Mirte Geboortekaartje naam Mirte m2

Betekenis Mirte

Groen blijvende plant, Liefde (afgeleid van Griekse μύρτος (myrtos))
Meer informatie

Geslacht

Mirte wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mirte is Nederlands

Naamsopbouw

Mirte is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 3 medeklinkers (m, r, t).

Populariteit van de naam Mirte

Mirte is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mirte tussen 1997 en 2023. De naam Mirte is minder populair geworden.

 • Mirte is 24x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mirte

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mirte is een mooie en populaire meisjesnaam. De naam Mirte is éen van de plant (en bloemen) namen die als voornaam in gebruik kwamen. Mirte is dus een mooie natuurnaam, vernoemd naar een plant met roze of witte aromatische bessen. Mirte, geregeerd door Venus, is een plant die wordt geassocieerd met liefde, vrede, vruchtbaarheid en jeugd. De mirte (myrtille = mirtebes), Engels myrtle, is een altijd groene plant in subtropische streken. De bladeren ervan werden vroeger voor erekransen gebruikt. Ook werden er schoonheidsmiddelen uit gemaakt. In de Franse 'bloementaal' was de mirt(e) het symbool van de liefde (de mirtebloesems worden wel als bruidsversiering gebruikt), vandaar dat de naam vanouds ook in de poëzie voorkomt. Reeds in de Griekse Oudheid was de naam in verschillende vormen populair (Myrtalè, Myrtia, Myrtis, Myrto, tweede vrouw van Socrates, dochter van Aristides). De naam is zeer populair bij ouders in België en Nederland. Varianten van de naam die ook populair zijn bij ouders in Nederland en België zijn onder meer de namen Mirthe en Myrte. In Nederland en België wint de variant Mirthe het net van Mirte. En dus is Mirte meer speciaal :-) . Bekende dragers van specifiek de naam Mirte zijn onder meer de voetbalster Mirte Roelvink en de roeister Mirte Kraaijkamp. Verder kennen we de actrice Mirte van Grinsven. De naam, en varianten ervan, heeft ook veel literaire referenties: in Thomas Hardy's The Hand of Ethelberta, Theodore Dreiser's The Genius, P.G. Wodehouse's Meet Mr Mulliner, en vooral The Great Gatsby. Myrtle Wilson van Fitzgerald is op film gespeeld door actrices als Shelley Winters, Karen Black en Isla Fisher.

Beroemdheden met de naam Mirte

Mirte van Grinsven
Actrice

Mirte van Grinsven is een Nederlandse actrice. Ze speelt in meerdere series en films. Ze is onder meer bekend van de films Het Kasteel van Sinterklaas & De Bonte Wensballon (2014) and Het kasteel van Sinterklaas en het magische schilderij (2015).

Mirte Kraaijkamp
Roeister

Mirte Kraaijkamp (Venray, 25 april 1984) is een Nederlandse roeister. Ze won twee gouden medailles voor lichtgewicht dubbel vier op het Wereldkampioenschap roeien.

Mirte Roelvink
Voetbalster

Mirte Roelvink (Zutphen, 23 november 1985) is een Nederlandse voormalige voetbalster die in haar laatste seizoen 2013/2014 uitkwam voor PSV.

Boeken met de naam Mirte

Mirte en de vuurworm
Auteur: Ben Buitendijk

Was jij in de ban van de Kronieken van Narnia, de Grijze Jager of Harry Potter? Kom dan naar de wereld van Mirte, een wereld vol magische wezens. Mirte van de Woeste leeft alleen met haar ouders op een afgelegen boerderij, de Woeste Hoeve. Zij is op zoek geweest naar truffels, waar ze een bijzondere neus voor heeft, zodat haar vader die op de markt kan verkopen. Wanneer ze thuiskomt, staat de hoeve van haar ouders in lichterlaaie. Haar ouders zijn in het vuur omgekomen. Sporen wijzen erop dat een vuurworm de schuldige is. Mirte gaat achter het monster aan met maar één gedachte: wraak. Mirte en de Vuurworm is het eerste deel in de serie Hart van Vuur over Mirte van de Woeste en haar vrienden

