Thijs Geboortekaartje naam Thijs j2

Betekenis Thijs

Geschenk Van God (van Mattheüs)
Meer informatie

Geslacht

Thijs wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Thijs is Nederlands

Thijs is afgeleid van de naam Matthijs

Naamsopbouw

Thijs is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter T en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 4 medeklinkers (t, h, j, s).

Populariteit van de naam Thijs

Thijs is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Thijs tussen 1978 en 2023. De naam Thijs is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Thijs is 305x gegeven als voornaam in 2023

Thijs wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Thijs

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Thijs is een Nederlandse jongensnaam. Thijs is afgeleid van Matthijs, wat op zijn beurt weer is afgeleid van de naam van de evangelist Mattheüs. Matteüs (ook Mattheus of Mattheüs, Matthaíos, Mattay of Mattithyahu, ) betekent "geschenk van JHWH". Hij was een van de twaalf apostelen van Jezus. Soms wordt hij vereenzelvigd met Levi (en daarom ook wel 'Matteüs Levi' genoemd), maar het is niet zeker of het om dezelfde persoon gaat. Matteüs wordt traditioneel gezien als de schrijver van het Evangelie volgens Matteüs. In de Middeleeuwen komt in Nederland al de naam Metties voor. Nog later is daar Thijs van afgeleid. Tegenwoordig wordt ook vaak de naam Ties of Tijs gegeven. Bekende dragers van de naam vind je, niet heel verrassend, vooral in België en Nederland. Platte Thijs Römer is een bekend acteur en Thijs van Leer een bekend muzikant. De naam Thijs komt ook voor als achternaam. Drager is bijvoorbeeld coureur Roelof Thijs en de Vlaamse actrice Daisy Thijs. Thijs ten slotte, is ook een legendarisch personage uit verhalen uit Noord Holland (Hoorn en omstreken). Platte Thijs kan worden gezien als de Robin Hood van de polder. In Hoorn wordt tegenwoordig ook een bier gebrouwen opgedragen aan Platte Thijs. Verder was Thijs jarenlang een succesvol radioprogramma op Radio 2.

Beroemdheden met de naam Thijs

Thijs Dallinga
Voetballer

Thijs Dallinga (Groningen, 3 augustus 2000) is een Nederlands voetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij verruilde FC Emmen in juli 2018 voor FC Groningen. In mei 2021 tekende hij een contract bij Excelsior.

Thijs van Leer
Muzikant

Thijs van Leer (Amsterdam, 31 maart 1948) is een Nederlandse fluitist en toetsenist. Gitarist Jan Akkerman en hij waren de bekendste leden van de band Focus, en hij maakte daarnaast succesvolle soloalbums.

Platte Thijs
Personage

Platte Thijs (ook bekend als Pater Tijs) is een legendarisch figuur uit het Hoorn van de 16e eeuw, dat voorkomt in diverse sagen. Hij wordt vanwege zijn - naar idee van het volk - rechtvaardige rooftochten, de Nederlandse Robin Hood genoemd. De sage vertelt dat de man alleen stal van de rijken, om de verdiensten uiteindelijk onder de armen te verdelen. Uiteraard werd dit door de autoriteiten niet gewaardeerd, en werd hij gearresteerd. Platte Thijs verzette zich bij zijn arrest hevig, en tijdens het gevecht dat hierop volgde werd zijn neus met een zwaard afgehouwen (hetgeen hij met de naam Platte Thijs heeft moeten bekopen). Uiteindelijk verloor hij de strijd; hij werd opgesloten in een donkere cel in de (oude) Oosterpoort. In de nacht na zijn gevangenneming verboog Thijs de tralies van zijn cel en ontsnapte hij.

Thijs de Greeff
Hockeyer

Thijs de Greeff is een voormalige Nederlandse hockeyspeler. De Greeff speelde voor HC Klein Zwitserland, Kampong, SCHC en HC Rotterdam. Hij speelde zes officiële interlands voor de Nederlandse hockeyploeg. Zijn internationale seniorendebuut maakte de verdediger/middenvelder op zaterdag 5 augustus 2005 in de oefeninterland Nederland-Polen (3-3) in Amstelveen.

