Marcus Geboortekaartje naam Marcus j2

Betekenis Marcus

Zoon van Mars, Aan Mars toebehorend, God Van De Oorlog (afgeleid van de Etruskische Marce )
Meer informatie

Geslacht

Marcus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Marcus is Latijn

Naamsopbouw

Marcus is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, u) en 4 medeklinkers (m, r, c, s).

Populariteit van de naam Marcus

Marcus is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Marcus tussen 1957 en 2023. De naam Marcus is minder populair geworden.

 • Marcus is 38x gegeven als voornaam in 2023

Marcus wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Marcus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Marcus is een stoere jongensnaam. De naam Marcus is een mannelijke voornaam van oud-Romeinse voorchristelijke oorsprong, afgeleid van de Etruskische Marce verwijzend naar de god Mars. Mars werd geïdentificeerd als de Romeinse god van de oorlog. De naam is populair in Europa, met name in Zweden, Noorwegen, Italië en Duitsland, en in toenemende mate ook in Nederland. De naam is ook populair in Engelstalige landen, hoewel het minder vaak voorkomt dan de verkorte variant 'Mark', geassocieerd met de evangelieschrijver Mark the Evangelist. Er zijn andere varianten. Liefhebbers van de Romeinse mythologie zullen weten dat Mars de Romeinse god van de vruchtbaarheid was en dat dit de reden is waarom we de naam hebben voor de maand maart. Vanwege zijn banden met de goden was Marcus gemeengoed in het oude Rome, waarbij de meeste jongens de titel ergens in hun lange naam droegen. Onder de meest bekende Marcus' van die tijd hebben we de stoïcijnse filosoof en keizer Marcus Aurelius. Als je op zoek bent naar een naam die je zoontje in goed gezelschap brengt, dan is Marcus een uitstekende keuze. De naam Marcus ontwikkelde zich rond 1000 na Christus als een patroniem of toponymische achternaam in Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje, toe te schrijven aan religieuze kloosters en heiligdommen genaamd Sanctus Marcus (of zijn vele varianten). De achternaam werd gebruikt als identificatie voor het herkomstgebied. De eerste historische vermelding van de achternaam was in het jaar 1390 in Biberach an der Riß, Duitsland. Bekende voetballers met de naam zijn Marcus Berg (Zweden) en Marcus Rashford (Engeland). Marcus Mumford is de bekende zanger. Varianten van de naam zijn onder andere Marc, Mark, Marco, Marko, Marcos en Markos. Bekende dragers van de naam zijn verder onder meer acteur Marcus Scribner en Leuke weetjes over de naam Marcus. Heel wat bijbelse figuren, geestelijken en keizers dragen de naam Marcus. Zo kennen we Paus Marcus en Marcus de Evangalist. Ook is de naam Marcus populair bij regisseurs en schrijvers. Dr. Marcus Welby was 7 jarige serie op de Amerikaans tv, en sindsdien hebben we de naam gezien in zowel de Harry Potter films- als de Twilight serie, als hoofdrolspeler in Nick Hornby's About a Boy, in Sons of Anarchy en Men of a Certain Age, en in Indiana Jones, The Blind Side en Bad Santa. Marcus Loew was de filmmagnaat achter MGM en Loew's theaters, en Marcus Allen was een superster van Oakland Raiders. Marcus is een plaats, zowel in de Amerikaanse staat Iowa, als in Washington. En Marcus is ook de naam van een oud automerk.

Beroemdheden met de naam Marcus

Marcus Ericsson
Formule 1 coureur

Marcus Ericsson (Kumla, Örebro län, 2 september 1990) is een Zweeds autocoureur. In 2007 was hij kampioen in de Formule BMW UK en in 2009 in het Japanse Formule 3-kampioenschap. Ook heeft hij tussen 2010 en 2013 vier jaar GP2 gereden, waarin hij drie overwinningen wist te boeken. Tussen 2014 en 2018 reed hij in de Formule 1 voor de teams Caterham en Sauber. In 2019 stapte hij over naar de IndyCar Series. In 2022 won hij de Indy 500

Paus Marcus
Paus

Marcus (Rome?, geboortedatum onbekend - aldaar?, 7 oktober 336) was de 34ste paus van de Katholieke Kerk. Hij regeerde uiterst kort. Men vermoedt dat hij Romein was. Onder zijn pontificaat werd een begin gemaakt met het bijhouden van een lijst van martelaren (Depositio Martyrum) en bisschoppen (Depositio Episcoparum). Ook liet hij een aantal basilieken bouwen in Rome, wat legaal geworden was voor de Romeinse wet onder zijn voorganger Silvester I. Marcus stierf op 7 oktober 336. Hij werd heilig verklaard. Zoals gebruikelijk is zijn feestdag dezelfde als zijn sterfdag.