Films met de naam Mirte

Myrthe en de demonen

Myrthe en de demonen is de eerste Nederlandse sprookjesfilm na de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd tussen 1946 en 1950 door de Europese Kunst Unie van de Duitse regisseur Paul Bruno Schreiber. Het verhaal is mythologisch en gebaseerd op de strijd tussen goed en kwaad. De film drukt de strijd tussen licht en duisternis, goed en kwaad op symbolische wijze uit. Myrte wordt gespeeld door Paulida (Polly) Weggelaar. De demonen zijn jaloers op de vrolijke Myrte. Horribos, de tovenaar verandert haar poppen en dieren in stenen. De demonen hebben menselijke gedaanten van middernacht tot zonsopgang. In die tijd proberen ze Myrte in hun macht te krijgen door de kaars te doven, die haar door een goede weidegeest ter bescherming is meegegeven. Twee dwergen (Bokkel en Nokkel) en ook de maan komen haar te hulp. Door haar onschuld overwint ze ten slotte de boze bedoelingen van de demonen, zodat ze haar zelfs te hulp snellen, wanneer de heks het op Myrte heeft gemunt. Met de prinses, die uit jaloezie haar konijn wilde doden en daardoor zelf verwond wordt, sluit Myrte vriendschap, waarna de prinses (Tuuk) in vrede kan sterven. De dageraad breekt aan, de maan vertrekt naar de hemel en de demonen moeten ook verdwijnen. De betovering is verbroken.

Natuurfenomenen

De mirte (Myrtus communis) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae). Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik. De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als sierstruik toegepast. De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme. De mirte wordt circa 5 m hoog. De bladeren zijn eirond en 2-3 × 1,5 cm groot. Ze zijn aan de basis en aan de uiteinden toegespitst. Ze zijn donkergroen en leerachtig en voorzien van klieren. De twijg geeft een aromatische geur af bij kneuzing. Bloemen en vruchten De bloemen zijn geurig en hebben een doorsnede van 2 cm. Er zijn vijf witte kroonblaadjes en talloze meeldraden. De bloemknoppen zijn bolvormig. De bloemen groeien aan lange stelen in de oksels van de bovenste bladeren. De mirte heeft bolvormige, purperkleurige bessen die ongeveer 7 mm in doorsnede zijn. Het harde, knoestige hout heeft verschillende toepassingen. Zo wordt er houtskool van gebrand. De bladeren, bloemen en vruchten leveren een olie die in de parfumerie wordt gebruikt. Op Soekot, het Loofhuttenfeest van de Joden worden drie op de eerste dag van het feest geplukte mirtetakjes samen met andere takken en een geurige vrucht gebruikt voor het "Loelav zwaaien", een gebruik dat op Wajiekra (Leviticus) 23:40-41 is gebaseerd. De geurige maar smakeloze mirtetakken of "hadassiem" symboliseren de Joden die de Thora niet bestuderen maar wel toepassen. Ook zou de Mirte een gelukbrenger zijn bij het huwelijk en de vruchtbaarheid. In Nederland geldt mirte als matig winterhard, maar valt op een beschutte plaats in luchtige grond in het westen te proberen. De struik zal dan zeker niet de hoogte bereiken als in de landen van oorsprong. Er zijn variëteiten onder andere een met bont blad en een met dubbele bloemen in de handel. In Italië, met name op Sardinië, wordt van de bessen van de plant de likeur Mirto gemaakt. Mirte geeft verder de kenmerkende smaak aan de Bolognese worst mortadella.

Namen die lijken op Mirte

  -   Marta   -   Martha   -   Mirthe   -   Myrthe

Hoe spel ik de naam Mirte?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • I Italia
 • R Roma
 • T Tripoli
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • I Iris
 • R Ruben
 • T Tamara
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • I India
 • R Romeo
 • T Tango
 • E Echo

Zo spel je Mirte met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Mirte in braille

m
i
r
t
e

Zo sein je Mirte in morsecode

— —
· ·
· — ·
·

Zo sein je Mirte met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mirte bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters