Ibbe Geboortekaartje naam Ibbe j2

Betekenis Ibbe

Niet bekend, mogelijk 'edel' of 'werkzaamheid, Hij zal beschermern, Volger, hielvasthouder (van het laat-Latijnse 'Iacobus')
Meer informatie

Geslacht

Ibbe wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ibbe is Fries

Ibbe is afgeleid van de naam Ibe

Naamsopbouw

Ibbe is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 2 medeklinkers (b, b).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ibbe

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ibbe is een mooie jongensnaam. De betekenis van de naam Ibbe is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen.Tot deze Friese naam behoren meerdere afgeleide namen als Ibbo, Iebele, Ipke en Ype (mannelijk) en Ibelina, Ibichje, Iebeltje, IJbella en Ypke (vrouwelijke). Niet alleen de sterke verkorting, zoals bij zoveel Friese namen, maakt het vaststellen van de herkomst moeilijk, maar ook het feit dat deze vormen door elkaar gebruikt worden. In een andere verklaring is Ibbe een afgeleid van de naam Jacob. Deze naam is afgeleid van het laat-Latijnse 'Iacobus', van het Oudgriekse 'Iákōbos (Ἰάκωβος)', wat 'verdringer, vastgehouden door de hiel, hielgrijper, beentrekker' betekent. De naam is op zijn beurt afgeleid van de Hebreeuwse wortel "ʿqb > Yaʿakov", wat betekent "volgen, achterblijven", en het verwees naar de omstandigheden van Jacobs geboorte toen hij zich vasthield aan de hiel (Hebreeuws: ʿaqeb) van zijn oudere tweelingbroer Esau. Zoals beschreven in de Hebreeuwse Bijbel, Jacob, de Talmoed, het Nieuwe Testament, de Koran en de geschriften van Baha'i als de derde patriarch van het Joodse volk met wie God een verbond sloot en voorouder van de stammen van Israël, die nam hun namen van zijn nakomelingen. In de Hebreeuwse Bijbel is Jacob de zoon van Isaac en Rebecca, en kleinzoon van Abraham, Sarah en Bethuel. Jacob wordt geëerd als een profeet van de islam; in feite wordt de naam vaak gebruikt als doopnaam in Arabische en islamitische samenlevingen. De naam Ibbe komt ook regelmatig voor in Scandinavische landen zoals Zweden, Noorwegen en Denemarken. Ook daar beschouwen ze het als een Friese naam, of als vorm van de naam Ib. Dat is dan weer een Oude Zweedse vorm van Jakaupr, En ook zo leidt de naam naar Jacob of Jacobus. Variant van de naam is de naam Ibe, namen die er op lijken zijn onder meer Tibbe en Jibbe. De vrouwelijke variant van de naam is Ibbeltje, een bekend boek van Annie MG Schmidt.

Boeken met de naam Ibbe

Ibbeltje
Auteur: Annie MG Schmidt

Ibbeltje is een gewoon meisje dat allerlei avonturen beleeft. Ze heeft een gewone vader maar een katse moeder en dat is heel apart. Ibbeltje is een grappig, nieuwsgierig en ondernemend meisje dat nergens bang voor is. Ze woont met haar moeder, vader en pratende katten in een slaperig stadje. Als haar moeder op een dag uit angst voor een hond in een boom klimt, ontdekt Ibbeltje dat ze vroeger een kat is geweest. Ze wil hier alles over weten. Ibbeltje's vader werkt bij een paraplufabriek en heeft ooit een magische paraplu van een heks gehad. Ibbeltje vindt de paraplu, maar de directeur van de paraplufabriek wil de paraplu voor zichzelf hebben om heel erg belangrijk te worden.

Namen die lijken op Ibbe

  -   Abe   -   Ebbe   -   Ibe   -   Ubbe

Hoe spel ik de naam Ibbe?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • B Baltimore
 • B Baltimore
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • B Bo
 • B Bo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • I India
 • B Bravo
 • B Bravo
 • E Echo

Zo spel je Ibbe met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter b
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Ibbe in braille

i
b
b
e

Zo sein je Ibbe in morsecode

· ·
— · · ·
— · · ·
·

Zo sein je Ibbe met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter b
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ibbe bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 4 letters