Daria Geboortekaartje naam Daria m2

Betekenis Daria

Rijk, welvarend, godsgeschenk
Meer informatie

Geslacht

Daria wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Daria is Onbekend en Slavisch.

Naamsopbouw

Daria is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 2 medeklinkers (d, r).

Populariteit van de naam Daria

Daria is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Daria in 2023. De naam Daria is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Daria is 11x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Daria maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Daria

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Daria, Darja of Darya (Russisch: Дарья) is een traditionele Russische vrouwelijke naam, die ook wordt gebruikt in enkele andere overwegend oosters-orthodoxe landen in Europa. De heilige Daria van Rome is een vereerde martelaar van de rooms-katholieke en oosters-orthodoxe kerken, wat heeft bijgedragen aan de wijdverbreide acceptatie van de naam. Er zijn twee theorieën over de oorsprong ervan. Volgens één versie is Daria de vrouwelijke variant van de Perzische naam Darius (via het Latijn Darius en Oudgrieks: Δαρεῖος Dareĩos van Oud-Perzisch داریوش Dārayavauš, letterlijk "hij die het goede vasthoudt", dat wil zeggen, "rijk", "welvarend " of "goed onderhouden van bezittingen"). De moderne Perzische mannelijke variant van de naam, Daria (Darya), wordt gewoonlijk geschreven als Dara. Daria is een gelatiniseerde laat-Griekse spellingsvariant van Darya. In Modern Perzisch betekent daryā (Oud-Perzisch drayah-) toevallig "zee". In een andere verklaring is Daria een Russische vorm van de Griekse naam Δωροθέα (Dōrothéa; in het Engels weergegeven als Dorothy). De Griekse naam betekent "Gods geschenk", van δῶρον ("geschenk") en θεός ("god"). Wat de betekenis van de naam ook is, Daria is een populaire naam bij ouders in Rusland. In het 18e-eeuwse Rusland droeg ongeveer 4% van de vrouwen de naam Daria. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de naam gezien als rustiek en werd geassocieerd met boerenvrouwen. In de Sovjetperiode raakte de naam uit de mode en in 1960 bijna helemaal verdwenen. Zijn populariteit nam toe aan het einde van de 20e eeuw, zodat het in 2006 de 3e meest populaire naam was voor meisjes geboren in Moskou en Sint-Petersburg (na Maria en Anastasia). In sommige regio's van Rusland was het zelfs de op één na populairste naam. In Roemenië was Daria in 2014 de 8e meest populaire naam voor babymeisjes. De naam is nog steeds zeer populair in landen als Polen en Italië. In Nederland wordt de naam Daria nog niet zo vaak gegeven, maar wel steeds vaker. Afgelopen jaar ongeveer 20 keer. De gebruikelijke Russische verkleinvorm van deze naam is Dasha (Даша). De Engelse vorm "Dolly" werd gebruikt als bijnaam voor Darya in Leo Tolstoy's "Anna Karenina." Bekende dragers van de naam zijn onder andere Daria Werbowy (model) en Daria Gavrilova (tennisster).

Beroemdheden met de naam Daria

Daria Gavrilova
Tennis speler

Darja Aleksejevna Gavrilova (Russisch: Дарья Алексеевна Гаврилова) (Moskou, 5 maart 1994) is een tennisspeelster uit Rusland. Zij begon op zevenjarige leeftijd met tennis. Haar favoriete ondergrond is hardcourt. Zij speelt rechtshandig en heeft een tweehandige backhand. Eind 2015 werd zij verkozen tot WTA-newcomer of the year. In 2016 bereikte zij de vierde ronde op het Australian Open. Door haar goede resultaten in 2016, waaronder een finaleplaats in Moskou, steeg zij in oktober naar plaats 24 op de wereldranglijst. In 2017 kwam zij op het Australian Open nogmaals tot de vierde ronde. Door haar finaleplaats in Straatsburg steeg zij in juni naar de 21e plaats op de wereldranglijst. In augustus won zij haar eerste WTA-enkelspeltitel op het WTA-toernooi van New Haven – daardoor kwam zij binnen in de top-20.

Daria Werbowy
Model

Daria Werbowy is een Canadees fotomodel geboren in Polen. Ze werd een woordvoerder van het Franse beautymerk Lancôme in 2005. Volgens Forbes heeft Werbowy op meer dan 50 internationale Vogue-covers gestaan.

Darja Sergejevna Kasatkina
Tennis speler

Darja Sergejevna Kasatkina is een tennisspeelster uit Rusland. Zij begon op zesjarige leeftijd met tennis. Haar favoriete ondergrond is gravel. Zij speelt rechts­handig en heeft een tweehandige backhand.

Darya Dmitriyeva
Gymnast

Darya Andreyevna Dmitriyeva is een Russische ritmische gymnast. Ze is de Olympische zilveren medaillewinnaar van 2012, de wereldkampioen lint 2010 in 2010, de kampioen van de Grand Prix Finale 2012, de zilveren medaillewinnaar van de Grand Prix Finale 2011 en de bronzen medaillewinnaar van de 2010 Grand Prix

Namen die lijken op Daria

Dara   -   Dora   -   Doris   -   Maria   -   Zaria

Hoe spel ik de naam Daria?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Daria met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Daria in braille

d
a
r
i
a

Zo sein je Daria in morsecode

— · ·
· —
· — ·
· ·
· —

Zo sein je Daria met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Daria bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters