Riley Geboortekaartje naam Riley u2

Betekenis Riley

Moedig (van raghalach), Het Oogsten Van De Rogge, Schoon Hout (van Rye en Lēah)
Meer informatie

Geslacht

Riley wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Riley is Engels

Naamsopbouw

Riley is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 3 medeklinkers (r, l, y).

Populariteit van de naam Riley

Riley is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Riley tussen 2012 en 2023. De naam Riley is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Riley is 84x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Riley

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Riley is een populaire unisex naam. In Nederland en België wordt de naam meestal vaker gegeven aan een jongen. Maar afgelopen jaar bijvoorbeeld gaven in Nederland meer ouders de naam aan hun zoon, en in België aan hun dochter! In de Verenigde Staten wordt de naam, zeker de laatste 20 jaar, veel vaker gegeven aan een meisje. En in de UK dan weer bijna altijd aan een jongen. Riley is ontstaan ​​als zowel een Ierse als een Engels achternaam. Het Irish Riley is een variatie op de naam Reilly, een achternaam ontleend aan de voornaam Raghailleach. Die naam is weer afgeleid van het oorspronkelijke Gaelic woord raghalach, wat 'moedig' betekent. Dit werd uiteindelijk de achternaam O'Reilly. De Engelse naam is afgeleid van Britse plaatsnamen die hun naam hebben gekregen van de Oud-Engelse woorden voor 'rogge'. De naam Riley is van oudsher een mannelijke gegeven woonnaam van Ryley in Lancashire. Riley is genoemd naar het Oud-Engelse ryge 'rye' + lēah 'hout', 'schoon'. De naam Riley is dus ontstaan ​​als zowel een Engelse als een Ierse achternaam. Riley volgde hiermee de trend in Engelstalige landen van achternamen die populair werden als voornamen. De naam begon ook als meisjesnaam te worden gebruikt rond dezelfde tijd dat verschillende bekende vrouwelijke personages genaamd Riley in de populaire cultuur verschenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Riley Andersen, het vrouwelijke hoofdpersonage in de Disney/Pixar-animatiefilm "Inside Out". De film kwam uit in 2015 en won een Golden Globe-Award. Rylee, Ryleigh en andere variaties zijn ook behoorlijk populair, samen met de traditionele Reilly. Riley is een van de meest populaire hedendaagse unisex-babynamen. We zien de namen ook wel in combinatie namen voorbij komen, zoals bijvoorbeeld bij Riley-Owen of Riley-Ann. Bekende dragers van de naam zijn onder meer BB King, de bekende Blues gitarist en Riley Keough (kleindochter van Elvis en Priscilla Presley. Lucinda Riley, schrijfster van de super populaire Zeven Zussen reeks, is een bekende drager met de achternaam. Riley is ook een geliefde naam voor personages in films, series en games. Zo noemden we al Riley Andersen uit de film Inside Out, maar is er bijvoorbeeld ook Riley Finn in the populaire serie Buffy the Vampire Slayer en Riley Blue in de Netflix serie Sense8.

Beroemdheden met de naam Riley

Riley Day
Atlete

Riley Day is een Australische sprinter. Ze werd geselecteerd voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio en nam deel aan de 200 meter dames. Day werd derde in haar heat en plaatste zich daardoor voor de halve finale. Ze reed een tijd van 22:56, 0,43 seconde achter de winnaar Shelly-Ann Frazer-Pryce uit Jamaica.

Lucinda Riley
Schrijfster

Lucinda Riley, pseudoniem van Lucinda Edmonds was een Noord-Iers schrijfster van historische fictie en een actrice. In 2016 kocht de Italiaanse filmproducent Raffaella De Laurentiis de televisierechten van haar zeven romans uit de serie De Zeven Zussen.

Riley Ben King
Muzikant

Riley Ben King (Itta Bena, 16 september 1925 – Las Vegas, 14 mei 2015), beter bekend als B.B. King, was een Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter. Op 15 december 2006 ontving B.B. King de hoogste burgeronderscheiding, de Presidential Medal of Freedom. B.B King wordt gezien als een van de grootste bluesartiesten aller tijden.

(Danielle) Riley Keough
Actrice

Danielle Riley Keough is een Amerikaanse actrice. Ze is de dochter van Lisa Marie Presley en kleindochter van Elvis Presley.

Boeken met de naam Riley

Riley's Rainbow
Auteur: Lauren McCall

Riley is een klein meisje met veel huisdieren, maar haar allerliefste is een huisdierenregenboog! Ze neemt de regenboog elke dag mee naar school, maar wanneer de regenboog problemen begint te veroorzaken op school, moeten ze beslissen wat ze ermee gaan doen. Wat wordt er van Riley's regenboog?

Muziek met de naam Riley

Song for Riley
Artiest: The Next Step

Song for Riley is een mooi nummer dat voorkomt in de dramaserie The Next Step.

Films met de naam Riley

B.B. King, the Life of Riley

Regisseur Jon Brewer werkte nauw samen met B.B. King (meer dan 2 jaar). Dat leverde 250 uur beeldmateriaal op. Dit is een documentaire die laat zien hoe een zwarte jongen, geboren in Mississippi op 6 september 1925, zijn leven ziet veranderen. Hoe hij streed tegen racisme, om zelfs de zwaarste critici in de entertainmentindustrie te overwinnen. Om uiteindelijk King of the Blues te worden, met meer dan 15.000 optredens tot nu toe en de verkoop van meer dan 40 miljoen platen wereldwijd.

Namen die lijken op Riley

Miley   -   Rald   -   Ralf   -   Ralph   -   Rilla   -   Rille   -   Rolf   -   Rolph

Hoe spel ik de naam Riley?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • I Italia
 • L Liverpool
 • E Edison
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • I India
 • L Lima
 • E Echo
 • Y Yankee

Zo spel je Riley met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Riley in braille

r
i
l
e
y

Zo sein je Riley in morsecode

· — ·
· ·
· — · ·
·
— · — —

Zo sein je Riley met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Riley bekijken?

Top 4 unisex met een R

Top 20 unisex met 5 letters