Ben Geboortekaartje naam Ben j2

Betekenis Ben

Zoon van het geluk, de gezegende, beer
Meer informatie

Geslacht

Ben wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ben is Hebreeuws

Ben is afgeleid van de naam Benjamin

Naamsopbouw

Ben is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 2 medeklinkers (b, n).

Populariteit van de naam Ben

Ben is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ben tussen 1996 en 2023. De naam Ben is minder populair geworden.

 • Ben is 60x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ben

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ben is een korte en dus populaire jongensnaam. De naam Ben is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent "zoon van". Het Arabische "Bin" (بن) of "Ibn" (ابن) of "Ben" (dialectaal Arabisch) betekent overigens ook "zoon van". Hoewel Ben vaak een korte vorm van de naam Benjamin is, kan Ben (wat in het Hebreeuws 'zoon' betekent) ook een naam op zich zijn. Daarnaast zijn er verschillende andere namen die beginnen met Ben. Deze omvatten onder meer Benedict, Benicio, Benito, Bennett, Benson en Benvolio. Ben is dus vaak een verkleinwoord van een andere naam, maar kan gemakkelijk op zichzelf staan. De naam Ben wordt ook wel gezien als eenstammige verkorting van namen met bern- 'beer', denk bijvoorbeeld aan Bernhard, met reductie van de r. Ben is voor Amerikanen de Bob of Bill van deze generatie. Ben is ook erg populair in Duitsland, daar zowel als jongen als meisjesnaam. In Nederland en België is het eigenlijk altijd een jongensnaam. Bekende dragers van de naam zijn Ben Affleck (acteur), Ben Bernanke (oud directeur FED) en Benny Goodman (muzikant). Ben is ook een bekend personage in boeken en films, zoals in Ben Hur, Ben Warren in Grey's Anatomy en Ben Solo in Star Wars. Ben is ook een mooi nummer van Michael Jackson en natuurlijk swerelds bekendste... rijstkorrel, van Uncle Ben's!

Beroemdheden met de naam Ben

Ben Kane
Schrijver

Ben Kane is een romanschrijver, gespecialiseerd in historische fictie. Hij is vooral bekend van de boekenreeksen The Forgotten Legion, Spartacus en Hannibal.

Benny Goodman
Muzikant

Benjamin David Goodman, bijnaam The King of Swing was een beroemd Amerikaans jazzmusicus.

Riley Ben King
Muzikant

Riley Ben King (Itta Bena, 16 september 1925 – Las Vegas, 14 mei 2015), beter bekend als B.B. King, was een Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter. Op 15 december 2006 ontving B.B. King de hoogste burgeronderscheiding, de Presidential Medal of Freedom. B.B King wordt gezien als een van de grootste bluesartiesten aller tijden.

Ben Affleck
Acteur

Benjamin Géza Affleck is een Amerikaans acteur, producent en regisseur. Affleck groeide op in de buurt van Boston. Hij begon al jong met acteren, en speelde mee in televisiefilms. Hij speelde onder meer in Argo, Gone Girl en Batman.

Boeken met de naam Ben

Gentle Ben
Auteur: Walt Morey

Gentle Ben is een berenpersonage gecreëerd door auteur Walt Morey en voor het eerst geïntroduceerd in een kinderboek uit 1965, Gentle Ben. De originele roman vertelde het verhaal van de vriendschap tussen een grote mannelijke beer genaamd Ben en een jongen genaamd Mark. Het verhaal vormde de basis voor de film Gentle Giant (1967) uit 1967, de populaire Amerikaanse televisieserie Gentle Ben uit de late jaren 60, een tekenfilm uit de jaren 80 en twee films voor tv uit het begin van de jaren 2000.

Muziek met de naam Ben

Ben
Artiest: Michael Jackson

Ben is de eerste grote solohit van Michael Jackson in Nederland uit 1972, afkomstig van zijn tweede soloalbum Ben. Het nummer is onderdeel van de soundtrack van een film uit 1972 met dezelfde naam. In de Verenigde Staten stond Ben 2 weken op nummer 1. Hiermee was het de eerste uit een reeks van 13 nummer 1 hits in de Verenigde Staten als soloartiest. In het liedje richt de ik-persoon, die eerder eenzaam was, zich tot de vriend die hij gevonden heeft.

Films met de naam Ben

Ben Hur

Ben-Hur is een Amerikaanse historische dramafilm uit 1959, geregisseerd door William Wyler. De film speelt zich af in het Romeinse Rijk omstreeks het begin van de christelijke jaartelling. Het is de derde en mogelijk bekendste verfilming van Lew Wallace' roman Ben-Hur: A Tale of the Christ.

Namen die lijken op Ben

Beau   -   Beer   -   Beja   -   Bender   -   Benedict   -   Benedictus   -   Beni   -   Benja   -   Benjamin   -   Benji   -   Bennie   -   Bent   -   Bentley   -   Bento   -   Benyamin   -   Berk   -   Bert   -   Bing   -   Fen   -   Len   -   Sen

Hoe spel ik de naam Ben?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • E Edison
 • N New York

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • E Eva
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • E Echo
 • N November

Zo spel je Ben met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Ben in braille

b
e
n

Zo sein je Ben in morsecode

— · · ·
·
— ·

Zo sein je Ben met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ben bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 3 letters