Lex Geboortekaartje naam Lex j2

Betekenis Lex

De Afweerder Der Mannen, De Beschermer
Meer informatie

Geslacht

Lex wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lex is Engels

Lex is afgeleid van de naam Alexander

Naamsopbouw

Lex is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 2 medeklinkers (l, x).

Populariteit van de naam Lex

Lex is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lex tussen 1996 en 2023. De naam Lex is minder populair geworden.

  • Lex is 90x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lex

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lex is een afgekorte vorm van de naam Alexander. De naam Lex komt veel in Nederland voor, maar nog meer in België. Alexander is een jongensnaam die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Er zijn veel alternatieve spellingen van Alexander, zoals Alejandro, Alessandro en Alexzander. Bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha. De naam Alexander was een van de titels van de Griekse godin Hera en wordt in die context meestal als "zij die de krijgers helpt" begrepen. In de Ilias wordt de figuur Paris ook Alexander genoemd. De naam werd populair in de Griekse wereld door de militaire veroveringen van Koning Alexander III van Macedonië, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος). De naam werd In de Middeleeuwen populair door de zogenaamde Alexanderromans, waar ook de versvoet Alexandrijn vandaan komt. De naam komt in het Nieuwe Testament een aantal maal voor. Ook een aantal heiligen en pausen (8 maar liefst) heet Alexander. Verder zijn veel heersers, koningen en keizers vernoemd naar Alexander, waaronder ons eigen koning. Beroemde mensen met de naam Lex zijn in Nederland Lex Goudsmit en Lex Harding.

Namen die lijken op Lex

Dex   -   Leam   -   Lee   -   Len   -   Leni   -   Lenn   -   Léo   -   Leo   -   Leon   -   Lev   -   Levi   -   Levy   -   Lux   -   Mex   -   Tex

Hoe spel ik de naam Lex?

Internationaal alfabet

  • L Liverpool
  • E Edison
  • X Xantippe

Nederlands alfabet

  • L Lorenzo
  • E Eva
  • X Xavi

NAVO-alfabet

  • L Lima
  • E Echo
  • X X-ray

Zo spel je Lex met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x

Zo schrijf je Lex in braille

l
e
x

Zo sein je Lex in morsecode

· — · ·
·
— · · —

Zo sein je Lex met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lex bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 3 letters