Martin Geboortekaartje naam Martin j2

Betekenis Martin

(Ik) Strijd
Meer informatie

Geslacht

Martin wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Martin is Frans

Martin is afgeleid van de naam Martinus

Naamsopbouw

Martin is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 4 medeklinkers (m, r, t, n).

Populariteit van de naam Martin

Martin is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Martin tussen 1950 en 2023. De naam Martin is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Martin is 36x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Martin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Martin is een jongensnaam. De naam Martin is -net als Maarten- afgeleid van Martinus. En Martinus is een jongensnaam die oorspronkelijk een Oudlatijns cognomen (= bijnaam) was van voornamelijk slaven. Het is de verkleinvorm van Martius 'van Mars', de god van de oorlog. De naam Mars hangt samen met Grieks marnamai 'ik strijd' en Armeens mart 'strijd' (zie ook Marcus). De naam werd in de Middeleeuwen buitengewoon populair door St.-Maarten. De volgende voornamen zijn ook van Martinus afgeleid: Maarten (m), Maartje (v), Mart (m/v), Marte (m/v), Marty (m/v), Marthe (m/v), Marten (m), Martien (m/v), Martin (m), Martijn (m), Martijntje (v), Martina (v), Martine (v), Tieneke (v), Tijn (m), Tina (v), Tine (v), Tineke (v), Tini (v), Tinie (v), Tiny (m/v) en Tinus (m/v). En dat is dus alleen nog maar in Nederland en België. Internationaal bestaat Martin of Martinus onder andere in de volgende vormen: Marcin (Pools), Martin (Duits, Engels, Frans etc.), Márton (Hongaars), Mårten (Zweeds), Martti (Fins), Morten (Deens en Noors). Meest bekende drager van de naam is waarschijnlijk Martin Luther King. In Nederland kennen we vooral Martin Garrix (DJ), Martin Gaus (presentator) en Martin Jol (voetballer). Ook geografisch is Martin een populaire naam. Zo is Martin een stad in meerdere Amerikaanse Staten, in Engeland, Slowakije en Spanje. En wist je dat Martin ook een bekende gitaarbouwer is?

Beroemdheden met de naam Martin

Billy Joel
Zanger

William Martin Joel is een Amerikaanse pianist, singer-songwriter en componist. Tussen 1972 en zijn afscheid in 1993 produceerde hij popmuziekhits, waaronder bijvoorbeeld Piano Man en Goodnight Saigon. Daarna bleef hij optreden, naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.

Martin Gaus
Presentator

Martin Gaus is een Nederlands voormalig honkbalinternational en tv-presentator. Hij werd in Nederland bekend door zijn dierenprogramma's op televisie.

Martin Luther King
Politicus

Martin Luther King, oorspronkelijk Michael King Jr., was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Martin Garrix
DJ

Boeken met de naam Martin

Jorrit en de jacht op de kopie
Auteur: Martin Kuip

Jorrit rende zo hard als hij kon op de nooddeur af en trok de hendel met een wilde ruk omhoog. Hij duwde de deur open en rende met drie treden tegelijk de brandtrap af. Vanaf de vierde tree sprong hij op de grond en sprintte over het paadje naar het bos. Achter zich hoorde hij Harold veel sneller dan hij had gehoopt van de brandtrap afspringen en de achtervolging inzetten. Angstig keek hij even snel achterom en zag het verbeten gezicht van Harold vlak achter hem. Hij moest sneller. Het is een winderige dag op Texel. De veertienjarige Jorrit baant zich al mopperend een weg tussen de bomen door. Hij had eerder die dag van de natuurkundeleraar te horen gekregen dat hij vrijdagmiddag bijles moest nemen. Plotseling stuit hij op een merkwaardig object. Het kent zijn naam en heeft zijn hulp nodig. Jorrit snapt er niets van. Intussen zijn in het hotel van Jorrits ouders drie gasten aangekomen, die zich voorstellen als onderzoekers. Zij willen koste wat het kost het vreemde object vinden. In een race tegen de klok probeert Jorrit samen met zijn buurmeisje Marjolein, de onderzoekers op een dwaalspoor te brengen. En dan komen ze tot opzienbarende ontdekkingen. Een makkelijk leesbaar, spannend jeugdboek.

Charlie en ik
Auteur: Mark Lowery

Charlie en ik van Mark Lowery Een ontroerend én grappig verhaal over familie, moed en loslaten Charlie is anders dan gewone kinderen. Hij is er eentje uit duizenden, zo niet miljoenen. Sterker nog, hij is er een uit een charliejoen. Een charliejoen is overigens een getal dat hij zelf heeft bedacht, met een waarde van oneindig plus één. Ik heb hem geprobeerd uit te leggen dat dat niet mogelijk is, eentje meer dan oneindig. Oneindig betekent al dat het eindeloos is. Maar toen noemde Charlie me een bananenkop. Martins jongere broertje Charlie is een wonderkind. Veel te vroeg geboren overleefde hij tegen alle verwachting in, en Martin moest er altijd zijn om op hem te letten. Hun moeder noemt hem een 'vrije geest', maar Martin vindt 'prettig gestoord' meer geschikt. Martin neemt zijn broertje mee op een geheime expeditie naar Cornwall, waar ze veertien maanden geleden een idyllische familievakantie doorbrachten. Deze keer gaan ze zonder ouders en zonder toestemming en dan is 596 kilometer reizen niet makkelijk. Onopgemerkt hun bestemming bereiken is moeilijk met Charlie, die de gewoonte heeft om in de problemen te raken. Als Martins werkelijke, hartverscheurende beweegredenen zichtbaar worden, realiseert hij zich dat hij niet altijd voor Charlie kan zorgen. Soms heeft hij zelf ook zorg nodig.

Namen die lijken op Martin

Marten   -   Martijn   -   Martinus   -   Morten

Hoe spel ik de naam Martin?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • T Tripoli
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • T Tamara
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • T Tango
 • I India
 • N November

Zo spel je Martin met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Martin in braille

m
a
r
t
i
n

Zo sein je Martin in morsecode

— —
· —
· — ·
· ·
— ·

Zo sein je Martin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Martin bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 6 letters