Mare Geboortekaartje naam Mare u2

Betekenis Mare

Geliefde, Schone, Welgevormd, Druppel van de zee, Bitterheid
Meer informatie

Geslacht

Mare wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Mare is Hebreeuws

Mare is afgeleid van de naam Maria

Naamsopbouw

Mare is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Mare

Mare is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mare tussen 2003 en 2023. De naam Mare is minder populair geworden.

 • Mare is 94x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mare

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mare is een mooie en geliefde meisjesnaam. De naam Mare is afgeleid, net zoals bijvoorbeeld Mara, Marie en Maaike, van de naam Maria. De naam Maria is 1 van de meest gegeven namen ter wereld. Ook in Nederland is de naam eeuwenlang zeer populair geweest bij ouders. En de betekenis van Maria is veel besproken... Er zijn wel meer dan 60 verklaringen van de naam. De meest voorkomende verklaringen zijn: Maria is van oorsprong Egyptische naam, die ‘welgevormd’, ‘schoon’; door (de Oud-Egyptische) god (Amon) bemind betekende. Hiëronymus († 420) veronderstelt dat Maria: ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee, verbasterd tot ‘stella maris’ = ‘sterre der zee’ of ‘verhevene (over de zee) betekent. Verder lees je bij veel namen dat Maria van oorsprong Hebreeuws is: dan houdt het verband met ‘bitter’ of met ‘weerspannigheid’. Die laatste lijkt ons minder waarschijnlijk, omdat nagenoeg alle naam betekenissen een positieve insteek hebben. Terug naar Mare. Mare kan natuurlijk ook gewoon een naam op zichzelf zijn. De betekenis is dan 'Zee'. Varianten zijn Maré en Marè. Mare is een populaire naam bij ouders in België, Nederland en ... Estland!. Ook in Estland is het een afgeleid van de naam Maria. Verder komt de naam ook wel voor in Scandinavië. In andere landen komt de naam minder vaak voor, en is dan soms of bijna altijd een jongensnaam. In Duitsland geven ouders 1 van de 3 keer de naam aan een jongen. In de VS altijd aan een jongen. Mare Vint is een bekende schilder uit Estland. Mare Kandre een bekende schrijfster in Zweden (maar ook van Estlandse afkomst) en Mare Dibabe een atlete uit Ethiopië. De naam doet het ook goed bij schrijvers. Mare is een personage in de 'Mistborn" trilogie van Brandon Sanderson en Mare Barrow is het hoofdpersoon in "Red Queen" van Victoria Aveyard. Verder is Mare Tranquillitatis (letterlijk Zee der rust)een mooie mare (een maanzee) op onze maan.

Beroemdheden met de naam Mare

Mare Dibabe
Atlete

Mare Dibaba (Shewa, 20 oktober 1989) (ዲባባ ማሬ ) is een Ethiopische langeafstandsloopster, die gespecialiseerd is in de marathon. Ze werd eenmaal wereldkampioene in deze discipline. In 2009 wisselde zij van nationaliteit naar die van Azerbeidzjan en vestigde in dat jaar onder de naam Mare Ibrahimova enkele nationale records, maar keerde elf maanden later weer terug naar de Ethiopische. Ze stond op het podium bij diverse grote internationale marathons. Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal één medaille.

Mare Kandre
Schrijfster

Mare Kandre was een Zweedse schrijver van Estse afkomst. Ze werd geboren op 27 mei 1962 in Söderala, een kleine plaats in het midden van Zweden en groeide op in Göteborg en Stockholm. Mare Kandre kreeg veel bijval in Scandinavië en haar werken zijn in meer dan acht talen vertaald. Haar romans, korte verhalen en proza-poëzie gaan vaak over de ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder meisjes, naar volwassenheid; vrouwenrollen; en gemarginaliseerde en getraumatiseerde individuen die ervoor kiezen om te breken met de verwachtingen van de samenleving.

Mare Winningham
Actrice

Mary Megan 'Mare' Winningham is een Amerikaans actrice. Zij werd in 1996 genomineerd voor een Academy Award voor haar bijrol in het muzikale drama Georgia en in 1998 voor een Golden Globe voor die in de televisiefilm George Wallace.

Mare Vint
Schilder

Mare Vint was een Estse graficus. Vint schilderde in haar werk vooral een 'ideaal landschap' af.

Boeken met de naam Mare

Mare (Universiteitsblad)
Auteur: Nederlandse Universiteit Leiden

Mare is het universiteitsblad van de Nederlandse Universiteit Leiden. Het verschijnt vrijwel wekelijks op tabloidformaat, en poogt onafhankelijk bericht te doen van wat er in de Leidse academische wereld gebeurt. Het blad is zowel bedoeld voor studenten en medewerkers van de Leidse universiteit als voor geïnteresseerde buitenstaanders.

Muziek met de naam Mare

Gente di mare
Artiest: Tozzi & Raf

Het lied Gente di mare heeft niet direct iets te maken met de naam, maar toch ook weer wel. Gente di mare (Nederlands: Mensen van de zee) is een nummer uit 1987 van het Italiaanse gelegenheidsduo Tozzi & Raf (bestaande uit Umberto Tozzi en Raffaele Riefoli). De tekst werd geschreven door het tweetal zelf, de compositie en de productie zijn van de hand van Giancarlo Bigazzi. Het lied was de Italiaanse inzending op het Eurovisiesongfestival van 1987 en behaalde daarbij de derde plaats.

Natuurfenomenen

Mare Tranquillitatis (Latijn voor zee der rust) is een mare (maanzee) op de Maan. De mare wordt gevormd door een groot inslagbekken dat gevuld is met uit lava gestolde basalt, waardoor het een relatief vlak oppervlak heeft. Het inslagbekken heeft onregelmatige randen en er is geen duidelijke structuur van ringen te zien. De Mare Tranquillitatis is bekend als de landingsplek van het eerste bemande ruimtetoestel op de Maan, de Apollo 11.

Geografie met de naam Mare

Baia Mare: Baia Mare

Geen directe link met de naam, maar we noemen m toch. Baia Mare (Hongaars: Nagybánya; Duits: Frauenbach) is een industrie- en mijnbouwstad in het noorden van Roemenië. Het is de hoofdstad van de provincie Maramureș en regio Maramureș, gewest Transsylvanië en ligt aan de Săsarrivier, die dwars door Baia Mare stroomt.

Namen die lijken op Mare

Mara   -   Marc   -   Marco   -   Maren   -   Maret   -   Margo   -   Maria   -   Marie   -   Marin   -   Mario   -   Marit   -   Marja   -   Mark   -   Marly   -   Marne   -   Marre   -   Mart   -   Marta   -   Marwa   -   Mert   -   Mira   -   Miro   -   Mora   -   Myra   -   Sare

Hoe spel ik de naam Mare?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • E Echo

Zo spel je Mare met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Mare in braille

m
a
r
e

Zo sein je Mare in morsecode

— —
· —
· — ·
·

Zo sein je Mare met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mare bekijken?

Top 5 unisex met een M

Top 17 unisex met 4 letters