Thijs Römer
Acteur

Thijs Römer (Amsterdam, 26 juli 1978) is een Nederlands acteur, producent en scenarioschrijver. In 2005 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol als fotojournalist in 06/05 en in 2013 een Rembrandt Award voor zijn rol in Alles is familie.

Boeken met de naam Thijs

Thijs gaat op reis
Auteur: Rob Adriaens

Maak kennis met Thijs, een jonge vogel die zelf zijn levenspad moet zien te vinden. Thijs raakt zijn ouders kwijt als zijn nest getroffen wordt door een windhoos. Alleen zwerft hij rond op zoek naar soortgenoten. Zijn zoektocht voert hem langs een reigerkolonie en een ruïne, waar een geest uit lang vervlogen tijden ronddwaalt. Als hij eindelijk soortgenoten heeft gevonden, begint de vogeltrek die hem duizenden kilometers van huis zal voeren. Onderweg daalt hij af in het rijk der dwergen, ontsnapt hij aan de dood in een donkere kloof en verdwaalt hij in de woestijn op weg naar het beloofde land, Afrika. Lukt het Thijs om zijn reis te volbrengen en zijn ouders terug te vinden? De Reis van Thijs is een avonturenboek dat gaat over opgroeien in een onbekende wereld waar gevaar overal op de loer ligt. Maar het gaat ook over vriendschap en betekenis geven aan het leven. Het speelt zich af tegen een decor van landschappen en sprookjesachtige taferelen die parallellen vertonen met de wereld van nu. Leuk voor kinderen om zelf te lezen, maar ook voor ouders om voor te lezen aan hun kinderen. De Reis van Thijs is met recht een kinderboek voor volwassenen.

Thijs lust geen ijs
Auteur: Rita Maris

Een lees- en praatboek voor kinderen met ARFID en hun omgeving Een kind met ARFID heeft niet alleen een probleem met eten, maar vaak ook een sociaal probleem. Want wat moet je op een kinderfeestje eten als je geen patat durft te eten? Als je geen chips, geen snoepjes, geen ijsjes en geen taartjes kunt eten? Vaak schamen kinderen met ARFID zich zo erg voor hun afwijkende eetgedrag, dat zij uitnodigingen voor feestjes afslaan, niet bij andere kinderen durven te spelen en in een isolement terechtkomen. Thijs lust geen ijs is een leuk en informatief boek voor kinderen. Ze leren door het verhaal van Thijs wat hun eetstoornis is, gaan beseffen dat er meer kinderen zijn met deze eetproblemen, maar krijgen daarnaast een stukje hoop, doordat in dit boek wordt aangetoond dat er professionals bestaan die deze kinderen kunnen helpen. Bij elk hoofdstuk staan gespreksvragen, zodat ouders en/of hulpverleners met het kind in gesprek kunnen gaan.

Organisaties met de naam Thijs

Hotel: Dikker & Thijs

Dikker & Thijs is een hotel gevestigd op de hoek van de Prinsengracht en de Leidsestraat in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. In het hotel waren eerder een delicatessenzaak en toprestaurant gevestigd.

Namen die lijken op Thijs

Thije   -   Thijn   -   Tijs

Hoe spel ik de naam Thijs?

Internationaal alfabet

 • T Tripoli
 • H Havanna
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • T Tamara
 • H Hidde
 • I Iris
 • J Jordi
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • T Tango
 • H Hotel
 • I India
 • J Juliett
 • S Sierra

Zo spel je Thijs met gebarentaal.

gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Thijs in braille

t
h
i
j
s

Zo sein je Thijs in morsecode

· · · ·
· ·
· — — —
· · ·

Zo sein je Thijs met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Thijs bekijken?

Top 10 jongensnamen met een T

Top 10 jongensnamen met 5 letters