Jonathan Geboortekaartje naam Jonathan j2

Betekenis Jonathan

Geschenk, Hij (God) Heeft Gegeven (afgeleid van de Hebreeuwse naam Yehonatan, uiteindelijk samengetrokken tot het moderne Yonatan, wat „geschenk van Jehovah” betekent)
Meer informatie

Geslacht

Jonathan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jonathan is Hebreeuws

Jonathan is afgeleid van de naam Nathan

Naamsopbouw

Jonathan is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, a, a) en 5 medeklinkers (j, n, t, h, n).

Populariteit van de naam Jonathan

Jonathan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jonathan tussen 1996 en 2023. De naam Jonathan is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Jonathan is 97x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jonathan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jonathan (Hebreeuws: יְהוֹנָתָן/יוֹנָתָן‎,) is een veel voorkomende naam die aan mannen wordt gegeven. Yəhōnatan / Yōnatan,Yehōnāṯān / Yōnāṯān, is een naam die in het Hebreeuws "JHWH heeft gegeven" betekent. Jahweh is de god van de Israëlieten, wiens naam aan Mozes werd geopenbaard in de vorm van vier Hebreeuwse medeklinkers. De naam is afgeleid van twee Hebreeuwse elementen; yeho verwijst naar de Hebreeuwse God en natan betekent "geven". De vroegst bekende gebruik van de naam was in de Bijbel, ene Jonathan was de zoon van koning Saul, een goede vriend van David. Andere figuren in de bijbel met de naam Jonathan zijn onder meer Jonathan, zoon van Abjathar, een secretaris en raadgever van koning David en Jonathan (hogepriester), een hogepriester uit het boek Nehemia. Varianten van Jonathan zijn Jonatan, Djonathan. Bijbelse varianten omvatten Yehonathan, Y'honathan, Yhonathan, Yonathan, Yehonatan, Yonatan, Yonaton, Yonoson, Yeonoson of Yehonasan. In Israël is "Yoni" een veel voorkomende bijnaam voor Yonatan (Jonathan) op dezelfde manier als Jonny in het Engels is. In Latijns-Amerika bestaan ​​zowel "Jhonny" als "Johnny" naast elkaar vanwege spelfouten en zijn ze veelgebruikt geworden (Jhonny Peralta, Jhonny Rivera, Jhonny da Silva). De naam Jonathan is het meest populair bij ouders in de VS, Frankrijk, Brazilië en Canada. Ook in Europa vind je naam vaak in Zweden, Ierland, Zwitserland en Denemarken. In Nederland en België neemt de populariteit van de naam steeds toe. Bestaande spellings varianten in Nederland zijn onder meer ook Jónathan, Jônathan, Jònathan, Jonathán en Jonâthan. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Ierse schrijver Jonathan Swift en de acteur Jonathan Rhys Meyers. Actrice Anne Hathaway noemde haar oudste zoon Jonathan Rosebanks in 2016. In Nederland kennen we onder meer Johannes Petrus Hasebroek, een Nederlands schrijver, ook bekend onder het pseudoniem Jonathan. Jonathan is ook de naam van de oudste nog levende reuzenschildpad (en daarmee ook meteen het oudste nog levende landdier). En wist je dat Jonathan ook een lekkere appel is?

Beroemdheden met de naam Jonathan

Jónatan Ingi Jónsson
Voetballer

Jónatan Ingi Jónsson (Kópavogur, 15 maart 1999) is een IJslands-Belgisch voetballer die als aanvaller voor Sogndal Fotball speelt.

Jon Cryer
Acteur

Jonathan Niven Cryer is een Amerikaans acteur, scenarist en producent. Hij won zowel in 2009 als 2012 een Primetime Emmy Award voor zijn rol als Alan Harper in de komedieserie Two and a Half Men. Voor deze rol werd hij in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2011 voor dezelfde prijs genomineerd.

Jon Cozart
Social Media Celeb

Jonathan Charles Cozart, ook bekend onder zijn online alias Paint, is een Amerikaanse YouTube-persoonlijkheid, muzikant en komiek. Vanaf maart 2023 heeft zijn belangrijkste YouTube-kanaal meer dan 5,42 miljoen abonnees.

Jonathan (J. Hasebroek)
Acteur

Johannes Petrus Hasebroek is een Nederlands schrijver, ook bekend onder het pseudoniem Jonathan. Hasebroek was een typische 19de-eeuwse schrijver, die zowel boeken publiceerde als preekte, net als zijn twee vrienden Nicolaas Beets en Jan Jakob Lodewijk ten Kate. Met enkele anderen werden zij de dominee-dichters genoemd, tegen wier moralistische gedichten de Tachtigers protesteerden.

