Anne

Betekenis Anne

Lieflijke, Begenadigde, Genade, Adelaar
Meer informatie

Geslacht

Anne wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Anne is Hebreeuws

Naamsopbouw

Anne is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 2 medeklinkers (n, n).

Populariteit van de naam Anne

Anne is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Anne tussen 1950 en 2021. De naam Anne is minder populair geworden.

 • Anne is 135x gegeven als voornaam in 2021

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Anne maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Anne

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Anne is zowel een meisjes als jongensnaam. De naam Anne is allereerst een Hebreeuwse, Franse en Engelse meisjesnaam en betekent "genade". De naam van de heilige moeder van de Maagd Maria was eeuwenlang een van de beste meisjesnamen, zowel in de originele Engelse Ann-spelling als in de Franse Anne. Anne is nog steeds een van de meest klassieke namen voor meisjes. Anderen kiezen eerder de originele Hannah, de Anna-variant of bijvoorbeeld Annabel of Annabella. Anne was de naam van zes koninginnen van Engeland, twee van hen echtgenotes van Henry VIII, evenals de naam van de huidige enige dochter van koningin Elizabeth plus Franse en Russische royalty. Anne heeft te veel vooraanstaande naamgenoten om op te noemen - maar onder hen zijn Anne Hathaway (zowel de vrouw van Shakespeare als de hedendaagse actrice), Anne of Green Gables, Anne Brönte, Anne Frank en Anne Morrow Lindbergh. De naam Anne komt in Nederland en met name in het Friese taalgebied ook als jongensnaam voor. Deze naam kan uitgesproken worden als Anne en als Oane. Als jongensnaam is het een variant van Ane en mogelijk een verkorting van Germaanse arn-namen met de betekenis "adelaar". Bekendste drager van de naam in Nederland is Anne Frank.

Beroemdheden met de naam Anne

Isabelle Huppert
Regisseur

Isabelle Anne Madeleine Huppert (Parijs, 16 maart 1953) is een Franse actrice, regisseur en filmproducente. In 2001 bereikte de carrière van Isabelle Hupert een nieuw hoogtepunt met de film La Pianiste (2001) van Michael Haneke. Voor haar acteerprestatie ontving ze haar tweede prijs in Cannes. Later werkte ze nog twee keer samen met Haneke, onder meer voor het alom bekroonde drama Amour (2012). Volgens een poll van Studio Magazine was ze de meest geliefde actrice van het jaar 2002.

Liz Claiborne
Modeontwerpster

Anne Elisabeth Jane Claiborne bekend als Liz Claiborne (31 maart 1929 - 26 juni 2007) was een Amerikaanse modeontwerper en zakenvrouw. Haar succes was gebaseerd op stijlvolle maar betaalbare kleding voor carrièrevrouwen met kleurrijk op maat gemaakte losse items die konden worden gemixt en gematcht. Claiborne is vooral bekend door de mede-oprichter van Liz Claiborne Inc., dat in 1986 het eerste bedrijf werd dat werd opgericht door een vrouw die de Fortune 500-lijst bereikte.[1] Claiborne was de eerste vrouw die voorzitter en CEO werd van een Fortune 500-bedrijf.

Lizzy Caplan
Actrice

Elizabeth Anne Lizzy Caplan is een Amerikaans actrice. Ze is onder andere bekend van de films Mean Girls en Cloverfield. Caplan werd voor haar rol in de film Cloverfield genomineerd voor een Saturn Award.

Liedjes met de naam Anne

Anne
Artiest: Herman van Veen

Nog een mooi lied over Anne. Anne is een lied met tekst van Herman van Veen. Hij nam het zowel in het Nederlands als in het Duits op. Het gaat over zijn dochter Anne van Veen. Het liedje staat tot nu toe elk jaar in de Top 2000.

Anne
Artiest: Clouseau

Anne is een nummer uit 1989 van de Vlaamse popgroep Clouseau.[1] Het is een van hun grootste hits. Tijdens de Zo is er maar één-verkiezingen rond het "Beste Nederlandstalige Lied" werd Anne genomineerd in de categorie "Liedjes over vrouwen". Deze Vlaamse popgroep om de gebroeders Wauters staat bekend om meer liedjes over vrouwen. Zo zongen zij ook over dames met de namen Mary-Lou (1989), Domino (1990), Louise (1991), Hilda (1991), Cara Lucia (1995).

Namen die lijken op Anne

Ana   -   Anna   -   Anne-Sophie   -   Anneke   -   Annelise   -   Annelot   -   Annemarie   -   Annemieke   -   Annemijn   -   Annerieke   -   Annette   -   Annie   -   Ans   -   Ona   -   Onna

Hoe spel ik de naam Anne?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • N New York
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Anna
 • N Nico
 • N Nico
 • E Eduard

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • N November
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Anne met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Anne in braille

a
n
n
e

Zo sein je Anne in morsecode

· —
— ·
— ·
·

Zo sein je Anne met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Anne bekijken?

Top 0 unisex met een A

Top 3 unisex met 4 letters