Marcus (evangelist)
Bijbels persoon

Marcus de evangelist (Latijn: Marcus, Hebreeuws: מרקוס; Grieks: Μᾶρκος) (? - 63?) is volgens de traditie de auteur van het Evangelie volgens Marcus. Hij wordt in de Oosters-orthodoxe kerken beschouwd als de stichter van de Kerk van Alexandrië, een van de vier oorspronkelijke zetels in het christendom, die na het Concilie van Chalcedon in 451 opgesplitst werd in het Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië en de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

Johannes Marcus
Bijbels persoon

Johannes Marcus was volgens het Nieuwe Testament een metgezel van de apostelen Paulus en Barnabas. Zijn naam is samengesteld: Johannes (Hebreeuws: יוֹחָנָן: "JHWH heeft gunst betoond" of "JHWH is goedgunstig geweest”) is een Joodse naam, Marcus (van het Griekse: Μάρκος) een Romeinse. Volgens de overlevering was hij Marcus de evangelist, de schrijver van het Evangelie volgens Marcus.

Marcus Aurelius
Keizer

Marcus Aurelius (Latijn: Marcus Aurelius Antoninus Augustus) (Rome, 26 april 121 – Vindobona of Sirmium, 17 maart 180) regeerde van 161 tot 180 over het Romeinse rijk. Marcus Aurelius behoorde tot het geslacht der Antonini. Meteen na zijn aantreden stelde hij Lucius Verus (161-169) als medekeizer aan. Marcus Aurelius was de laatste van de "Vijf Goede Keizers".

Marcus Mumford
Muzikant

Marcus Oliver Johnston Mumford is een Engels muzikant. Hij is leadzanger van de band Mumford & Sons. In deze band speelt hij verschillende instrumenten, zoals gitaar, drums en mandoline.

Muziek met de naam Marcus

Marcus & Martinus
Artiest: Popduo

Marcus & Martinus (ook wel M&M genoemd) is een Noors popduo bestaande uit de eeneiige tweeling Marcus en Martinus Gunnarsen (Elverum, 21 februari 2002). In 2012 wonnen zij het elfde seizoen van Melodi Grand Prix Junior.[1] Hun debuutstudioalbum Hei kwam uit in februari 2015, en een jaar later het album Together. Op 17 november 2017 kwam het album Moments uit met in totaal 10 nummers. In 2018 mochten zij mee op de 2SidesWorldTour van Jason Derulo.

Films met de naam Marcus

Dr. Marcus Welby, M.D.

Marcus Welby, M.D. is een Amerikaanse drama-doktersserie. Hiervan werden 171 reguliere afleveringen gemaakt die oorspronkelijk van 23 september 1969 tot en met 4 mei 1976 werden uitgezonden op ABC. Doktoren Marcus Welby en Steven Kiley hebben samen een praktijk in Santa Monica, waarin ze worden bijgestaan door doktersassistente en secretaresse Consuelo Lopez. Waar Welby in zijn behandelingen graag afwijkt van de standaard behandelmethodes, werkt de aanzienlijk jongere Kiley liefst volgens het boekje. Samen krijgen ze de meest uiteenlopende aandoeningen en ziektebeelden op hun bordjes, die stuk voor stuk onlosmakelijk verbonden zijn aan verschillende patiënten en hun naasten. Marcus Welby, M.D. werd twaalf keer genomineerd voor een Golden Globe, die het vier keer daadwerkelijk won: die voor beste dramaserie in 1970, die voor beste bijrolspeler in een televisieserie in 1971 en 1973 (twee keer James Brolin) en die voor beste hoofdrolspeler in een dramaserie in 1972 (Robert Young). Ook werd de serie negentien keer genomineerd voor een Primetime Emmy Award, waarvan er vier werden gewonnen: die voor beste dramaserie, die voor beste hoofdrolspeler in een dramaserie (Young), die voor beste bijrolspeler in een dramaserie (Brolin) en die voor beste cinematografie (voor de aflevering 'Hello, Goodbye, Hello'), allemaal in 1970.

Geografie met de naam Marcus

Plaats: Marcus (Washington)

Marcus is een plaats (town) in de Amerikaanse staat Washington, en valt bestuurlijk gezien onder Stevens County. De plaats Marcus kent ongeveer 125 inwoners.

Plaats: Marcus (Iowa)

Marcus is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Iowa, en valt bestuurlijk gezien onder Cherokee County. Volgens het United States Census Bureau beslaat de plaats een oppervlakte van 4,5 km², geheel bestaande uit land. Marcus ligt op ongeveer 445 m boven zeeniveau. Marcus kent ongeveer 1200 inwoners.

Organisaties met de naam Marcus

Auto merk: Marcus

Marcus is waarschijnlijk het oudste automerk ter wereld. Het merk bestond van 1870 tot ca. 1875 en produceerde slechts twee auto's. De oprichter van het merk, Siegfried Marcus bouwde in 1870-71 zijn eerste auto, die ca. 200 meter gereden zou hebben. Een aantal jaren later bouwde Marcus een tweede wagen. Deze 756 kilogram wegende wagen kon met een snelheid van ongeveer 5 kilometer per uur voortrijden. Hierna stopte Marcus met het maken van automobielen. De eerste auto van Marcus bestaat niet meer; er zijn enkel nog wat foto's van overgebleven. De tweede auto echter staat rijklaar in het Technisch Museum te Wenen.

Hoe spel ik de naam Marcus?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • C Casablanca
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • C Celine
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • C Charlie
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Marcus met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter c
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Marcus in braille

m
a
r
c
u
s

Zo sein je Marcus in morsecode

— —
· —
· — ·
— · — ·
· · —
· · ·

Zo sein je Marcus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter c
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Marcus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 6 letters