Jon Geboortekaartje naam Jon j2

Betekenis Jon

God Is Genadig (van het Hebreeuwse Johanan, wat betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'de door God begenadigde'.), Geschenk van JWHW (afgeleid van Jonathan)
Meer informatie

Geslacht

Jon wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jon is Engels en Scandinavisch.

Jon is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Jon is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 2 medeklinkers (j, n).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jon

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jon is een mooie en hippe jongensnaam. Jon is, net als de namen John en Johnny, een afgeleide naam van de naam Johannes. de Latijnse vorm van de Griekse naam Ἰωάννης (Ioannes), zelf afgeleid van de Hebreeuwse naam יוֹחָנָן (Yochanan) wat betekent "Yahweh is genadig", van de wortels יוֹ (yo) verwijzend naar de Hebreeuwse God en חָנַן (chanan ) wat betekent "genadig zijn". De Hebreeuwse vorm komt voor in het Oude Testament (gespeld als Johanan of Jehohanan in de Engelse versie), maar deze naam dankt zijn populariteit aan twee Nieuwtestamentische karakters, beide zeer gerespecteerde heiligen. De eerste is Johannes de Doper, een joodse asceet die wordt beschouwd als de voorloper van Jezus. Hij doopte Jezus en werd later geëxecuteerd door Herodes Antipas. De tweede is de apostel Johannes, die traditioneel wordt beschouwd als de auteur van het vierde evangelie en de Openbaring. Met de apostelen Petrus en Jacobus (zijn broer) maakte hij deel uit van de binnenste cirkel van Jezus. Deze naam kwam aanvankelijk vaker voor onder oosterse christenen in het Byzantijnse rijk, maar floreerde in West-Europa na de Eerste Kruistocht. In Engeland werd het extreem populair, meestal de meest voorkomende mannelijke naam van de 13e tot de 20e eeuw (maar soms voorbijgestreefd door William). Tijdens de latere middeleeuwen werd het aan ongeveer een vijfde van alle Engelse jongens gegeven. Verder is Jon ook een afgekorte versie van de naam Jonathan. De betekenis is dan Geschenk van JWHW, geschenk van God. Snel terug naar de naam Jon. Wij vinden het een prachtige en hippe versie van de namen John en Johnny. Kort en internationaal. Jon is populair bij ouders in Scandinavië, maar bv ook in de VS en Spanje. Bekende dragers van de naam zin onder meer de Amerikaanse rockster Jon Bon Jovi, acteur Jon Bernthal en Social Celeb Jon Cozart, aka Paint. In Nederland kennen we onder meer acteur Jon van Eerd. De naam Jon doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Jon Snow is een populair personage in HBO's Game of Thrones. Overigens is de naam Jon sowieso populair in de serie Games of Thrones, want ook Jon Arryn en Jon Connington zijn personages in de serie. Jon Arbuckle is een karakter in Garfield. En last but not least: Jonathan Samuel "Jon" Kent is een personage uit DC Comics. Het is Superman's zoon en Superboy!

Beroemdheden met de naam Jon

Jon Klassen
Schrijver

Jon Klassen CM is een Canadese schrijver en illustrator van kinderboeken en een animator. Hij won zowel de Amerikaanse Caldecott-medaille als de Britse Kate Greenaway-medaille voor kinderboekillustraties, als erkenning voor het prentenboek This Is Not My Hat uit 2012, dat hij ook schreef.

Jon Dahl Tomasson
Voetballer

Jon Dahl Tomasson (Kopenhagen, 29 augustus 1976) is een Deens voetbaltrainer en voormalig voetballer die speelde als spits. Zijn hoogtepunten als clubspeler waren het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord en het winnen van de UEFA Champions League met AC Milan. Van maart 1997 tot en met augustus 2010 kwam hij 112 keer uit voor het Deens voetbalelftal, waarvoor hij 52 keer scoorde. Van januari 2020 tot december 2021 was Tomasson hoofdtrainer bij Malmö FF, waarmee hij twee keer op rij Zweeds landskampioen werd.

Jon van Eerd
Acteur

Jon van Eerd (Maastricht, 5 september 1960) is een Nederlandse acteur, zanger, schrijver en theaterproducent

Jon Cryer
Acteur

Jonathan Niven Cryer is een Amerikaans acteur, scenarist en producent. Hij won zowel in 2009 als 2012 een Primetime Emmy Award voor zijn rol als Alan Harper in de komedieserie Two and a Half Men. Voor deze rol werd hij in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2011 voor dezelfde prijs genomineerd.

Jon Cozart
Social Media Celeb

Jonathan Charles Cozart, ook bekend onder zijn online alias Paint, is een Amerikaanse YouTube-persoonlijkheid, muzikant en komiek. Vanaf maart 2023 heeft zijn belangrijkste YouTube-kanaal meer dan 5,42 miljoen abonnees.

Jon Fosse
Schrijver

Jon Fosse (Haugesund, 29 september 1959) is een Noorse schrijver. Hij groeide op in Strandebarm in Kvam in de provincie Hordaland. Hij schrijft hoofdzakelijk in Nynorsk.

Films met de naam Jon

Don Jon (2013)

Don Jon is een film van regisseur Joseph Gordon-Levitt uit 2013. Barkeeper Jon Martello weet wat hij belangrijk vindt in zijn leven: zijn vrienden, zijn familie en zijn escapades. Hij moet zijn leven veranderen als hij halsoverkop verliefd wordt op Barbara...

Organisaties met de naam Jon

Orkest: Jeugd Orkest Nederland

Het JeugdOrkest Nederland (JON) is een Nederlands jeugdsymfonieorkest opgericht in 1959, bestaande uit gevorderde jonge musici in de leeftijd tussen de 14 en 20 jaar. De leden zitten dus nog op school, eventueel gecombineerd met de vooropleiding van het conservatorium. Het orkest onderscheidt zich van het Nationaal Jeugd Orkest, waar leden worden toegelaten tot de leeftijd van 30 jaar en in de praktijk de meeste orkestleden conservatoriumstudenten zijn.

Namen die lijken op Jon

Don   -   Jan   -   Jens   -   Jin   -   Joa   -   Joah   -   Joan   -   João   -   Joas   -   Joaz   -   Job   -   Jobe   -   Jody   -   Joe   -   Joėl   -   Joël   -   Joep   -   Joes   -   Joey   -   John   -   Jona   -   Jonah   -   Jonas   -   Jonathan   -   Jones   -   Joni   -   Jonne   -   Joop   -   Jop   -   Jorn   -   Jort   -   Jos   -   Jose   -   Josh   -   Jovi   -   Joyo   -   Juno   -   Mon   -   Ron

Hoe spel ik de naam Jon?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Jon met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Jon in braille

j
o
n

Zo sein je Jon in morsecode

· — — —
— — —
— ·

Zo sein je Jon met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jon bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 3 letters