Marc Geboortekaartje naam Marc j2

Betekenis Marc

Zoon van Mars, Aan Mars toebehorend, God Van De Oorlog (afgeleid van de Etruskische Marce )
Meer informatie

Geslacht

Marc wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Marc is Frans en Latijn.

Marc is afgeleid van de naam Marcus

Naamsopbouw

Marc is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (m, r, c).

Populariteit van de naam Marc

Marc is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Marc tussen 1963 en 2023. De naam Marc is minder populair geworden.

 • Marc is 10x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Marc

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Marc is een mooie jongensnaam. De naam Marc is afgeleid van de naam Marcus. En de naam Marcus is een mannelijke voornaam van oud-Romeinse voorchristelijke oorsprong, afgeleid van de Etruskische Marce verwijzend naar de god Mars. Mars werd geïdentificeerd als de Romeinse god van de oorlog. De Latijnse genitief van Mars is Martis, men kan dus aannemen dat er een t in de naam is geweest. De afgeleide vorm luidde in het Oudlatijn (pre-klassieke Latijn) vermoedelijk Marticos, daarna Martcos en ten slotte Marcos. Deze drie vormen zijn niet schriftelijk opgetekend, maar gereconstrueerd. De betekenis zou dus zijn: "de Marsachtige", "zoon van Mars", "aan Mars toebehorend". De naam Mark is vooral populair in Engelstalige landen. De naam Marc doet het erg goed in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Oostenrijk. In Nederland kiezen ouders veel vaker voor Mark (3 keer zoveel), in België is dat net anders om. Andere varianten van de naam zijn onder meer Marcus (Oudromeins, Bijbels Latijn, Deens, Noors, Zweeds), Marko (Baskisch, Bulgaars, Kroatisch, Ests, Fins, Macedonisch, Sloveens, Oekraïens), Mark (Armeens, Bijbels, Nederlands, Engels, Russisch, Wit-Russisch), Markos (Grieks), Margh(Cornish), Marek( Tsjechisch), Markus(Deens, Duits, Fins, Noors, Zweeds) Marco, Marek (Ests, Pools, Sloveens), Margus(Ests) Markku, Markos (Grieks) Maleko (Hawaiiaans) Márk (Hongaars) Marcas (Iers) Marco (Italiaans) Mareks, Marks, Markuss (Lets) Markas (Litouws), Marco, Marcos (Portugees, Spaans), Marquinhos (Portugees), Marcas (Schots-Gaelisch) en Marko (Servisch). Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Franse schilder Marc Chagall, de Amerikaanse zanger Marc Anthony (heet eigenlijk Marco), de Vlaamse acteur Marc van Eeghem en de Nederlander Marc Overmars. Leuke weetjes over de naam Marc: Marc Ramos is het hoofdpersonage in de Shifters-serie van schrijfster Rachel Vincent. Marc is een Franse 'eau de vie du vigneron'. Het is een distillaat van vergiste restanten van uitgeperste druiven inclusief steeltjes en pitten en heeft een alcoholpercentage tot 50%. De drank wordt in nagenoeg elk Frans wijnbouwgebied gemaakt. In Italië wordt deze drank Grappa genoemd. En om in druivensferen te blijven: Een marc is tevens een gewichtsmaat. Deze maat wordt in de Champagne streek gebruikt voor een vracht van 4000 kg druiven. Dat is de capaciteit van de wijnpersen in de vendangeoirs tussen de wijngaarden. Zij persen uit 4000 kg druiven een cuvée van 2050 liter most en een taille van 500 liter. De taille is bij pinot noir en pinot meunier van mindere kwaliteit. Marc is ook de naam van een Frans historisch merk van motorfietsen. Verder staat Marc ook voor het Engelse begrip MAchine-Readable Cataloging en als zodanig gebruikt voor de naam van de belangrijke verzameling standaarden van de Amerikaanse Library of Congress, die erop gericht is bibliografische gegevens geschikt te maken voor computerverwerking.

Beroemdheden met de naam Marc

Marc van Eeghem
Acteur

Marc Van Eeghem (Zeebrugge, 14 september 1960 – Brugge, 14 december 2017) was een Vlaams acteur en broer van presentator/quizmaster Kurt Van Eeghem. Van Eeghem had hoofdrollen in Terug naar Oosterdonk, De Parelvissers (als Jan de Ridder), Matroesjka's, Katarakt, De Ronde, Het goddelijke monster, Windkracht 10 en Tytgat Chocolat. Hij was Tor in de Walschapreeks Ons geluk op VTM.

Marc Antony
Zanger

Marco Antonio Muñiz, beter bekend onder zijn artiestennaam Marc Anthony, is een Puerto Ricaans zanger-songwriter en acteur. Hij is vooral populair in Latijns-Amerika.

Marc Bolan
Zanger

Marc Bolan (Hackney (Londen), 30 september 1947 – Barnes (Londen), 16 september 1977) was een Brits popmusicus, singer-songwriter en gitarist en oprichter van de glamrockgroep T. Rex. Zijn echte naam was Mark Feld.

Marc Bartra
Voetballer

Marc Bartra Aregall is een Spaans voetballer die doorgaans als verdediger speelt. Hij komt uit voor Trabzonspor. Bartra debuteerde in 2013 in het Spaans voetbalelftal.

Marc Chagall
Schilder

Marc Chagall, geboren als Movsja Zacharovitsj Sjagal was een Frans kunstschilder van Joods-Russische afkomst. Zijn werk laat sporen van het expressionisme, kubisme en fauvisme zien. Tevens beeldde hij met grote regelmaat Bijbelscènes af.

Marc Overmars
Voetballer

Marc Overmars (Emst, 29 maart 1973) is een Nederlands voormalig voetballer en is sinds 2009 werkzaam als sportbestuurder. Hij is sinds maart 2022 sportief directeur bij Royal Antwerp. Overmars voetbalde bij Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona.

Organisaties met de naam Marc

Motorfietsen fabrikant: Marc

Marc is een historisch merk van motorfietsen. Begonnen in Vincennes, later Paris (1923-1931). Frans merk dat echte Engelse eencilinders met 247 cc Staub-JAP- en 347- en 490 cc LMP- en JAP-motoren bouwde.

Namen die lijken op Marc

  -   Marcel   -   Marco   -   Marcus   -   Mare   -   Mario   -   Mark   -   Marly   -   Marne   -   Mart

Hoe spel ik de naam Marc?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • C Casablanca

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • C Celine

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • C Charlie

Zo spel je Marc met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter c

Zo schrijf je Marc in braille

m
a
r
c

Zo sein je Marc in morsecode

— —
· —
· — ·
— · — ·

Zo sein je Marc met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter c

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Marc bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 4 letters