David Geboortekaartje naam David j2

Betekenis David

Lieveling, Vriend
Meer informatie

Geslacht

David wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van David is Hebreeuws

Naamsopbouw

David is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 3 medeklinkers (d, v, d).

Populariteit van de naam David

David is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam David tussen 1967 en 2023. De naam David is minder populair geworden.

 • David is 273x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam David

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

David is een klassieke en populaire jongensnaam. De naam David is afgeleid van de Hebreeuwse naam דָּוִד (Dawid). Dawid vind zijn origine dan weer in het Hebreeuws דּוֹד (dod) dat "geliefde" of "oom" betekent. David was de tweede en grootste van de koningen van Israël en regeerde in de 10e eeuw voor Christus. Het is de naam van de tweede koning van Israël uit het Oude Testament die als jongen de reus Filistijn Goliath met zijn katapult doodde. Hij groeide op tot een wijs en zeer gecultiveerd leider die van muziek hield en een dichter was, die later grote beeldhouwers als Michelangelo en Donatello inspireerde. Volgens het Nieuwe Testament stamde Jezus van hem af. Ben je op zoek naar een variant van de naam? Die zijn er genoeg. Wat dacht je van Davi, Dave, Davey of Dai? De naam David wordt al sinds de middeleeuwen in Groot-Brittannië gebruikt. HIj is vooral populair in Wales, waar de naam wordt gebruikt ter ere van de 5e-eeuwse patroonheilige van Wales (ook wel Dewi genoemd), evenals in Schotland, waar de naam werd gedragen door twee koningen. De naam David is eigenlijk door de eeuwen heen populair geweest in meerdere landen ter wereld. In de afgelopen eeuw is het een van de meest consequent populaire namen in de Engelssprekende wereld geweest, en heeft de naam nooit de top 30 van jongensnamen in de Verenigde Staten verlaten. De naam bereikte de hoogste rang in Engeland en Wales in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In Spanje was het in de jaren 70 en 80 de populairste naam voor jongens. David is ook een bekende achternaam in Engelstalige landen en Frankrijk. Zo kennen we bijvoorbeeld Anne-Marie David, de Franse zangeres en voetballer Jonathan David. Beroemde dragers zijn onder meer de empirische filosoof David Hume (1711-1776), ontdekkingsreiziger David Livingstone (1813-1873), muzikant David Bowie (1947-2016), natuur presentator David Frederick Attenborough en voetballer David Beckham (1975-). Zo heet ook de held van Charles Dickens' semi-autobiografische roman David Copperfield (1850). Naast personen valt er nog genoeg over David te vertellen, bjivoorbeeld over Camp David, het Amerikaans presidentieel buitenverblijf. Of over De David, het meester beeldhouwwerk uit 1501–1504 van de Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo. Al met al dus een heel mooi, klassieke en veelzijdige naam, die David!

Beroemdheden met de naam David

David Laport
Modeontwerper

David Laport is een Nederlandse mode ontwerper. Instinctief gebruikmakend van kunst, duurzaamheid en innovatie als inspiratie, is David Laport een couturemerk en ontwerpstudio gelegen tussen de grachten van Amsterdam, Nederland. Bekend om zijn circulaire couture-benadering van kleermakerij, creatieve samenwerkingen en innovatie van gerecycled textiel, benadert Studio David Laport design met behulp van maatwerk, vakmanschap en duurzaamheid om de wensen van de klant tot leven te brengen.

David Niven
Acteur

James David Graham Niven was een Engels acteur die meestal een oerbritse deftige heer speelde met gevoel voor droge en cynische humor. Zijn zware Engelse accent en zijn statige voorkomen maakte hem bij uitstek geschikt voor dit soort rollen.

David Ovilgy
Ondernemer

David Mackenzie Ogilvy CBE (/ˈoʊɡəlviː/; 23 juni 1911 - 21 juli 1999) was een Britse reclamemagnaat, oprichter van Ogilvy & Mather, en staat bekend als de "vader van de reclame". Opgeleid bij onderzoeksorganisatie Gallup schreef hij het succes van zijn campagnes toe aan nauwgezet onderzoek naar consumentengewoonten. Zijn bekendste campagnes zijn onder meer Rolls-Royce, Dove-zeep en Hathaway-shirts.

David Cameron
Politicus

David William Donald Cameron is een Brits politicus. Hij was van 11 mei 2010 tot en met 13 juli 2016 premier van het Verenigd Koninkrijk. Van 6 december 2005 tot en met 11 juli 2016 was Cameron de 26e leider van de Conservative Party.

David Attenborough
Bioloog

David Frederick Attenborough is een Britse bioloog en televisiemaker. Hij is vooral bekend door zijn vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden. Hij is voor zijn waardevolle prestaties opgenomen in een groot aantal orden.

David Beckham
Voetballer

David Robert Joseph Beckham OBE is een voormalig Engels voetballer. Hij was een middenvelder die vooral bekendstond om zijn voorzetten, vrije schoppen en spelvoortzettingen. Sinds 31 januari 2013 speelde Beckham voor Paris Saint-Germain. Op 16 mei 2013 kondigde hij aan te stoppen met zijn voetbalcarrière.

Kunst met de naam David

Schilderij: Saul en David (1660)

Saul en David is een schilderij van Rembrandt en/of zijn atelier in het Mauritshuis in Den Haag. Het stelt Saul voor, koning van de Israëlieten, die zichtbaar ontroerd luistert naar het harpspel van David. De voorstelling is ontleend aan het Bijbelboek 1 Samuel 16:14-23 en 18:8-11, waarin koning Saul door de geest van God verlaten werd en God hem een kwade geest stuurde, die hem kwelde. Alleen het harpspel van David, die door Saul speciaal hiervoor in dienst werd genomen, zorgde ervoor dat de kwade geest Saul even met rust liet. Later trouwde David met een dochter van Saul en volgde hem op als koning van de Israëlieten in Juda. Detail Het schilderij was oorspronkelijk groter. In de 19e eeuw werd het doek in twee ongelijke delen gesneden waarschijnlijk met de bedoeling het als twee verschillende schilderijen te verkopen. De delen zijn later weer samengevoegd. Het ontbrekende stuk rechtsboven werd opgevuld met een fragment van een oud portret.

Schilderij: Het afscheid van David en Jonathan

Dit werk is gekoppeld aan 1 Samuël 20:41 Jonathan was de zoon van koning Saul, en een boezemvriend van David. Saul had besloten David te laten doden, omdat hij hem zag als een bedreiging voor zijn troon. David besluit te vluchten. Hier neemt hij afscheid van Jonathan. Rembrandt koos ervoor om Jonathan als de oudere van de twee te tonen. David draagt prachtige kleren en een duur zwaard. Waarschijnlijk zijn het giften van Jonathan. Het paneel werd op een veiling in 1716 in Amsterdam gekocht voor de verzameling van tsaar Peter de Grote van Rusland.

Schilderij: David met het hoofd van Goliath voor Saul

David met het hoofd van Goliath voor Saul is een schilderij van Rembrandt uit 1627.

Namen die lijken op David

Davin

Hoe spel ik de naam David?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • V Valencia
 • I Italia
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • V Valentijn
 • I Iris
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • V Victor
 • I India
 • D Delta

Zo spel je David met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter d

Zo schrijf je David in braille

d
a
v
i
d

Zo sein je David in morsecode

— · ·
· —
· · · —
· ·
— · ·

Zo sein je David met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam David bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 5 letters