Thijs

Betekenis Thijs

Geschenk Van God
Meer informatie

Geslacht

Thijs wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Thijs is Nederlands

Thijs is afgeleid van de naam Matthijs

Naamsopbouw

Thijs is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter T en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 4 medeklinkers (t, h, j, s).

Populariteit van de naam Thijs

Thijs is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Thijs tussen 1978 en 2021. De naam Thijs is minder populair geworden.

 • Thijs is 338x gegeven als voornaam in 2021

Geboortekaartjes met de naam Thijs

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Thijs is een Nederlandse jongensnaam. Thijs is afgeleid van Matthijs, wat op zijn beurt weer is afgeleid van de naam van de evangelist Mattheüs. Matteüs (ook Mattheus of Mattheüs, Matthaíos, Mattay of Mattithyahu, ) betekent "geschenk van JHWH". Hij was een van de twaalf apostelen van Jezus. Soms wordt hij vereenzelvigd met Levi (en daarom ook wel 'Matteüs Levi' genoemd), maar het is niet zeker of het om dezelfde persoon gaat. Matteüs wordt traditioneel gezien als de schrijver van het Evangelie volgens Matteüs. In de Middeleeuwen komt in Nederland al de naam Metties voor. Nog later is daar Thijs van afgeleid. Tegenwoordig wordt ook vaak de naam Ties of Tijs gegeven. Bekende dragers van de naam vind je, niet heel verrassend, vooral in België en Nederland. Platte Thijs Römer is een bekend acteur en Thijs van Leer een bekend muzikant. Thijs ten slotte, is ook een legendarisch personage uit verhalen uit Noord Holland (Hoorn en omstreken). Platte Thijs kan worden gezien als de Robin Hood van de polder. In Hoorn wordt tegenwoordig ook een bier gebrouwen opgedragen aan Platte Thijs.

Beroemdheden met de naam Thijs

Thijs van Leer
Muzikant

Thijs van Leer (Amsterdam, 31 maart 1948) is een Nederlandse fluitist en toetsenist. Gitarist Jan Akkerman en hij waren de bekendste leden van de band Focus, en hij maakte daarnaast succesvolle soloalbums.

Platte Thijs
Personage

Platte Thijs (ook bekend als Pater Tijs) is een legendarisch figuur uit het Hoorn van de 16e eeuw, dat voorkomt in diverse sagen. Hij wordt vanwege zijn - naar idee van het volk - rechtvaardige rooftochten, de Nederlandse Robin Hood genoemd. De sage vertelt dat de man alleen stal van de rijken, om de verdiensten uiteindelijk onder de armen te verdelen. Uiteraard werd dit door de autoriteiten niet gewaardeerd, en werd hij gearresteerd. Platte Thijs verzette zich bij zijn arrest hevig, en tijdens het gevecht dat hierop volgde werd zijn neus met een zwaard afgehouwen (hetgeen hij met de naam Platte Thijs heeft moeten bekopen). Uiteindelijk verloor hij de strijd; hij werd opgesloten in een donkere cel in de (oude) Oosterpoort. In de nacht na zijn gevangenneming verboog Thijs de tralies van zijn cel en ontsnapte hij.

Thijs de Greeff
Hockeyer

Thijs de Greeff is een voormalige Nederlandse hockeyspeler. De Greeff speelde voor HC Klein Zwitserland, Kampong, SCHC en HC Rotterdam. Hij speelde zes officiële interlands voor de Nederlandse hockeyploeg. Zijn internationale seniorendebuut maakte de verdediger/middenvelder op zaterdag 5 augustus 2005 in de oefeninterland Nederland-Polen (3-3) in Amstelveen.

Thijs Römer
Acteur

Thijs Römer (Amsterdam, 26 juli 1978) is een Nederlands acteur, producent en scenarioschrijver. In 2005 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol als fotojournalist in 06/05 en in 2013 een Rembrandt Award voor zijn rol in Alles is familie.

Namen die lijken op Thijs

Thije   -   Thijn   -   Tijs

Artikelen over de naam Thijs

Hoe spel ik de naam Thijs?

Internationaal alfabet

 • T Tripoli
 • H Havanna
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • T Teunis
 • H Hendrik
 • I Izak
 • J Jan
 • S Simon

NAVO-alfabet

 • T Tango
 • H Hotel
 • I India
 • J Juliett
 • S Sierra

Zo spel je Thijs met gebarentaal.

gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Thijs in braille

t
h
i
j
s

Zo sein je Thijs in morsecode

· · · ·
· ·
· — — —
· · ·

Zo sein je Thijs met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Thijs bekijken?

Top 10 jongensnamen met een T

Top 10 jongensnamen met 5 letters