Luna

Betekenis Luna

Maan, Tot Apollo Behorend
Meer informatie

Geslacht

Luna wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Luna is Latijn

Naamsopbouw

Luna is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, a) en 2 medeklinkers (l, n).

Populariteit van de naam Luna

Luna is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Luna tussen 1998 en 2021. De naam Luna is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Luna is 369x gegeven als voornaam in 2021

Geboortekaartjes met de naam Luna

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Luna is een vrouwelijke naam van Latijnse oorsprong die de maan betekent. Luna is de Romeinse godin van de maan. Ze is gelijk aan de Griekse maangodin Selene. Later werd ze gelijkgesteld aan Diana en Hekate. Luna is al sinds eind jaren 90 een populaire naam in Nederland. En ook in de VS, Frankrijk en Brazilië is de naam populair. Een namengoeroe zei eens: Luna heeft gewoon alle elementen voor het succes van babynamen: een geweldig, romantisch achtergrondverhaal en een glimmend beeld als de Romeinse godin van de maan, al die literaire en beroemdheden, het zeer trendy oo-geluid, zoals in Juno, Jude, Luca, Juniper , Ruby, Louisa, om er maar een paar te noemen. Spellingsvarianten van Luna zijn onder andere Lunah en Loona. Variant van de naam Luna zelf zijn onder andere Lunetta en Lunette. John Legend en Chrissy Teigen kozen de naam luna voor hun dochter in 2016 - een keuze geïnspireerd op een bloedmaan die plaatsvond rond de tijd dat ze werd geboren, Er zijn verschillende fictieve Luna's, waaronder Luna Leeflang (Luna Lovegood) van Harry Potter. En toevallig of niet, de introductie van Luna Lovegood valt samen met opkomst van de naam. Het geliefde personage verscheen voor het eerst in Harry Potter en de Orde van de Feniks, die auteur J.K. Rowling werd uitgebracht in juni 2003. Dat jaar verscheen de naam Luna voor het eerst sinds 1921 op de lijst van de top 1.000 babynamen in de VS. Een andere fictieve Luna is Luna van Sailor Moon en Princess Luna van The Adventures of Peter Pan.

Beroemdheden met de naam Luna

Luna Stephens
Actrice

Kind van Bikinimodel Chrissy Teigen (30) en haar zingende echtgenoot John Legend (37). En ondertussen zelf al een beroemde tv - instagram ster.

Namen die lijken op Luna

Juna   -   Lana   -   Lena   -   Lina   -   Linn   -   Luèn   -   Luna Mae   -   Luna Rose   -   Lune   -   Lyna   -   Lynn   -   Yuna

Hoe spel ik de naam Luna?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lodewijk
 • U Utrecht
 • N Nico
 • A Anna

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Luna met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Luna in braille

l
u
n
a

Zo sein je Luna in morsecode

· — · ·
· · —
— ·
· —

Zo sein je Luna met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Luna bekijken?