Peter

Betekenis Peter

Rots, Betrouwbaar
Meer informatie

Geslacht

Peter wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Peter is Duits

Peter is afgeleid van de naam Petrus

Naamsopbouw

Peter is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (p, t, r).

Populariteit van de naam Peter

Peter is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Peter tussen 1950 en 2020. De naam Peter is minder populair geworden.

 • Peter is 37x gegeven als voornaam in 2020

Geboortekaartjes met de naam Peter

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Peter (vroeger soms ook geschreven als Peeter) is een jongensnaam. De naam Peter is afgeleid van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πέτρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent. Het staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. In het Engels wordt de naam "Peter" soms verkort tot "Pete". De achternamen Peters en Peeters, met de betekenis "zoon van Pe(e)ter", zijn de patroniemen die zijn afgeleid van de voornaam "Pe(e)ter". De volgende namen zijn Nederlandse varianten of afgeleiden van Peter: Peer, Peeting, Peterus, Pier, Piet, Pieter. De naam Peter komt ook in veel andere talen voor: - Afrikaans: Pieter, Piet - Amhaars: Petros - Arabisch: Boutros - Catalaans: Pere (Pera) - Engels: Peter, Pete - Esperanto: Pedro, Piedro, Petro, Pietro - Estisch: Peeter - Frans: Pierre - Fries: Peiter, Peke, Piter - Duits: Peter - Engels: Peter - Grieks: Petros - Hindoestaans: Pathar - Hongaars: Péter - Italiaans: Piero, Pietro - Kroatisch: Petar - Latijn: Petrus - Luxemburgs: Pit - Papiaments: Pedro - Pools: Piotr - Portugees: Pedro - Roemeens: Petru - Russisch: Пётр (Pjotr) - Scandinavisch: Per, Peer (archaïsch), Peder, Petter - Spaans: Pedro, Perez - Tsjechisch: Petr Vrouwelijke vormen zijn onder meer Peeks, Pernette, Perry, Peta, Peterina, Petertje, Petra, Petrina, Petrosina, Petroeska, Petronette, Petrouska, , Petrusa, Pie, Pierina en Pita. De naam Peter is gedragen door vele koningen, keizers en Hertogen. Er zijn natuurlijk heel veel bekende dragers van deze oude en vaak populaire naam. In onze lage landen kennen we onder andere Peter Paul Rubens (schilder), Peter Post (wielrenner) en Peter Koelewijn (muzikant). In buitenland onder andere Peter Gabriels (muzikant) en Peter Sellers (acteur).

Beroemdheden met de naam Peter

Peter R. de Vries
Journalist

Peter Rudolf de Vries (Aalsmeer, 14 november 1956 – Amsterdam, 15 juli 2021) was een Nederlands misdaadverslaggever. Hij werd voornamelijk bekend door het door hemzelf bedachte televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, dat in 2012, na zeventien jaar, stopte. Daarna genoot hij in Nederland vooral de reputatie van standvastig aanjager van cold cases en was hij een veel geziene gast in praatprogramma's waarin hij zijn licht liet schijnen over tal van zaken.

Peter Gabriel
Muzikant

Peter Brian Gabriel (Woking, Surrey, 13 februari 1950) is een Britse zanger en muzikant. Hij is bekend als een van de creatieve breinen van de rockgroep Genesis, als soloartiest en als bedenker en aanjager van vele grote projecten. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende progressieve rockartiesten van de laatste decennia.

Peter Koelewijn
Muzikant

Peter Cornelis Koelewijn (Eindhoven, 29 december 1940) is een Nederlandse zanger, producent en radio-dj. Vanaf de jaren zestig heeft hij regelmatig hits gescoord, als uitvoerend artiest en als producent van het uitvoerend werk van andere artiesten.

Peter Paul Rubens
Schilder

Peter Paul Rubens (1577 – 1640) was een Zuid-Nederlands schilder van Vlaamse barok, tekenaar, tapijtontwerper en diplomaat. Hij was vooral werkzaam in Antwerpen. Hij werd ook wel Pieter Paul, Pieter Pauwel of Petrus Paulus genoemd.

Hoe spel ik de naam Peter?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • E Edison
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Het Nieuwe Spelalfabet

 • P Patrick
 • E Eva
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • E Echo
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Peter met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Peter in braille

p
e
t
e
r

Zo sein je Peter in morsecode

· — — ·
·
·
· — ·

Zo sein je Peter met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Peter bekijken?