Stan Geboortekaartje naam Stan j2

Betekenis Stan

Stenig Veld, Steen (van Stanley), Glorieus staan (van Stanislav). Standvastig (van Constans)
Meer informatie

Geslacht

Stan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Stan is Engels

Naamsopbouw

Stan is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (s, t, n).

Populariteit van de naam Stan

Stan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Stan tussen 1994 en 2023. De naam Stan is minder populair geworden.

 • Stan is 105x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Stan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Stan is een mooie, stoere, korte jongensnaam. Stan is een Vlaams/Nederlandse naam met verschillende betekenissen. De naam Stan is zo kort omdat het vaak een afkorting is van andere, langere namen. De naam Stan is bijvoorbeeld afgeleid van Stanley. De naam Stanley komt uit het Oudengels en betekent ‘stenig veld’ of eigenlijk 'van het stenig veld'. Oorspronkelijk was het een achternaam, die later steeds vaker als voornaam gegeven werd. Stan is ook een verkorting is van de Slavische naam Stanislav. Zeker zoals wij in Nederland en België de naam uitspreken, past dit ook als afkorting bij die naam. De naam Stanislav is opgebouwd uit twee elementen. ‘Stani’ betekent ‘staan, worden’ en ‘slava’ betekent ‘glorie’. De naam als geheel betekent dus ‘glorieus staan, glorieus worden’. Daarnaast wordt Stan ook wel gebruikt als verkorting van Constans, met name in het zuiden van Nederland. Constans betekent ‘standvastig, volhardend’. De naam Stan wordt het meest gegeven in de Verenigde Staten, maar op de tweede plaats staat ... België! De meest bekende drager van de naam is mogelijk Stan Laurel (geboren als Arthur Stanley Jefferson), de dunne helft van de Dikke en de Dunne. De meeste 'beroemde' Stans heten trouwens formeel Stanley. Zo heb je de honkballer Stanley Frank "Stan" Musia, de tenniser Stanley Roger "Stan" Smith en American Football speler Stanley Bernard "Stan" Galazin. Stan Gerards is in Amerika een bekende YouTuber, en die heet dan echt gewoon Stan. Stan van Tricht is een Belgische wielrenner en Stan van Damme is een personage in de Vlaamse serie Thuis. Het Stan Huygens Journaal is de societyrubriek in het Nederlandse dagblad De Telegraaf.

Beroemdheden met de naam Stan

Stan van Damme
Personage

Stan Van Damme, ook wel Stanneman genoemd, is sinds 2012 een personage in de Vlaamse soapserie Thuis dat sinds 2019 gespeeld wordt door Lennart Lemmens. Hij nam de fakkel over van Jannes Coessens, die de rol zeven jaar vertolkte.

Stan van Tricht
Wielrenner

Stan Van Tricht (Leuven, 20 september 1999) is een Belgisch wielrenner.

Stan Brenders
Muzikant

Constant Brenders (Brussel, 31 mei 1904 – aldaar, 1 juni 1969) was een Belgisch klassiek geschoold musicus, arrangeur, componist en pianist die een belangrijk figuur was in de geschiedenis van de Belgische jazz.

Stan Collymore
Voetballer

Stanley Victor Collymore is een Engels voormalig voetballer. Collymore begon zijn loopbaan als aanvaller in 1990 bij Crystal Palace FC. Hierna speelde hij voor Southend United FC voordat hij in 1993 bij Nottingham Forest FC kwam waar hij doorbrak. Zijn transfer naar Liverpool FC was in 1995 de duurste Britse binnenlandse transfer.

Stan Getz
Muzikant

Stan Getz, geboren als Stanley Gayetsky was een Amerikaans tenorsaxofonist, vooral bekend om zijn fusion van jazz en bossanova in de jaren 60, in samenwerking met onder anderen Astrud Gilberto, João Gilberto, Antônio Carlos Jobim, Jan Johansson en Charlie Byrd.

Stan Laurel
Acteur

Stan Laurel, echte naam Arthur Stanley Jefferson was een Brits filmacteur die het bekendst werd als de 'dunne' helft van het komische duo Laurel en Hardy.

Boeken met de naam Stan

Steffie, Stan En Wammes En De Verdwenen Koekjes
Auteur: Jacques Vriens

Steffie en Stan gaan een circusvoorstelling maken, met Wammes als circushond! Ze willen Wammes kunstjes laten doen, alleen luistert hij bijna nooit. Met een koekje als beloning doet hij gelukkig precies wat Steffie en Stan willen. Na een uurtje repeteren kan de voorstelling beginnen. Maar waar zijn al die koekjes toch gebleven?

Stan en de negen rovers
Auteur: Jowi Schmitz

Stan en de negen rovers is een leuk kinderboek van Jow Schmitz. 'Er is een schat!' buldert boef 8. 'Een schat! Hoe gaaf is dat? Wil jij ons daarmee helpen, Stan? Graaf jij met ons het gat?' 8 wijst: 'De schat ligt daar op school, onder jouw klaslokaal! We willen daar dus heel graag in en graven, allemaal.'

Stan Stuntman
Auteur: Ruth Wielockx

Een koprol, een flikflak, een salto, een nepgevecht, een achtervolging, een ontploffing, een diepzeeduik, een vliegtuigcrash, een proefwerk: geen stunt is te gek voor Stan Stuntman. Een grappig boek over dappere Stan. Voor hoogvliegers en brokkenpiloten vanaf 4 jaar.

Films met de naam Stan

Stan & Ollie (2018)

Stan & Ollie is een film uit 2018 van regisseur Jon S. Baird. Laurel en Hardy, 's werelds grootste komedie team, zien een onzekere toekomst tegemoet nu hun gouden tijdperk van Hollywood films ver achter hen ligt. Door ouderdom verzwakt, probeert het duo opnieuw contact te maken met hun aanbiddende fans door in 1953 in Groot-Brittannië een tournee langs variétézalen te houden.

Stan en Ollie (2018)

"The untold story of the world's greatest comedy act." Stan en Ollie, beter bekend als Laurel en Hardy, zijn het grootste komische duo dat Hollywood ooit gekend heeft. Met een gouden tijdperk op zak, besluit het duo jaren later hun triomfantelijke afscheidstournee te plannen in Groot-Brittannië en Ierland. Ondanks de druk die op hen ligt wegens een hectisch schema weten ze met de steun van hun echtgenotes hun status veilig te stellen bij het aanbiddende publiek.

Organisaties met de naam Stan

Krant: Stan Huygens Journaal

Het Stan Huygens Journaal is de societyrubriek in het Nederlandse dagblad De Telegraaf. De lezer wordt erin op de hoogte gehouden van het wel en wee van diplomaten, politici, zakenmensen en bekende Nederlanders, dit alles rijkelijk voorzien van op recepties en feesten genomen foto's. Wijnen en gastronomie zijn onderwerpen die vaak terugkomen.

Namen die lijken op Stan

Stanley   -   Sten   -   Stenn

Hoe spel ik de naam Stan?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • T Tripoli
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • T Tamara
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • T Tango
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Stan met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter t
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Stan in braille

s
t
a
n

Zo sein je Stan in morsecode

· · ·
· —
— ·

Zo sein je Stan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter t
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Stan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 4 letters