Amalia Geboortekaartje naam Amalia m2

Betekenis Amalia

Inspanning In De Strijd
Meer informatie

Geslacht

Amalia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Amalia is Germaans

Naamsopbouw

Amalia is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 4 klinkers (a, a, i, a) en 2 medeklinkers (m, l).

Populariteit van de naam Amalia

Amalia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Amalia tussen 2014 en 2023. De naam Amalia is minder populair geworden.

 • Amalia is 37x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Amalia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Voor de oorsprong van de naam Amalia bestaan verschillende uitleggen. Volgens de eerste uitleg is de naam Germaans. Amalia, afgeleid van "amal", wat "werk", "werk" betekent, daarom wordt de naam Amalia vertaald als "hardwerkend". In Europa klinkt deze naam anders: Amelia, Ameline, Emmeline, Amela, Amela, Amilia. Deze naam kwam uit de Duitse taal naar de Russische taal en behield daarom zijn oorspronkelijke vorm - Amalia. Volgens de tweede versie is de naam Amalia (Amelia) een vorm van de naam Emily, die ook verschillende versies van zijn oorsprong heeft. Uit de Latijnse taal wordt de naam Emily vertaald als "rivaal", "waardige tegenstander", ook Emily is de vorm van de naam Emma. Volgens de volgende versie is de naam Amalia een vorm van de naam Amal, die twee versies van zijn oorsprong heeft. Volgens een van hen is Amal een Hebreeuwse naam die "hardwerkend" betekent, volgens de tweede versie wordt de naam Amal uit het Arabisch vertaald als "verwachting, aspiratie, hoop" en klinkt de vrouwelijke moslimnaam als Amal. Dus om het maar s deftig te zeggen: Amalia is een wijdverbreide interculturele naam, gehoord van Italië tot Roemenië, Duitsland tot Scandinavië. Uiteraard is de huidige erfgenaam van de Nederlandse troon is prinses Catharina-Amalia van Oranje. Amalia's populariteit werd verspreid in het achttiende-eeuwse Europa dankzij de faam van Anna Amalia, een hertogin die een groot beschermvrouwe van de kunsten was. Een spellingsvariant die wij bij babynamen.nl erg mooi vinden is Amalya. Amalia heeft ook verschillende varianten, waaronder Amelia in het Engels, Amélia in het Spaans, Amélie in het Frans, Amalie in het Duits, Amálie in het Tsjechisch en Amalka, een verkleinwoord van de naam die wordt gebruikt in Slavische talen. Er zijn veel bekende dragers van de naam. In het verleden natuurlijk veel dames van adel. In de huidige tijd komen we bijvoorbeeld de bekende fado zangeres Amália Rodrigues en Argentijns actrice Amalia Bernabé tegen.

Beroemdheden met de naam Amalia

Amalia Bernabé
Actrice

Amalia Bernabé was een Argentijnse toneel- en filmactrice. Ze verscheen in ongeveer vijftig films tijdens haar filmcarrière die zich uitstrekte van de Gouden Eeuw van de Argentijnse cinema tot de jaren tachtig.

Amália Rodrigues
Zangeres

Amália da Piedade Rebordão Rodrigues (Lissabon, 23 juli[1] 1920 – aldaar, 6 oktober 1999) was een Portugese fadozangeres. Ze wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste en meest invloedrijke fadozangeres in de geschiedenis. Ook zangtechnisch was zij zeer sterk en veel recente fadoartiesten beseffen dat het moeilijk is om Amália's perfectie te benaderen. In de jaren vijftig begon ze internationaal door te breken. De luisteraars werden vooral gegrepen door de angstaanjagende intensiteit van haar voordracht én haar presence waarmee ze, zoals ook Édith Piaf en Billie Holiday, gevoelens wist los te maken.

Amalia van Solms
Gravin

Amalia van Solms-Braunfels (Slot Braunfels, 31 augustus 1602 — Den Haag, 8 september 1675), gravin van Braunfels, was de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje.

Geografie met de naam Amalia

Plaats: Amalia (Zuid-Afrika)

Amalia is een dorpje gelegen in de gemeente Mamusa in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest. Het dorpje ligt 30 km zuidwestelijk van Schweizer Reneke.

Organisaties met de naam Amalia

Kerk: Villa Amalia (Bussum)

Villa Amalia of "Huis met de beelden" is een villa aan de Meerweg 7 in de Noord-Hollandse plaats Bussum in de wijk het Spiegel. Het gebouw uit 1902 is een rijksmonument. De architect was Gerrit Jan Vos. De opdrachtgever voor de bouw was de Amsterdamse koopman Johannes Hulsman die de villa noemde naar zijn echtgenote Amalia. De benedenverdieping deed van 1956 tot 1971 dienst als kerk voor de Hersteld Apostolische Gemeente.

Hotel: Villa Amalia (Baarn)

Villa Amalia, ook Hotel Zeiler, is een gemeentelijk monument aan het Stationsplein in Baarn in de provincie Utrecht. Villa Amalia werd in 1885 verbouwd tot hotel naar een ontwerp van architect A.J. van der Stok. Het werd gebouwd na de aanleg van station Baarn en het Amaliapark. Voor een oud herenhuis werden vijf kamers naast elkaar in twee bouwlagen gebouwd. Onder het gebouw is een souterrain. Behalve kamers voor de gasten werden ook eetzalen ingericht. Tussen het oude en nieuwe gedeelte werd een tussenstuk met trap gemaakt. In 1904 werden aan beide zijden van de nieuwbouw een travee bijgebouwd. Later werd dit Hotel Zeiler geheel verhoogd tot drie bouwlagen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Amalia als kantoor gebruikt door de NCRV, en werd in 1966 een nieuwe hoofdingang gebouwd. Het oorspronkelijke herenhuis is verdwenen, het tussenstuk bestaat nog.

Namen die lijken op Amalia

Amal   -   Amelia   -   Amélie   -   Embla   -   Emilia   -   Emilie   -   Emilou   -   Emily   -   Imelda

Hoe spel ik de naam Amalia?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • M Mila
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • M Mike
 • A Alfa
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Amalia met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Amalia in braille

a
m
a
l
i
a

Zo sein je Amalia in morsecode

· —
— —
· —
· — · ·
· ·
· —

Zo sein je Amalia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Amalia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 6 letters