Louise Geboortekaartje naam Louise m2

Betekenis Louise

Beroemde Strijder
Meer informatie

Geslacht

Louise wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Louise is Frans

Louise is afgeleid van de naam Lodewijk

Naamsopbouw

Louise is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 4 klinkers (o, u, i, e) en 2 medeklinkers (l, s).

Populariteit van de naam Louise

Louise is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Louise tussen 1950 en 2023. De naam Louise is minder populair geworden.

 • Louise is 101x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Louise

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Louise is een mooie meisjesnaam. De naam Louise is een Franse meisjesnaam; het is de vrouwelijke vorm van Louis (Lodewijk). Er zijn verschillende varianten waaronder Louisa en Louiza; in Nederland komt de verkorting Loes veel voor. Lodewijk (oorspronkelijk "Chlodowig") is een tweestammige Germaanse naam (lod- is "roemvol" of "buit", -wig is "strijd"). De naam betekent dus zoveel als "roemvolle strijder" of "strijder om de buit". Er bestaan varianten in vele talen en landen. Zo zijn er onder andere Luize, Loisa, Heloise, Louiza (Arabisch), Luisa (Spaans, Italiaans), Louise, Louisa (Frans), Luiza (Pools), Luise (Duits), Lovisa (Zweeds), Louisa, Lovisa , Luigia , Luisa, Luísa , LuiseLudovica (Italiaans), Luísa (Portugees) en Loes (Nederlands) dus. En natuurlijk ook nog diverse afgekorte varianten zoals Lou , Lóu en Lulu. Louise is een vorstelijke naam. Diverse keizerinnen, koninginnen en prinsessen dragen de naam. In Nederland kennen we onder andere Louise de Coligny, de vierde (!) vrouw van Willem van Oranje. En Frederica Louisa Wilhelmina, prinses van Pruisen was als echtgenote van koning Willem I de eerste koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg. Haar roepnaam was Mimi. Louise is ook erg populair als tussennaam. Zo heet Madonna voluit Madonna Louise Ciccone, en Meryl Streep eigenlijk Mary Louise Streep. In Nederland kennen we onder andere Famke Louise.

Beroemdheden met de naam Louise

Lous Haasdijk
Presentatrice

Louise Wilhelmina Maria (Lous) Haasdijk-van Teerns (Den Haag, 31 januari 1938 – Bergen (Noord-Holland), 3 januari 2010) was een Nederlands omroepster en televisiepresentatrice. Van 1975 tot 1976 was ze tevens op freelancebasis actief als presentatrice van het NOS Journaal.

Alix van Hessen-Darmstadt
Keizerin

Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 6 juni 1872 — Jekaterinenburg, 17 juli 1918) was de laatste tsarina van Rusland. Nadat ze bekeerd was tot de Russisch-Orthodoxe Kerk om met de latere tsaar Nicolaas II van Rusland te kunnen trouwen, droeg ze de naam Alexandra Fjodorovna (Russisch: Александра Фёдоровна). Alexandra werd in 1918 met haar echtgenoot en kinderen door de bolsjewieken vermoord. Alexandra en haar gezin werden in 2000 door de Russisch-Orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard.

Marlies Veldhuijzen van Zanten
Politica

Marie Louise Lydia Elisabeth (Marlies) Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Göteborg, 29 september 1953) is een Nederlands bestuurder en voormalig politicus. Ze was van 2010 tot 2012 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte I.

Rosemonde Gérard
Schrijfster

Louise-Rose-Étiennette Gérard, bekend als Rosemonde Gérard, was een Franse dichter en toneelschrijver. Ze was de vrouw van Edmond Rostand, en was een kleindochter van Étienne Maurice Gérard, die een maarschalk en premier van Frankrijk was. Gérard is vandaag misschien het best bekend als de auteur van de regel

Pixie Lott
Zangeres

Pixie Lott, geboren als Victoria Louise Lott, is een Engelse zangeres, singer-songwriter en actrice. Haar eerste single Mama Do verscheen op 6 juni 2009 op de Engelse markt en veroverde een week later de eerste plaats in de UK Singles Chart. De single kwam binnen op 20 juni in de Vlaamse Ultratip. Het eerste album, Turn It Up, kwam uit in september 2009. Voor de single No Good for Me heeft Lott samengewerkt met Lisa Lois. Ze coverde ook Use Somebody van de Kings of Leon, Apologize van de band OneRepublic, Outta Here van Esmée Denters en Poker Face van Lady Gaga.

Marlous Fluitberg
Actrice

Maria Louise Clara Albertine (Marlous) Fluitsma (Zutphen, 12 december 1946) is een Nederlandse actrice.

Louise Wilhelmina van Pruisen
Koningin

Frederica Louisa Wilhelmina, prinses van Pruisen (Potsdam, 18 november 1774 — Den Haag, 12 oktober 1837) was als echtgenote van koning Willem I de eerste koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg. Haar roepnaam was Mimi.

Meryl Streep
Actrice

Mary Louise (Meryl) Streep (Summit (New Jersey), 22 juni 1949) is een Amerikaans actrice. Streep won drie Academy Awards: voor haar rol in Kramer vs. Kramer (1979), Sophie's Choice (1982) en The Iron Lady (2011). Ze werd in 2018 voor de eenentwintigste keer genomineerd voor een Oscar, waarmee ze de meest genomineerde actrice voor deze prijs in de filmgeschiedenis is.

Madonna
Zangeres

Madonna, volledige naam Madonna Louise Veronica Ciccone, is een Amerikaanse zangeres en actrice. In 2008 benoemde Billboard Madonna tot de succesvolste soloartiest aller tijden in de Top 100 All time Artist.

Namen die lijken op Louise

  -   Lisse   -   Lotis   -   Lotus   -   Louisa   -   Luisa   -   Luísa

Hoe spel ik de naam Louise?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • U Uppsala
 • I Italia
 • S Santiago
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • U Ursula
 • I Iris
 • S Samira
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • U Uniform
 • I India
 • S Sierra
 • E Echo

Zo spel je Louise met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter u
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Louise in braille

l
o
u
i
s
e

Zo sein je Louise in morsecode

· — · ·
— — —
· · —
· ·
· · ·
·

Zo sein je Louise met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter u
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Louise bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 6 letters