Doris Geboortekaartje naam Doris m2

Betekenis Doris

Geschenk van de Oceaan, Geschenk Van God
Meer informatie

Geslacht

Doris wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Doris is Grieks

Doris is afgeleid van de naam Dorothea

Naamsopbouw

Doris is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, i) en 3 medeklinkers (d, r, s).

Populariteit van de naam Doris

Doris is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Doris tussen 2013 en 2023. De naam Doris is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Doris is 66x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Doris

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Doris is een Griekse meisjesnaam en betekent "geschenk van de oceaan". In de klassieke Griekse mythologie is Doris de dochter van Oceanus, de god van de zee, die het leven schonk aan vijftig goudharige zeenimfen. Doris is de moeder van de zeenimf Nereïden; het is ook de naam van een district van Griekenland. Doris is ook de vrouwelijke variant van Dorian. En Doris is een mooie korte variant op namen als Dorothy en Dorothea. Meest bekende drager van de naam is Doris Day, artiestennaam van Doris Mary Ann Kappelhoff, een beroemde Amerikaanse zangeres en actrice. In Nederland kennen we onder meer de actrice Doris Baaten en in Vlaanderen Doris van Caneghem. Doris is ook een favoriete naam voor personages in films en series. Zo is Doris Vinyard een hoofdrolspeler in de film "American History X" en Doris Elward een personage in de "St Clare" boekenreeks van Enid Blyton. In Nederland kennen we Doris vooral van de serie en film Doris, met Tjitske Reidinga in de hoofdrol. In België kennen we dan weer de stripreeks Doris Dobbel.

Beroemdheden met de naam Doris

Doris van Caneghem
Actrice

Doris Van Caneghem (Mortsel, 12 maart 1937) is een Vlaams actrice. Ze speelde mee in de series Het Manneke (1961), Het Pleintje, De bossen van Vlaanderen en Stille Waters. Van Caneghem speelde vanaf het eerste seizoen mee in de soapserie Thuis als Félicienne, de werkvrouw van Walter De Decker en Marianne Bastiaens, gedurende zeven seizoenen.

Doris Baaten
Actrice

Doris Baaten (Maastricht, 12 april 1956) is een Nederlands actrice. Zij speelde in een groot aantal musicals. Zo was ze naast Jasperina de Jong te zien in Fien & Marlene. Ook speelde zij de rol van Madame Thénardier in de musical Les Misérables. Verder speelde Baaten in de musicals My Fair Lady als Eliza, in Evita als Evita Peron, in Blood Brothers als mevrouw Jonkers, in de rol van Corina in Rex en in Schone Schijn (Keeping Up Appearances) als Hyacinth Bucket. in het seizoen 2017 - 2018 was ze te zien als de alternate van Simone Kleinsma als Annie M.G. Schmidt in de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt.

Doris Lessing
Schrijfster

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. De jury van de Nobelprijs voor Literatuur 2007 bracht met haar keuze voor Doris Lessing naar eigen zeggen hulde aan "die heldendichteres van de vrouwelijke ervaring, die met scepsis, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving onder de microscoop heeft gelegd"

Doris Day
Actrice

Doris Day, artiestennaam van Doris Mary Ann Kappelhoff (Cincinnati, 3 april 1922 – Carmel Valley Village, 13 mei 2019), was een Amerikaanse zangeres en actrice.

Boeken met de naam Doris

Doris de Dappere en de vloek van de Wabbers
Auteur: Simon Mockler

Doris is goed is moppen vertellen. Ze is ook nog eens de koningin van een ver land - alleen weet ze dat nog niet. Ze moet ten strijde trekken tegen het kwade leger - maar dat weet ze ook nog niet. Er was eens een meisje in een land hier ver vandaan, dat met een GROOT geheim leefde. Het meisje heette Doris en het geheim was... nou, daar kom je gauw genoeg achter. Doris is een dappere en slimme meid. Ze woont in een paleis, maar is nog nooit buiten geweest, want dan valt ze misschien van de rand van de wereld. Of wordt ze opgepeuzeld. Hé, wat? Wat is nu dat grote geheim dat iedereen voor haar verborgen houdt? Doris besluit op zoek te gaan naar antwoorden. Samen met haar trouwe vrienden Joh het jongetje, Hond de hond en Wilfred de Wijze kan ze alles aan...

Doris Dorpsuil
Auteur: Bo Sijpkes

In een grote boom, midden in het dorp woont Doris Dorpsuil. Doris ziet alles wat er in het dorpje gebeurt. Iedere dag komen er kinderen uit het dorp naar Doris om te vertellen wat ze meemaken. Met Doris is het fijn praten over de leuke en de minder leuke gebeurtenissen in het leven. In dit eerste boek over Doris Dorpsuil leer je gemakkelijk samen met kinderen, aan de hand van vier simpele stappen, geboorte, dood, scheiding en een eerste schooldag bespreekbaar te maken. Bovenal is het gezellig en leerzaam om even weg te duiken in het dorpje van Doris.

Films met de naam Doris

Doris (serie)

Doris is een Nederlandse televisieserie. Tjitske Reidinga bedacht de serie in samenwerking met collega-actrice Roos Ouwehand. Doris vertelt het verhaal van Doris Dorenbos, die noodgedwongen door een scheiding moet verhuizen van een luxe villa naar een benedenwoning in Amsterdam. Ze woont samen met haar puberzoon Willem (16) en dochter Sien (13). Doris heeft veel moeite om te wennen aan haar nieuwe levensstijl en probeert er het beste van te maken. Haar ex-man Walter, tevens de vader van de kinderen, komt regelmatig bij haar langs. Doris vindt steun bij goede vriend Tim en haar ouders.

Namen die lijken op Doris

  -   Dorian

Hoe spel ik de naam Doris?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • O Oslo
 • R Roma
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • O Omar
 • R Ruben
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • O Oscar
 • R Romeo
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Doris met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Doris in braille

d
o
r
i
s

Zo sein je Doris in morsecode

— · ·
— — —
· — ·
· ·
· · ·

Zo sein je Doris met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Doris bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters