Amir Geboortekaartje naam Amir j2

Betekenis Amir

Commandant, Prins, Boomtop
Meer informatie

Geslacht

Amir wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Amir is Arabisch

Naamsopbouw

Amir is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Amir

Amir is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Amir tussen 2008 en 2023. De naam Amir is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Amir is 181x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Amir maak je ook deze 3 babynamen:
Rima - Mira - Irma

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Amir

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Amir is een jongensnaam. Amir wordt grotendeels gebruikt in de Arabische, Engelse en Hebreeuwse talen en is afgeleid van Arabische oorsprong. Het is letterlijk afgeleid van het woord 'amir' dat prins, heerser, emir, commandant betekent. De naam was oorspronkelijk een Arabische titel die 'commandant' betekent. Het is de wortel van de Engelse woorden 'Emir' en 'admiral'. De naam Amira (Afrikaans, Arabisch, Engels, Hebreeuws en Swahili) is het vrouwelijke equivalent van Amir. Aamer, Aamir (Arabisch en Engels), Amear, Amer (Arabisch), Amier, Amiran, Amire, Amiri (Arabisch), Amyr en Emir (Turks) zijn varianten van Amir. Amir Khan is een bekende bokster uit Engeland, Aamir Khan een zeer bekende acteur en regisseur uit India. Amir Ameson is een bekende Amerkiaanse acteur en in Nederland kennen we onder meer Amir Absalem, voetballer.

Beroemdheden met de naam Amir

Amir Khan
Bokser

Amir Iqbal Khan is een Britse bokser. Hij vecht in de weltergewicht klasse. Hij hield in het verleden de WBA- en IBF-Super-lichtgewicht titel. Hij behaalde op 17-jarige leeftijd een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2004.

Amir Arison
Acteur

Amir Arison (St. Louis (Missouri), 24 maart 1978) is een Amerikaanse acteur. Hij is vooral bekend van The Blacklist, waarin hij in 144 afleveringen het personage Aram Mojitabi speelt. Arison heeft ook in Law & Order: Special Victims Unit als Dr. Manning gespeeld.

Amir Absalem
Voetballer

Amir Absalem (Capelle aan den IJssel, 19 juni 1997) is een Marokkaans-Nederlands voetballer die als verdediger voor Roda JC Kerkrade speelt.

Boeken met de naam Amir

Amir en Farah - Laylatoel-qadr
Auteur: Hadieth Benelux

Dit boek heet Amir en Farah: Laylatoel-Qadr en het is het allerleerste Islamitische stripboek in het Nederlands! Dit eerste Nederlands-Islamitische stripboek ooit (!), is met veel zorg, liefde en de nodige dosis humor samengesteld. Met behulp van dit stripboek kun je je kind, broertje of zusje op een unieke, leuke en tegelijkertijd leerzame manier kennis laten maken met de waarde en het belang van Laylatoel-Qadr: de nacht die beter is dan 1000 maanden! Het boek bevat overleveringen van de Profeet, vrede zij met hem, een woordzoeker en leuke kleurplaten.

Amir
Auteur: Rein van der Wiel

Amir is een mooi boek van Rein van der Wiel. Zijn moeder snapt hem niet en de docenten van school doen moeilijk. Bovendien wil hij dertien zijn. Zijn schrift, waarin hij van school moet opschrijven hoe hij over zichzelf en de mensen om hem heen denkt, verandert in een onderzoeksverslag: hoe zijn moeder zijn verdwenen Afghaanse vader ontmoette, wie die vader is en waarom hij niet terugkomt. Hij gaat naar hem op zoek, spijbelt, loopt door de stad, vindt vrienden van hem en zoekt op internet alles op over Afghanistan, de taliban en wat een jihadist is. Terwijl de volwassenen om hem heen vermoeden dat hij radicaliseert, lezen we het hartveroverende verhaal van een jongen die gewoon zijn vader mist.

Films met de naam Amir

Amir (2016)

Amir is een film uit 2016 van de regisseur José Paredes. Amir, een jonge muzikant, ontmoet een mooie zangeres met wie hij een sterke band heeft, maar voelt zich in de war als zijn vriendin hem vertelt dat ze zwanger is.

Namen die lijken op Amir

Amar   -   Amarr   -   Amaru   -   Amil   -   Amin   -   Amine   -   Amor   -   Emir   -   Omar   -   Ömer

Hoe spel ik de naam Amir?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • M Mila
 • I Iris
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • M Mike
 • I India
 • R Romeo

Zo spel je Amir met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Amir in braille

a
m
i
r

Zo sein je Amir in morsecode

· —
— —
· ·
· — ·

Zo sein je Amir met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Amir bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters