Peter Geboortekaartje naam Peter j2

Betekenis Peter

Rots, Betrouwbaar (van het Griekse: Πέτρος, Petros, "(grote) steen", "rots")
Meer informatie

Geslacht

Peter wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Peter is Duits

Peter is afgeleid van de naam Petrus

Naamsopbouw

Peter is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (p, t, r).

Populariteit van de naam Peter

Peter is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Peter tussen 1950 en 2023. De naam Peter is minder populair geworden.

 • Peter is 24x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Peter

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Peter (vroeger soms ook geschreven als Peeter) is een jongensnaam. De naam Peter is afgeleid van de Latijnse naam Petrus, die teruggaat op het Griekse woord petros (πέτρος; Proto-Indo-Europees: pattra), dat rots betekent. Het staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. In het Engels wordt de naam "Peter" soms verkort tot "Pete". De achternamen Peters en Peeters, met de betekenis "zoon van Pe(e)ter", zijn de patroniemen die zijn afgeleid van de voornaam "Pe(e)ter". De volgende namen zijn Nederlandse varianten of afgeleiden van Peter: Peer, Peeting, Peterus, Pier, Piet, Pieter. De naam Peter komt ook in veel andere talen voor: - Afrikaans: Pieter, Piet - Amhaars: Petros - Arabisch: Boutros - Catalaans: Pere (Pera) - Engels: Peter, Pete - Esperanto: Pedro, Piedro, Petro, Pietro - Estisch: Peeter - Frans: Pierre - Fries: Peiter, Peke, Piter - Duits: Peter - Engels: Peter - Grieks: Petros - Hindoestaans: Pathar - Hongaars: Péter - Italiaans: Piero, Pietro - Kroatisch: Petar - Latijn: Petrus - Luxemburgs: Pit - Papiaments: Pedro - Pools: Piotr - Portugees: Pedro - Roemeens: Petru - Russisch: Пётр (Pjotr) - Scandinavisch: Per, Peer (archaïsch), Peder, Petter - Spaans: Pedro, Perez - Tsjechisch: Petr Vrouwelijke vormen zijn onder meer Peeks, Pernette, Perry, Peta, Peterina, Petertje, Petra, Petrina, Petrosina, Petroeska, Petronette, Petrouska, , Petrusa, Pie, Pierina en Pita. De naam Peter is gedragen door vele koningen, keizers en Hertogen. Er zijn natuurlijk heel veel bekende dragers van deze oude en vaak populaire naam. In onze lage landen kennen we onder andere Peter Paul Rubens (schilder), Peter Post (wielrenner) en Peter Koelewijn (muzikant). In buitenland onder andere Peter Gabriels (muzikant) en Peter Sellers (acteur).

Beroemdheden met de naam Peter

Piet Keizer
Voetballer

Peter Johannes Keizer was een Nederlands profvoetballer. Hij was de linksbuiten van de gouden voorhoede van Ajax, in de tijd dat deze club drie jaar achter elkaar de Europacup I won. Uitkomend voor Ajax was hij een van de meest scorende spelers. Keizer speelde 34 maal voor het Nederlands elftal.

Spiderman
Personage

Spider-Man, in het dagelijks leven bekend als Peter Benjamin Parker, is een superheld uit de gelijknamige comicserie en films van Marvel Comics. Hij is het geesteskind van Stan Lee en Steve Ditko en deed zijn intrede in de stripwereld in het blad 'Amazing Fantasy #15' in 1962.

Peter Jan Rens
Presentator

Petrus Jan (Peter Jan) Rens (Velsen-Noord, 10 oktober 1950) is een Nederlandse presentator, acteur, schrijver en voormalig fysiotherapeut.

Krijn Peter Hesselink
Dichter

Krijn Peter Hesselink (Utrecht, 22 augustus 1976) is een Nederlands dichter en schrijver. Hesselink begon als dichter met optredens bij poetry slams, wat leidde tot het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, dat hij in 2006 won. In 2008 werd de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor poëzie aan hem toegekend. In 2011 kreeg bij wederom de Hollands Maandblad Schrijversbeurs maar nu in de categorie essayistiek.

