Dunya Geboortekaartje naam Dunya m2

Betekenis Dunya

De wereld, Het leven, Dat wat dichtbij is, Tevredenheid, Goede reputatie.
Meer informatie

Geslacht

Dunya wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dunya is Arabisch

Naamsopbouw

Dunya is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, a) en 3 medeklinkers (d, n, y).

Populariteit van de naam Dunya

Dunya is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dunya tussen 2014 en 2023. De naam Dunya is minder populair geworden.

 • Dunya is 22x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 1x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dunya

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dunya is een mooie wereldse meisjesnaam. De naam Dunya is een Arabische meisjesnaam en betekent "werelds leven". Dunya betekent "wereld" (van het Arabisch "dunyā/دُنْيَا" of Turks "Dünya"). De letterlijke betekenis is "dat wat dichtbij is", "dat wat dichtbij is". Dunya is een directe korannaam die ongeveer 115 keer in de koran wordt genoemd. De naam Dunya is ook een Russische meisjesnaam. De betekenis is dan "goed aanzien". Dunya wordt ook beschouwd als een vorm van de naam Dunja, die is afgeleid van de Griekse naam Eudokía / Ευδοκία. Dunya betekent dan"tevreden zijn", "welbehagen" en "zij wiens reputatie of oordeel goed is" of "goede reputatie" (van Eudocia), net als de Russische naam dus. In Nederland kennen we Dunya Khayame (schrijfster). Dunya is de moedige zus van Raskolnikov in Dostojevski's Misdaad en Straf.

Beroemdheden met de naam Dunya

Dunya Khayama
Schrijfster

Dunya Khayame (Amsterdam, 24 oktober 1981) is een Nederlands schrijfster, actrice en voice over. Naast schrijfster is Dunya als actrice te zien geweest in verschillende theater tv en film producties recentelijk o.a KLEM (seizoen 1&2) en Luizenmoeder (seizoen 2).

Films met de naam Dunya

Dunya en Desie

Dunya & Desie is een avontuurlijke en komische bioscoopfilm uit 2008 naar de televisieserie Dunya & Desie, over de twee hartsvriendinnen uit Amsterdam Noord. De hoofdrollen zijn, net als in de televisieserie, voor Maryam Hassouni (Dunya) en Eva van de Wijdeven (Desie). Tygo Gernandt (Pim) speelt de vriend van Desie. Ook Theo Maassen (Jeff) en Christine van Stralen (moeder van Desie) spelen mee. In de film wordt het verhaal opgepikt als de meiden 18 zijn. In de maanden voor de première werden alle afleveringen herhaald op de televisie door de NPS. Het scenario voor deze Multicultikomedie is afkomstig van Robert Alberdingk Thijm. De regie is in handen van Dana Nechushtan. Dunya en Desi in Marokko is geproduceerd door Lemming Film. De soundtrack is van Dennis en heet My own little bubble. Op maandag 5 mei haalde de productie meer dan 100.000 bezoekers en ontving hiervoor een Gouden Film.[1] Op 23 augustus won het de publieksprijs voor de beste jeugdfilm gewonnen op het Sarajevo Film Festival[2] en op 4 november won het de Cifej Prize of the World Academy for Quality Films op het Tel Aviv Filmfestival for Children in Israël.

Organisaties met de naam Dunya

Festival: Dunya festival

Het Dunya Festival was een podiumkunstenfestival met wereldmuziek, verhalenvertellers en dichters, dat jaarlijks plaatsvond in Het Park bij de Euromast in Rotterdam. Het begon in 1977 als Poetry Park. Vanaf 2013 vormt het Dunya Festival samen met het Zomercarnaval Rotterdam het nieuwe evenement Rotterdam Unlimited en vindt het niet meer plaats in Het Park bij de Euromast, maar in de binnenstad van Rotterdam.

Namen die lijken op Dunya

Dana   -   Danae   -   Dane   -   Dani   -   Deniz   -   Denne   -   Dente   -   Dina   -   Donna

Hoe spel ik de naam Dunya?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • U Uppsala
 • N New York
 • Y Yokohama
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • U Ursula
 • N Naomi
 • Y Yfke
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • U Uniform
 • N November
 • Y Yankee
 • A Alfa

Zo spel je Dunya met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter u
gebarentaal letter n
gebarentaal letter y
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Dunya in braille

d
u
n
y
a

Zo sein je Dunya in morsecode

— · ·
· · —
— ·
— · — —
· —

Zo sein je Dunya met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter u
nautische vlag letter n
nautische vlag letter y
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dunya bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters