Seth Geboortekaartje naam Seth j2

Betekenis Seth

Geplaatst, Aangewezen
Meer informatie

Geslacht

Seth wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Seth is Hebreeuws

Naamsopbouw

Seth is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 3 medeklinkers (s, t, h).

Populariteit van de naam Seth

Seth is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Seth tussen 2008 en 2023. De naam Seth is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Seth is 89x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Seth

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Seth is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam Seth betekent Geplaatst, Aangewezen. Seth is de naam van Adam en Eva's lang verwaarloosde derde zoon na Kaïn en Abel. Hij wordt gewaardeerd om zijn zachte, ingetogen aanwezigheid. Maar er zit meer geschiedenis in de naam Seth. En zoals bij andere namen, moeten we daarvoor terug naar de goden. In dit geval niet de Griekse, maar de Egyptische. Het is niet altijd een even smakelijk verhaal, maar moet toch worden verteld... In de Egyptische mythologie was de god Seth de broer van Osiris. Hij vermoordde zijn broer en sneed zijn lijf aan stukken, die hij over alle nomen (gewesten) van Egypte verspreidde. Isis zocht de lichaamsdelen weer bij elkaar maar vond het geslachtsdeel van Osiris niet; dit was opgeslokt door een vis. Zij maakte het geslachtsdeel na uit klei en door haar bedrevenheid en met de magie van Thoth slaagde zij erin om zwanger te worden. Hieruit kwam haar zoon Horus voort. Deze streed met Seth en versloeg hem. Seth behoort net als zijn vrouw Nephthys tot de Enneade van Heliopolis De naam werd in de late middeleeuwen in Engeland aangenomen en vervolgens gepopulariseerd door de Puriteinen (Het puritanisme is een protestantse stroming die ontstond als reactie op de Anglicaanse Kerk, die volgens de aanhangers te Rooms was.) na de protestantse reformatie. De naam Seth werd veel gehoord in het Amerikaanse oude Westen, zoals weerspiegeld in vintage tv-series als Wagon Train, met majoor Seth Adams. George Eliot en Charles Dickens hebben allebei de personages Seth gemaakt en er is een Twilight-weerwolf genaamd Seth Clearwater. Momenteel heeft Seth in de VS een lichtere persoonlijkheid aangenomen via spraakmakende komische Seths als talkshowhost Seth Meyers, Seth Rogen van de film en maker van animatiefilms Seth MacFarlane. Een bekend drager van de naam in Nederland is Seth Gaaikema, de cabaretier.

Beroemdheden met de naam Seth

Seth Rogen
Acteur

Seth Aaron Rogen (Vancouver, 15 april 1982) is een Canadees acteur, komiek en een voor een Emmy Award genomineerde schrijver. Hij speelde onder andere in Hij speelde ook in films zoals Superbad, the 40 Year-Old Virgin, Pineapple Express,The Green Hornet en Steve Jobs. Hij sprak ook diverse animatiefilms in zoals in Kung Fu Panda.

Seth Gaaikema
Cabaretier

Seth Regner Gaaikema (Uithuizen, 11 juli 1939 – 's-Hertogenbosch, 21 oktober 2014) was een Nederlands cabaretier, musicalschrijver en vertaler.

Geografie met de naam Seth

God: Seth

In de Egyptische mythologie was de god Seth de broer van Osiris. Hij vermoordde zijn broer en sneed zijn lijf aan stukken, die hij over alle nomen (gewesten) van Egypte verspreidde. Isis zocht de lichaamsdelen weer bij elkaar maar vond het geslachtsdeel van Osiris niet; dit was opgeslokt door een vis. Zij maakte het geslachtsdeel na uit klei en door haar bedrevenheid en met de magie van Thoth slaagde zij erin om zwanger te worden. Hieruit kwam haar zoon Horus voort. Deze streed met Seth en versloeg hem. Seth behoort net als zijn vrouw Nephthys tot de Enneade van Heliopolis Seth werd gezien als de god van de woestijn, chaos, onvruchtbaarheid, van stof en kale grond en als een vijand van de mens. Hij wordt afgebeeld als een mens met een dierenkop. Welk dier daarvoor model gestaan heeft is niet bekend, hoewel er wel geopperd is dat het een springspitsmuis[1] of een aardvarken zou kunnen zijn. Varkens en ezels waren aan hem gewijd en speelden ook een rol in zijn eredienst. De afkeer van varkens bij latere godsdiensten zou daar weleens iets mee te maken kunnen hebben. Seth wordt in sommige mythen echter ook beschouwd als de god die Ra elke nacht beschermt tegen de slangendemon Apophis als hij met zijn zonnebark door de onderwereld reist. Deze reis was de verklaring die de Oude Egyptenaren gaven voor het ondergaan en weer opkomen van de zon.

Plaats: Seth

Seth is een gemeente in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, en maakt deel uit van de Kreis Segeberg. Seth (Holstein) telt 1.914 inwoners.

Hoe spel ik de naam Seth?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • E Edison
 • T Tripoli
 • H Havanna

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • E Eva
 • T Tamara
 • H Hidde

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • E Echo
 • T Tango
 • H Hotel

Zo spel je Seth met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h

Zo schrijf je Seth in braille

s
e
t
h

Zo sein je Seth in morsecode

· · ·
·
· · · ·

Zo sein je Seth met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Seth bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 4 letters