Bruno Mars
Zanger

Peter Gene Hernandez, alias Bruno Mars, is een Amerikaanse zanger, schrijver en muziekproducent. Daarnaast maakt Mars samen met Anderson Paak onderdeel uit van het superduo Silk Sonic.

Peter R. de Vries
Journalist

Peter Rudolf de Vries (Aalsmeer, 14 november 1956 – Amsterdam, 15 juli 2021) was een Nederlands misdaadverslaggever. Hij werd voornamelijk bekend door het door hemzelf bedachte televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, dat in 2012, na zeventien jaar, stopte. Daarna genoot hij in Nederland vooral de reputatie van standvastig aanjager van cold cases en was hij een veel geziene gast in praatprogramma's waarin hij zijn licht liet schijnen over tal van zaken.

Peter Gabriel
Muzikant

Peter Brian Gabriel (Woking, Surrey, 13 februari 1950) is een Britse zanger en muzikant. Hij is bekend als een van de creatieve breinen van de rockgroep Genesis, als soloartiest en als bedenker en aanjager van vele grote projecten. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende progressieve rockartiesten van de laatste decennia.

Peter Koelewijn
Muzikant

Peter Cornelis Koelewijn (Eindhoven, 29 december 1940) is een Nederlandse zanger, producent en radio-dj. Vanaf de jaren zestig heeft hij regelmatig hits gescoord, als uitvoerend artiest en als producent van het uitvoerend werk van andere artiesten.

Peter Paul Rubens
Schilder

Peter Paul Rubens (1577 – 1640) was een Zuid-Nederlands schilder van Vlaamse barok, tekenaar, tapijtontwerper en diplomaat. Hij was vooral werkzaam in Antwerpen. Hij werd ook wel Pieter Paul, Pieter Pauwel of Petrus Paulus genoemd.

Boeken met de naam Peter

Kleine Peter
Auteur: Leila Berg

Kleine Peter is een kinderboek van Leila Berg. De orginele titel is Little Pete. Het gaat over de alledaagse belevenissen van een klein jongetje, genaamd Pete, of in Nederland Peter.

Films met de naam Peter

A man called Peter (1955)

A Man Called Peter is een Amerikaanse drama film uit 1955 geregisseerd door Henry Koster, met in de hoofdrol Richard Todd. Als jongen die opgroeit in Coatbridge, Schotland, houdt Peter Marshall van de zee en wil hij op een schip werken. Enkele jaren later wordt hij gevangen in een mist en valt hij bijna over een richel. Survival dwingt hem om zijn leven te wijden aan de bediening. Hij begint dubbele diensten te draaien om genoeg geld te sparen om in Amerika naar school te gaan. Hij komt daar en werkt opnieuw heel hard om genoeg te sparen om de goddelijke school te betalen. Na zijn afstuderen wordt hij geroepen als predikant in een landelijke kerk in Covington, Georgia.

Peter Pan (1953)

Peter Pan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1953, geproduceerd door Walt Disney. De film is gebaseerd op het toneelstuk Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up (1904) van de Schotse auteur en dramaturg J.M. Barrie. Het is de veertiende animatiefilm van Disney. In 2002 kwam er een vervolg op de film, Terug naar Nooitgedachtland (Return to Never Land).

Peter en de draak (1977)

Peter en de Draak (originele titel Pete's Dragon) is een Amerikaanse musicalfilm uit 1977, geproduceerd door The Walt Disney Company. De film combineert live-action beelden met animatie (de draak Elliott is getekend), en is tevens de eerste Disneyfilm opgenomen in Dolby Stereo geluid. Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20e eeuw. Peter (Pete), een weesjongen, vlucht weg bij zijn adoptiefamilie, de Gogans, omdat ze hem behandelen als een slaaf. De matriarch van de familie, Lena, opent de jacht op hem samen met haar man en twee zonen. Peter krijgt echter hulp van Elliott, een groene draak, die zich naar believen zichtbaar en onzichtbaar kan maken.

Hoe spel ik de naam Peter?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • E Edison
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • E Eva
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • E Echo
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Peter met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Peter in braille

p
e
t
e
r

Zo sein je Peter in morsecode

· — — ·
·
·
· — ·

Zo sein je Peter met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Peter bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 5 letters