Jonathan (zoon van Saul)
Bijbels persoon

Jonathan (Hebreeuws יְהוֹנָתָן, Jehonatan; of יוֹנָתָן, Jonathan, "hij die door God is gegeven" of "God heeft gegeven") was in de Hebreeuwse Bijbel de oudste zoon van Saul, de eerste koning van Israël. Over zijn leven valt in de Bijbel te lezen in 1 Samuel. Jonathan was in het leger van Saul een belangrijk legeraanvoerder. Jonathan raakte later bevriend met Sauls aangewezen opvolger, David. Toen er een conflict ontstond tussen Saul en David, koos Jonathan in het geheim partij voor David en redde daarmee het leven van David. Jonathan kwam samen met Saul en zijn broers Abinadab en Malkisua om het leven bij een oorlog tegen de Filistijnen.

Jonathan Swift
Schrijver

Jonathan Swift was een Iers prozaschrijver, dichter, pamflettist en satiricus. Swift werd in Dublin geboren en had Engelse ouders. Swifts bekendste werk is Gulliver's Travels (1726).

Jonathan Rhys Meyers
Acteur

Jonathan Rhys Meyers, geboren als Jonathan Michael Francis O'Keeffe is een Iers acteur en Golden Globe-winnaar. Hij heeft onder meer gespeeld in Alexander, Bend It Like Beckham, Match Point en Mission: Impossible III.

Boeken met de naam Jonathan

Jonathan, de Tover Pony
Auteur: Stuart Heritage Nicola Slater

Jonathan de Toverpony kan alles laten verdwijnen. Ook de knuffelbeer van Sarah. Maar of hij alles ook terug kan toveren? Met elke zwaai van zijn toverstok laat Jonathan een nóg gekker dier verschijnen. Nu alleen Sarahs beer nog…

Jonathan
Auteur: Cosey

Jonathan is een Zwitserse stripreeks met Cosey (echte naam Bernard Cosendai), als schrijver en tekenaar. Het eerste verhaal verscheen in 1975 in het tijdschrift Tintin/Kuifje. Jonathan verscheen tot 1986 in Tintin/Kuifje, waarna er elf jaar geen nieuwe verhalen verschenen. In 1997 hervatte Cosey de reeks.

Films met de naam Jonathan

Jonathan (2018)

Jonathan, ook wel bekend als Duplicate, is een Amerikaanse drama-sciencefictionfilm uit 2018, geregisseerd door Bill Oliver en geschreven door Gregory Davis, Peter Nickowitz en Oliver, met in de hoofdrol Ansel Elgort. Jonathan is een vroege vogel die bij een architectenbureau werkt. John is een nachtuil en een puinhoop. Het enige probleem is dat ze in hetzelfde lichaam wonen, wat werkt door zorgvuldige planning -- totdat de dingen uit elkaar beginnen te vallen.

Natuurfenomenen

Jonathan is een schildpad op het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan die door velen wordt beschouwd als de oudste nog levende schildpad ter wereld, en daarmee het oudste nog levende landdier. Jonathan werd in 1831 geboren, slechts tien jaar na het overlijden van Napoleon Bonaparte (1769-1821) die de laatste jaren van zijn leven in ballingschap op Sint-Helena doorbracht.

De Jonathan (ook wel 'Ulster Seedling') is de stammoeder van de Jonagold en afkomstig uit de Verenigde Staten. Rond 1930 werd dit ras veel gekweekt in Nederland. Nu is dit ras enkel nog bij liefhebbers te vinden. Het is een middelgrote appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter ook enkele kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. De appels zijn zacht aromatisch, met witgroen vast vruchtvlees, en zijn vooral geschikt voor verse consumptie. De vrij kleine boom is zeer vruchtbaar en kent weinig beurtjaren. Het is een zeer goede bestuiver voor vele andere appelrassen die ook middentijds bloeien. Het is tevens een zelfbestuiver. Jonathan kan geplukt worden tussen 1 en 15 oktober en is tamelijk goed bewaarbaar tot maart-april.

Organisaties met de naam Jonathan

Voetbalclub: VV Jonathan

VV Jonathan is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Zeist (Utrecht), opgericht in 1946. Het standaardelftal komt uit in de Derde klasse zaterdag van het district West I (2020/21).

Kunst met de naam Jonathan

Schilderij: Het afscheid van David en Jonathan

Dit werk is gekoppeld aan 1 Samuël 20:41 Jonathan was de zoon van koning Saul, en een boezemvriend van David. Saul had besloten David te laten doden, omdat hij hem zag als een bedreiging voor zijn troon. David besluit te vluchten. Hier neemt hij afscheid van Jonathan. Rembrandt koos ervoor om Jonathan als de oudere van de twee te tonen. David draagt prachtige kleren en een duur zwaard. Waarschijnlijk zijn het giften van Jonathan. Het paneel werd op een veiling in 1716 in Amsterdam gekocht voor de verzameling van tsaar Peter de Grote van Rusland.

Hoe spel ik de naam Jonathan?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • N New York
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • N Naomi
 • A Ali
 • T Tamara
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • N November
 • A Alfa
 • T Tango
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Jonathan met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Jonathan in braille

j
o
n
a
t
h
a
n

Zo sein je Jonathan in morsecode

· — — —
— — —
— ·
· —
· · · ·
· —
— ·

Zo sein je Jonathan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jonathan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J