Dax Geboortekaartje naam Dax j2

Betekenis Dax

Leider, Water, Dax (stadje in Frankrijk)
Meer informatie

Geslacht

Dax wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dax is Engels

Naamsopbouw

Dax is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 2 medeklinkers (d, x).

Populariteit van de naam Dax

Dax is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dax tussen 2013 en 2023. De naam Dax is minder populair geworden.

 • Dax is 33x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dax

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dax is een jongensnaam. De herkomst en betekenis van de naam Dax is niet helemaal zeker. De naam Dax is mogelijk van Franse oorsprong die 'Leider' betekent. Ook de Franse betekenis 'water' wordt gevonden. In een andere verklaring over de herkomst is Dax een patroniem (vaders naam) van Dack. Het is ook mogelijk een veramerikaniseerde spelling van Duitse Dachs, van Middelhoogduits dahs 'das'. Ouders in de Verenigde Staten kiezen de naam Dax al langere tijd voor een jongen. De populariteit van de naam Dax in Nederland neemt toe de laatste jaren. De naam past helemaal in de trend van korte, stoere namen. Varianten van de naam Dax zijn onder andere Dacks, Daxea, Daxee, Daxey, Daxi, Daxie, Daxtan, Daxten, Daxtin, Daxton, Daxtun, Daxtyn, Daxx, en Daxy. Andere feiten over de naam Dax: Dax komt als achternaam voor in de Star Trek series Deep Space Nine (Curzon Dax, Ezri Dax en Jadzia Dax) Dax is een stad in het Franse departement Landes in de zuidwestelijke regio Aquitanië, met ongeveer 20.000 inwoners (Dacqois genoemd). Dax is een Frans historisch merk van motorfietsen. Dax, de Deutscher Aktienindex, beter bekend onder zijn afkorting DAX, is de voornaamste Duitse aandelen beurs. In Nederland kennen we Dax Hovius, winnaar van de The Voice Kids 2020.

Beroemdheden met de naam Dax

Dax Shepard
Acteur

Dax Randall Shepard (Milford, 2 januari 1975) is een Amerikaans acteur die met name in filmkomedies en parodieën verschijnt. Sinds 2 maart 2010 speelt hij de rol van Crosby Braverman in de NBC televisieserie Parenthood. Shepard kreeg in 2007 een relatie met Kristen Bell. Het stel verloofde zich in 2010, kreeg in 2013 een dochter en in 2014 nog een dochter.

Geografie met de naam Dax

Stad: Dax

Dax is een stad in het Franse departement Landes in de zuidwestelijke regio Aquitanië. Met 19.515 (stand 1999) inwoners (Dacqois genoemd) is het na Mont-de-Marsan de op een na grootste stad van het departement. Dax heeft een oppervlakte van 1970 ha (ongeveer 20 km²) en een bevolkingsdichtheid van 991 inwoners/km². De stad ligt aan de Adour, een rivier die vanuit de Pyreneeën naar de Atlantische Oceaan vloeit. Dax is bekend voor haar arena waar stierengevechten worden georganiseerd, haar thermische bronnen en is een kuuroord.

Namen die lijken op Dax

Daaf   -   Daan   -   Dae   -   Dai   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dave   -   Davi   -   Davy   -   Day   -   Dayo   -   Dex   -   Dexx   -   Jax   -   Max   -   Pax

Hoe spel ik de naam Dax?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • X Xantippe

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • X Xavi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • X X-ray

Zo spel je Dax met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter x

Zo schrijf je Dax in braille

d
a
x

Zo sein je Dax in morsecode

— · ·
· —
— · · —

Zo sein je Dax met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter x

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dax bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 3 letters