Mieke Geboortekaartje naam Mieke m2

Betekenis Mieke

Schoonheid, Ster van de Zee, Weerbarstig
Meer informatie

Geslacht

Mieke wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mieke is Nederlands

Mieke is afgeleid van de naam Maria

Naamsopbouw

Mieke is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, e, e) en 2 medeklinkers (m, k).

Populariteit van de naam Mieke

Mieke is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mieke tussen 2018 en 2023. De naam Mieke is minder populair geworden.

 • Mieke is 19x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Mieke maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mieke

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mieke is een mooie Nederlandse en Belgische! meisjesnaam. Mieke is zoals veel namen, uiteindelijk afgeleid van de naam Maria. En de betekenis van Maria is veel besproken... Er zijn wel meer dan 60 verklaringen van de naam. De meest voorkomende verklaringen zijn: Maria is van oorsprong Egyptische naam, die ‘welgevormd’, ‘schoon’; door (de Oud-Egyptische) god (Amon) bemind betekende. Hiëronymus († 420) veronderstelt dat Maria: ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee, verbasterd tot ‘stella maris’ = ‘sterre der zee’ of ‘verhevene (over de zee) bekekent. Verder lees je bij veel namen dat Maria van oorsprong Hebreeuws is: dan houdt het verband met ‘bitter’ of met ‘weerspannigheid’. Die laatste lijkt ons minder waarschijnlijk, omdat nagenoeg alle naam betekenissen een positieve insteek hebben. Zoals al aangegeven zijn veel namen afgeleid van Maria. Je kunt hierbij ook denken aan Maaike, Marian, Marie, Marieke, Mariëlle, Mariëtte, Marije, Marijke, Marina, Miek, Mie, Ria en Riet. Mieke heeft dus al snel eigenlijk een naamgenoot in de klas, zonder dat de anderen het weten! Bekende drager van de naam is onder andere Mieke Telkamp. Wist je dat Mieke ook een mooi standbeeld is in Berlicum? Het beeld is ontworpen door René Pullens. 'Mieke' is een standbeeld van een meisje met een konijn in haar hand. Dit staat symbool voor een opgroeiend kind. Enerzijds neemt ze door het konijn vast te houden een beschermende houding naar haar omgeving aan, anderzijds zoekt ze hiermee naar geborgenheid.

Beroemdheden met de naam Mieke

Mieke Verstraete
Actrice

Mieke Verstraete, pseudoniem van Maria Augustina de Graef (Antwerpen, 20 maart 1911 – Den Haag, 17 december 1990), was een Belgisch/Nederlands actrice. Zij schreef samen met haar broer Guus Verstraete het script voor de film Kermis in de Regen (1962). Zij was tevens de zuster van Bob Verstraete en Jeanne Verstraete, die ook in het theatervak zaten en de tante van regisseur Guus Verstraete jr.. De familie Verstraete is een echte acteursfamilie, haar vader was de acteur Jules Verstraete (echte naam: Julien Gustave de Graef). Mieke Verstraete heeft ook in diverse televisieseries gespeeld.

Mieke
Zangeres

Mieke, artiestennaam van Mieke Gijs (Turnhout, 8 mei 1957), is een Belgische schlagerzangeres. Samen met Dennie Christian, Christoff en Lindsay bracht Mieke in 2009 een nieuwe versie uit van het nummer Zaterdagavond. Net als in 1985 werd het opnieuw een hit; in de Vlaamse Ultratop bereikte de single de vijfde plaats. In de periode hierna nam Mieke ook materiaal op met andere artiesten, zoals Liliane Saint-Pierre, Bart Kaëll en vooral Luc Van Meeuwen. Met Van Meeuwen nam ze vanaf 2013 verschillende singles op, die in 2016 verschenen op een album. In 2017 volgde de cd Parels, waarvan enkele nummers al eerder op single waren uitgebracht. Dit album bevat ook drie duetten met Bandit.

Mieke Telkamp
Zangeres

Mieke Telkamp, pseudoniem van Maria Berendina Johanna (Mieke) Telgenkamp (Oldenzaal, 14 juni 1934 – Zeist, 20 oktober 2016) was een Nederlands zangeres. Ze is in Nederland vooral bekend door het lied Waarheen, waarvoor, waarmee ze in 1971 haar comeback maakte.

Boeken met de naam Mieke

Wouter en Mieke en het baby'tje in de schuur
Auteur: Jacques Vriens

Wouter en Mieke vinden de kersttijd geweldig. Wouter begrijpt nog niet zo veel van 'kersumus' en het baby'tje in het schuurtje, maar Mieke weet al best veel over Kerstmis. Ze mogen helpen de kerstboom te versieren en mama vertelt het verhaal over de geboorte van het kindje in de stal. Tijdens het kerstdiner vindt Wouter het maar niks dat er 'huisjes van kawouters' in de soep zitten.

Namen die lijken op Mieke

Dieke   -   Fieke   -   Lieke   -   Mako   -   Meike   -   Miki   -   Mikki   -   Minke   -   Mischa

Artikelen over de naam Mieke

Hoe spel ik de naam Mieke?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • I Italia
 • E Edison
 • K Kilogramme
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • I Iris
 • E Eva
 • K Kevin
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • I India
 • E Echo
 • K Kilo
 • E Echo

Zo spel je Mieke met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter k
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Mieke in braille

m
i
e
k
e

Zo sein je Mieke in morsecode

— —
· ·
·
— · —
·

Zo sein je Mieke met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter k
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mieke bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters