Adela Geboortekaartje naam Adela m2

Betekenis Adela

Sereen, Nobel (van het Germaanse element 'adal')
Meer informatie

Geslacht

Adela wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Adela is Duits

Naamsopbouw

Adela is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, e, a) en 2 medeklinkers (d, l).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Adela

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Adela is, net als haar grote zus Adele, een prachtige meisjesnaam. Adela is een vrouwelijke voornaam die nobel of sereen betekent. Oorspronkelijk is de naam Adela een korte vorm van namen die beginnen met het Germaanse element adal dat "nobel" betekent. Saint Adela was een 7e-eeuwse Frankische prinses die een klooster stichtte in Pfazel in Frankrijk. De naam werd ook veel gedragen door 'adelijken'. De naam Adela werd bijvoorbeeld gedragen door een dochter van Willem de Veroveraar. Deze variant van Adele klinkt door de a-uitgang iets vrouwelijker dan het origineel. Het zou zich kunnen aansluiten bij het leger van populaire A-meisjesnamen, vooral omdat het verband houdt met het recente beroemdheidssucces van Adele. De naam Adela wordt het meest gegeven door ouders in de VS, gevolgd door ouders in Argentinië en Polen. Leuke weetjes: De naam Adela is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Adela Quested is een personage in de roman A Passage to India van E. M. Foster, en de naam komt ook voor in een verhaal van Agatha Christie. Journalist/romanschrijver/scenarioschrijver Adela Rogers St. Johns was een kleurrijk personage in Hollywood uit de Gouden Eeuw. Adela is een personage in de film "It" uit 1927 en Adela Corinthosminor is een personage in de Amerikaanse soap "General Hospital". Adela is ook een mannelijke naam in Ethiopië. Het betekent 'gunst'. En het is ook de naam van vele vlinders, waaronder de Adela Breviantennella.

Beroemdheden met de naam Adela

Adela van Engeland
Heilige

De heilige Adela (Normandië, circa 1062 - Marcigny-sur-Loire, 8 maart 1137), ook bekend als Adela van Engeland en Adela van Normandië was de jongste dochter van Willem de Veroveraar en Mathilde van Vlaanderen. Zij huwde in 1081 te Breteuil met Stefanus II van Blois (Hendrik 'de Wijze').

Adela Noriega
Actrice

Adela Amalia Noriega Méndez is een Mexicaans actrice, vooral bekend om haar rollen in telenovelas.

Adela van Meißen
Koningin

Adela van Meißen was koningin van Denemarken van 1152 tot 1157. Adela was een dochter van de markgraaf van Meißen Koenraad de Grote en van Luitgard van Ravenstein. Zij huwde in 1152 met koning Sven III van Denemarken.

Adela van Pfalzel
Heilige

De heilige Adela (rond 660 – Pfalzel, 24 december 734) was een dochter van de seneschalk Hugobert en de H. Irmina van Oeren, alsook de zus van de heilige Plectrudis, echtgenote van Pepijn van Herstal. Adela werd jong weduwe en leefde nadien voor het gebed en de naastenliefde. Vermoedelijk is het de weduwe Adela die met haar zoon, de vader van de H. Gregorius van Utrecht, in een paleis in Nijvel woonde, een paleis dat zij van haar zwager, Pepijn van Herstal, had gekregen. In 690 stichtte zij in de buurt van Trier het klooster van Pfalzel, waarvan zij de eerste abdis werd. Haar feestdag is op 24 december.

Boeken met de naam Adela

Adela en Helena
Auteur: Kris Van Steenberge

De eerste helft van de vorige eeuw. Twee vrouwen zijn onderweg. Op de vlucht uit angst voor oorlog. Op tocht vol goede hoop. Ze doorkruisen Europa. Een odyssee in een continent dat op springen staat. Ze komen aan op de plek waar ze oud zullen worden. Alleen. Ze staren voor zich uit. Of ze kijken achterom. Daar ligt het ergens. Hun vaderland. Adela en Helena is een aangrijpende theaterproductie over het leven van Adela Rozenbaum en Helena Woronzowa, de moeders van respectievelijk Jean Kluger en Hans Kusters.

Films met de naam Adela

Adela (2008)

Adela is een aangrijpende Filipijnse film over Adela. Adela is een voormalige radioster, maar is nu in de vergetelheid geraakt en leeft in armoede. Vandaag wordt ze 80 jaar. Ze probeert de dag gewoon te vullen met haar normale dagelijkse bezigheden. Maar het wordt steeds moeilijker haar eenzaamheid en het verlangen naar haar familie weg te stoppen.

Adela (1985)

Adela is een Roemeense film uit 1985 van regisseur Mircea Veroiu. De film is gebaseerd op de Roemeense roman "Adela. fragment din jurnalul lui emil codrescu", geschreven in 1933 door Garabet Ibraileanu. Rond de eeuwwisseling keert Dr. Emil Codrescu na jarenlange afwezigheid terug naar het landgoed van de familie Podoleanu. Adela, de dochter des huizes, had hij het laatst gezien toen ze een meisje van drie was. Nu is ze opgegroeid tot een mooie jonge vrouw. Dr. Codrescu voelt een diepgaande liefde voor haar, maar weet niet hoe hij daar uiting aan moet geven. Zijn liefde lijkt door Adela te worden beantwoord. Of speelt ze een spel? Er zijn twijfels en misverstanden over en weer.

Namen die lijken op Adela

Adel   -   Adelaide   -   Adèle   -   Adella   -   Adelle   -   Adil   -   Odele   -   Odila   -   Odile

Hoe spel ik de naam Adela?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • D Danemark
 • E Edison
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • D Daniël
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • D Delta
 • E Echo
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Adela met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Adela in braille

a
d
e
l
a

Zo sein je Adela in morsecode

· —
— · ·
·
· — · ·
· —

Zo sein je Adela met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Adela bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 5 letters