Maryam Kaart van Naam Maryam

Wil je alles weten over de naam Maryam? Vind antwoord op vragen als: Wat is de betekenis van Maryam? Wat is de oorsprong van de naam Maryam? En hoe populair is de naam Maryam eigenlijk? Verder vind je ook leuke weetjes over Maryam, zoals welke beroemde mensen de naam ook dragen en hoe je de naam Maryam in gebarentaal 'zegt'. Veel plezier!

Betekenis Maryam

Gewenst kind, Geliefde, Bitterheid, Zee
Meer informatie

Geslacht

Maryam wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Maryam is Arabisch

Naamsopbouw

Maryam is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 4 medeklinkers (m, r, y, m).

Populariteit van de naam Maryam

Maryam is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Maryam tussen 1996 en 2022. De naam Maryam is in 2022 in populariteit gestegen.

 • Maryam is 120x gegeven als voornaam in 2022

Geboortekaartjes met de naam Maryam

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Maryam is een mooie Arabische meisjesnaam. De naam Maryam is, net als onder meer de namen Mariam, Maryan, Marian, Marianne en Marjan, afgeleid van de naam Maria. En Maria is een Hebreeuwse meisjesnaam die een is variant op de naam Mirjam. Mirjam is bekend uit het Oude Testament. Zij was de zus van Mozes. De afgeleide Maria kwam in het Nieuwe Testament voor. Zo droeg de moeder van Jezus deze naam. Wat de naam Maria precies betekent is niet bekend. Er zijn meer dan zestig verschillende verklaringen. Dit komt onder andere omdat de naam oorspronkelijk alleen met medeklinkers geschreven werd. Maria, (Grieks Μαρία of Μαριάμ, van het Hebreeuwse מרים, Maryam, Mirjam, betekent wellicht "gewenst kind", "bitter", "rebels", of "sterke wateren", of indien afgeleid van het Egyptisch: "geliefde" of "liefde". Meestal wordt de meisjesnaam verklaard als ‘bitterheid’, al vinden wij dat niet waarschijnlijk. De betekenis van Maryam is onzeker, maar theorieën omvatten "druppel van de zee" (van Hebreeuwse wortels mar "druppel" en yam "zee"); "bitter" (van Hebreeuws marah "bitterheid"); en "geliefde" (van de Egyptische wortel mr). De Arabische Maryam wordt misschien vaak verkeerd begrepen als de meer bekende Miriam, zoals het klinkt, maar het is een mooie variatie die het overwegen waard is, ondanks de mogelijkheid van verwarring. Maryam is ook een bloemnaam in Iran. In Nederland kiezen ouders iets vaker voor Maryam dan voor Mariam. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Maryam Jinnah en actrice Maryam Zakaria.

Beroemdheden met de naam Maryam

Maryam Zakaria
Actrice

Maryam Zakaria is een in Iran geboren Zweedse actrice en model die in Indiase films werkt. Ze is verschenen in films in het Hindi, Telugu en Tamil. Ze is vooral bekend van haar werk in films als Madatha Kaja, Agent Vinod en Grand Masti.

Maryam Booth
Actrice

Maryam Ado Mohammed, ook bekend als Maryam Booth (geboren 28 oktober 1993) is een Nigeriaanse actrice en model, vooral bekend van haar rol in The Milkmaid (film) (2020), die de vertegenwoordiger van Nigeria was voor de beste internationale speelfilmcategorie aan de Academie Onderscheidingen. Voor haar rol als "Zainab" in de film won ze de Africa Movie Academy Award voor Beste Actrice in een Bijrol.

Maryam Nawaz
Politica

Maryam Nawaz Sharif (Punjabi en Urdu: مریم نواز; geboren 28 oktober 1973), ook bekend als Maryam Safdar, is een Pakistaanse politicus en de dochter van de voormalige premier van Pakistan Nawaz Sharif.

Maryam Jinnah
First Lady

Rattanbai Jinnah, ook bekend als Ruttie Jinnah, was de vrouw van Muhammad Ali Jinnah, een belangrijke figuur in de oprichting van Pakistan en de oprichter van het land.

Maryam Hassouni
Actrice

Boeken met de naam Maryam

De geboorte van Maryam
Auteur: Saniyasnain Khan

De geboorte van Maryam is een prachtig kinderboekje van Saniyasnain Khan met illustraties over de geboorte van Maryam.

Maryam het bedoeïnenmeisje
Auteur: Elsbeth de Jager

De veertienjarige Maryam groeit op in de woestijn in Jordanië. Haar leven en de gewoontes en taken die daarbij horen, vindt ze normaal en ze geniet ervan. Dan komt er een jong stel uit Engeland. Maryam ziet hoe anders zij met elkaar omgaan dan mannen en vrouwen in haar eigen cultuur. Deze ervaring samen met de mededeling dat zijzelf binnenkort gaat trouwen zet haar hele gevoelsleven op zijn kop. Gelukkig is daar haar broer Mohammad die door heeft dat zijn zusje ergens over piekert. Hij besluit haar te helpen om haar gevoelens te ontwarren. Een boek over een andere cultuur, over andere normen en waarden, maar tegelijkertijd een boek over universele gevoelens.

Films met de naam Maryam

Maryam (2002)

Maryam is een film uit 2002 over een jonge vrouw die een Iraanse immigrant is die in de Verenigde Staten woont ten tijde van de gijzeling door Iran. De film is geschreven en geregisseerd door Ramin Serry. Mariam Parris speelt de jonge vrouw.

Kunst met de naam Maryam

Kasteel: Maryam Castle

Maryam Castle (Perzisch: قلعه مریم) is een historisch kasteel in de provincie Sarpol-e Zahab in de provincie Kermanshah. De levensduur van dit fort gaat terug tot het Sassanidische rijk.

Namen die lijken op Maryam

Mariam   -   Meryem   -   Miriam   -   Mirjam

Hoe spel ik de naam Maryam?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • Y Yokohama
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • Y Yfke
 • A Ali
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • Y Yankee
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je Maryam met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter y
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Maryam in braille

m
a
r
y
a
m

Zo sein je Maryam in morsecode

— —
· —
· — ·
— · — —
· —
— —

Zo sein je Maryam met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter y
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Maryam bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 6 letters