter c
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Roderick bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R